Tyrkias tofrontskrig mot IS og PKK øker faren for ytterligere kaos i Midtøsten.

Situasjonen i Midtøsten har spisset seg kraftig til etter Tyrkias vendepunkt i krigen mot den Islamske Stat, IS. Det blodige terrorangrepet mot kulturhuset i Suruc der 32 mennesker ble drept, endret Tyrkias posisjon radikalt. Mange har kritisert Tyrkia for å være passiv og unnfallende overfor IS, men nå bomber Tyrkia IS-mål i Syria og Irak som hevn for terrorangrepet de mener IS står bak. Tyrkia åpner også for at USA kan bruke militære flybaser i Tyrkia, noe amerikanerne lenge har etterlyst.

Tyrkias økende aggresjon mot IS er dramatisk, men ikke vanskelig å forstå. Tirsdag benyttet Tyrkia seg av Nato-traktatens artikkel fire, som gir mulighet til å konsultere når noen parts «territoriale ukrenkelighet, politiske uavhengighet eller sikkerhet er truet». Tyrkia nøyde seg med å orientere om sin kamp mot Den islamske staten (IS) og PKK og om sin bekymring for urolighetene i regionen. Det ville satt Nato i en svært krevende situasjon dersom Tyrkia ba om militær støtte til å slå tilbake ekstremisme. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte etter møtet full støtte til Tyrkias kamp mot IS.

Det er langt mer problematisk at Tyrkia angriper kurdiske mål i Irak for å ramme den kurdiske separatistbevegelsen PKK. Det har i to år vært våpenhvile mellom den tyrkiske regjeringen og PKK, men våpenhvilen ble brutt etter to kurdiske angrep mot tyrkiske militære. Begge angrepene må fordømmes. Det er likevel svært ødeleggende at Tyrkias president Tayyip Erdogan avblåser fredsprosessen.

Det er grunn til å frykte at Tyrkia bruker konflikten med IS for å legitimere en hardere linje mot PKK, som kjemper for en egen kurdisk stat. Det er liten tvil om at Tyrkia frykter at kurdernes posisjon skal styrkes. I dag teller den kurdiske befolkningen 25–30 millioner og flesteparten bor i Tyrkia. Stemningen ble ytterligere anspent etter at president Erdogan mistet flertallet i parlamentet forrige måned og det radikale kurdiske partiet HDP gjorde et svært godt valg.

Tyrkia driver et tvilsomt spill. Det er svært uheldig om Tyrkia ødelegger mulighetene for varig fred med kurderne og øker konfliktnivået i Midtøsten. Det er det siste regionen trenger.