Au pair-ordningen er utgått på dato og bør erstattes med ordninger som tydeligere skiller mellom arbeid og kulturutveksling.

Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet, tok denne uka til orde for at au pair-ordningen bør avvikles. Hun mener ordningen er blitt ødelagt fordi mange bruker au pair som billig arbeidskraft. – Hvis bemidlede familier i Norge ønsker seg hushjelp, så får de være ærlige på det og betale den prisen det koster, uttalte Arnstad til Dagsavisen. Etter sommerferien fremmer hun et forslag om å forby au pairer i Norge.

Au pair-ordningen har en ideell begrunnelse, men praktiseres ikke alltid etter intensjonen. Hensikten er kulturutveksling der au pairen skal lære norsk og bli kjent med det norske samfunnet mot å bidra med lettere husarbeid og/eller barnepass. Begge parter skal ha glede og nytte av ordningen. Det er verdifullt at unge mennesker får en mulighet til å bli kjent i et annet land, men Marit Arnstad har dessverre rett i at ordningen på mange måter er blitt ødelagt.

Au pair er viktig arbeidskraft for mange familier. Det er helt legitimt å kjøpe hjelp i hjemmet. Problemet med au pair-ordningen er når den seiler under falskt flagg. Forskning viser at hovedmotivasjonen til mange vertsfamilier er behov for hjelp i hjemmet, ikke kulturutveksling. Au pairer er i dag unntatt fra arbeidsmiljøloven siden de ikke regnes som arbeidstakere. De har derfor heller ikke rettigheter til pensjon eller sykepenger.

Det er rundt 3.000 au pairer i Norge til enhver tid, og ifølge NRK er rundt 80 prosent av dem unge, fattige jenter fra Filippinene. Jevnlig kommer det opp saker der au pairer blir grovt utnyttet. De siste årene er det gjort flere innstramminger som skal hindre utnytting av au pairer, men mye tyder på at det ikke er tilstrekkelig. Det er et tankekors at kvinner fra fattige land er viktige brikker for å løse tidsklemma og sikre likestilling i norske familier. Det minste vi kan gjøre er å styrke deres rettigheter som arbeidstaker.

LO-leder Gerd Kristiansen vil erstatte au pair-ordningen med en ordning hvor hushjelpene blir behandlet som vanlige arbeidstakere. Det er et forslag som politikerne bør se nærmere på. Det bør fortsatt være ordninger der kulturutveksling er målet, men i dag fungerer ikke au pair-ordningen etter hensikten.