Leger uten grenser er vår dårlige samvittighet når de årlig minner om de enorme tragediene som går under radaren i mediene.

Det er blitt et årlig ritual at hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser lanserer sin liste over verdens glemte kriser. På listen står ti humanitære kriser som organisasjonen mener trenger medienes oppmerksomhet, men som faller utenfor. Det er tragedier av et ufattelig omfang som omfatter blant annet spedbarnsdødelighet, utrygge aborter, mentale lidelser, borgerkrig, epidemier og sult.

I år som i fjor er det den humanitære krisen i Tsjad som topper listen. Sykdommer som enkelt kunne ha vært behandlet, dreper hundretusener i et land som har kun 500 leger på 12 millioner innbyggere. De fleste innbyggerne i Tsjad lever uten leger, medisiner og helsehjelp. Samtidig kommer bølger av flyktninger til det kriserammede landet.

Færre dør når flere vet det, hevder Lindis Hurum, nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser. Hun mener mediedekningen har stor betydning for hvordan krisene blir håndtert. Ebolaepidemien er et eksempel på at oppmerksomhet nytter. Etter at sykdommen ebola havnet i medienes søkelys, kom initiativene og finansieringen begynte å rulle. I år er tuberkulose en sykdom de ønsker å rette oppmerksomheten mot. Ni millioner mennesker utvikler hvert år den dødelige sykdommen, men utviklingen av medisiner går tregt. Markedskreftene fungerer ofte dårlig når sykdommer rammer de fattigste.

Leger uten grenser oppfordrer både redaktører, journalister og lesere til å endre fokuset i media. Kritikken er velkjent, men den er ikke mindre viktig. Kunnskap om en krise er en forutsetning for at den skal kunne løses eller avhjelpes. Offentlig oppmerksomhet rundt en tragedie bidrar til at politikere, organisasjoner og folk flest bryr seg, og det påvirker hvor mye vi i pengestøtte. De glemte krisene er derfor også en påminnelse om hvor nødvendig det er å ta vare på seriøse nyhetsmedier. Det er et tankekors at stadig flere redaksjoner har måttet skjære ned på sin egen utenriksdekning.

Mediene har et stort ansvar for å vise frem de kompliserte og glemte krisene. Samtidig lever ikke mediene i et tomrom. Når Leger uten grenser oppfordrer til global medmenneskelighet, så er budskapet myntet på oss alle.