Trondheim er Norges fotballhovedstad, men må kjempe med Bergen for å beholde statusen som lakseby nummer én.

Oppdrettsmessen Aqua Nor er ferdig for denne gang. Igjen er det satt rekorder i antall besøkende og omsetning, og som vanlig har det vært fullt på hoteller og restauranter. Men, også som vanlig, verdens største messearrangement for oppdrettsbransjen pågår uten at resten av Trondheim ser mye av det.

Aqua Nor er i dag først og fremst en fagmesse. Aqua Nor er en av verdens viktigste markedsplasser for produksjonsmetoder og ny teknologi til sjømatbransjen. Hvis det skal være mulig å mangedoble produksjonsvolumet av oppdrettslaks, er næringen avhengig av ny teknologi og nye produksjonsmetoder. Derfor er Aqua Nor viktig for bransjen, slik messen også er viktig for Trondheim og Norge. Neste skritt bør være å involvere resten av byen i oppdrettsmessen Aqua Nor og fiskerimessen Nor Fishing.

Lakseoppdretterne har utfordringer med omdømmet. En av Norges viktigste næringer møter kritiske spørsmål knyttet til bærekraft, arealbruk, sykdom og påvirkning på villaksen. Hvis Aqua Nor åpnes mer for publikum, kan det bidra til mer kunnskap om hvor viktig oppdrett er langs norskekysten.

For Trondheims del kan bedre publikumstekke også styrke båndene mellom byen og de to viktige sjømat-arrangementene. Det er heldigvis ikke lenger aktuelt å flytte til Bergen, slik det ble vurdert for noen år siden. Trondheim må likevel ikke ta det som en selvfølge at dette er messer som for all fremtid er knyttet til byen.

Bergen gjør mye riktig. Byen huser mange av verdens største sjømatbedrifter, klyngen som forsker på sjømat ble lagt til Bergen, og det publikum kan oppleve i Vestlandets hovedstad er en fabelaktig innsats for å gjøre sjømat tilgjengelig.

Kysten langs Midt-Norge har forutset-ninger for å produsere mat som verden trenger, Trondheim har et sterkt forskningsmiljø på sjømat og noen dager i august hvert år møtes bransjefolk her.

Likevel: Laksen svømmer til Bergen, hvis Trondheim ikke passer på.