Tidligere oljestatsråd Ola Borten Moe har hentet en av sine gamle toppbyråkrater i Oljedepartementet til sitt nystartede oljeselskap Okea. Det er ikke uproblematisk.

Forleden ble det kjent at oljeselskapet som Borten Moe sammen med gründer Erik Haugane startet i mai, har ansatt sjefen for leteseksjonen i Olje- og energidepartementet (OED), Espen Anton Myhra.

Formelt sett er det ikke noe ulovlig i at en tidligere statsråd ansetter en tidligere medarbeider fra statsforvaltningen i sitt eget firma. Leteseksjonen har ansvaret for konsesjonsrunder, oppfølging og utforming av konsesjonsvedtak, og prekvalifisering av selskaper. Dermed har Myhra arbeidet med saker som er svært relevant for det Okea skal drive med. Han kan nå bruke sin kunnskap fra departementet til å tjene Okeas interesser.

Myhra fratrådte sin stilling i slutten av mai og har andre oppgaver i OED frem til han starter i sin nye jobb 1. september. Dermed kommer han delvis unna nye bestemmelser om karantene for toppbyråkrater. Fra 1. januar neste år innføres det karantene i inntil seks måneder for ledere i statsforvaltningen som går over til det private næringsliv. Ansettelsen av Myhra viser at klare og strenge karanteneregler er nødvendig.

Bakgrunnen for innstrammingene som kommer fra nyttår, er blant annet debatten etter at tidligere Ap-statsråd Bjarne Håkon Hanssen gikk over til PR-byrået First House. Den gangen var ikke minst Borten Moes partifeller i Senterpartiet svært kritiske til Hanssens brå overgang fra toppolitikk til et firma som arbeider med rådgivning overfor folk som vil påvirke politikere.

Ola Borten Moe vil ikke innrømme at det kan ligge prinsippielle problemer i at han henter en sentral medarbeider fra sitt nære nettverk i departementet til sin nye næringsvirksomhet. Det problematiske ligger imidlertid i at han gjør sin politiske kapital om til økonomisk kapital. Han bruker kunnskapen og nettverket han ervervet i sitt tillitsverv til egne interesser. Men det kan også sies at vi er så få i dette landet at gråsonetilfeller ikke er til å unngå.

Det er ikke ulovlig. Men det forundrer oss at han ikke ser det som problematisk.