Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Meninger / Leder

Løftebrudd om tenner på trygd

Leder tirsdag 31. juli 2012

Løftebrudd om tenner på trygd

Behovet for en tannhelsereform er ikke blitt mindre. Foreløpig er resultatet av alle gode løfter en forsinket utredning.

Leder mandag 15. september 2014

Skjebnetid for skotter og briter

Skottland blir ikke som før etter folkeavstemningen om løsrivelse torsdag. Det blir heller ikke Storbritannia.

Leder lørdag 13. september 2014

Moskeene må ta ansvar

Moskeene må ta sin del av ansvaret for å hindre at norske ungdommer rekrutteres til IS og andre ekstreme miljøer.

Leder fredag 12. september 2014

Fangeeksport dårlig løsning

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil sende fengselsfanger til soning i Nederland. Det er et dårlig forslag.

Rock City har mye å bevise

Styret i Rock City har et stort ansvar for å gjenreise tillit til det havarerte prosjektet i Namsos. Det krever også åpenhet.

Leder onsdag 10. september 2014

Slipp trygghets-bilene frem

Det burde være en selvfølge at bilene til Trygghetspatruljen får kjøre i kollektivfeltene.

Leder tirsdag 9. september 2014

Taxfree bør avvikles

Det finnes nesten ikke ett godt argument for å bevare dagens taxfreeordning. Likevel finnes det knapt nok en politiker som tør avvikle den.

Leder mandag 8. september 2014

Flopp til ettertanke

Den forrige regjeringens løfterike satsing på sykehjem, endte i en gedigen flopp. Det bør flere enn de rødgrønne lære av.

Leder lørdag 6. september 2014

Kultur binder folk sammen

Veien til fred går gjennom dialog. Jødisk kulturfestival er en unik mulighet til å få økt kunnskap om en av Trondheims minoriteter.

Leder fredag 5. september 2014

Bedre helse krever handling

Samfunnet vårt hyller de slanke og friske, men fremmer sykdom og overvekt. Forebygging må bli mer forpliktende enn fine formuleringer i offentlige planer.

Leder torsdag 4. september 2014

Må ta til vettet om fylkesvei 17

Politikere i Nord-Trøndelag må ta til vettet, sette seg sammen én gang til, og bli enige om en helt nødvendig opprusting av fylkesvei 17.

Regjeringen må levere, så kan vi diskutere

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Lite har skjedd siden de rødgrønne ble gjenvalgt med bare én stor reform på programmet: tannhelse. Løftene som ble gitt i valgkampen for tre år siden er på ingen måte innfridd. De ble sterkt nedjustert i regjeringserklæringen for inneværende periode, og er siden blitt stuet bort i en utredning om ulike metoder for offentlige bidrag.

Tannhelse er blitt reformen som forsvant. Løftene hadde fortjent bedre etter alle landsmøtevedtakene og programformuleringene i samtlige partier, med unntak for Høyre. Hvor mange ganger hørte vi ikke Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, fastslå den åpenbare sannhet at tennene er en del av kroppen? Men det var i 2009.

Utredningen som er iverksatt vil forhåpentligvis gi ny informasjon og ny debatt. Det er behov for oppdatert kunnskap. Levekårsundersøkelsen fra 2008 sier at 140 000 nordmenn lar være å gå til tannlegen av økonomiske grunner. En annen undersøkelse viser at fire av ti under 30 år dropper tannlegen. Mens andre helsetjenester er kraftig subsidiert av det offentlige, må de fleste voksne betale tannlegeregningene sine selv. Unntakene som er på plass, omfatter 14 ulike tilstander som gir rett til refusjon av ulik størrelse.

Tannhelse er i ferd med å bli et nytt klasseskille. Den frie prissettingen på tannlegetjenester som ble innført i 1995, kan ha bidratt til de høye prisene, fordi forbrukermakten er meget svak. 50 000 nordmenn drar til utlandet for planlagt tannbehandling, ifølge en undersøkelse Tannlegeforeningen har bestilt. Det har neppe bidratt til å dempe prisveksten i bransjen. Heller ikke rimelige utenlandske tannleger etablert her i landet synes å ha dempet prisene.

Tilnærmet gratis tannhelse for alle er en utopi også i rike Norge, fordi det koster svært mye. Bare den forsiktige reformen Ap-landsmøtet vedtok, ble anslått til minst én milliard kroner i året. Helsepolitikken for øvrig er basert på prinsipper om et likeverdig tilbud uavhengig av inntekt og bosted. Det gjelder ikke for tennene til de aller fleste voksne.

I et større oppslag i Klassekampen i går gjentok SV kravet om prisregulering med et tak på 2 500 kroner i året. I gjennomsnitt bruker hver nordmann årlig vel 3700 kroner på tannlege. Det er ikke unaturlig at det blir satt en grense for egenbetaling, og at tannhelsen blir mer på linje med helsevesenet for øvrig. Men først må regjeringen levere, så kan vi diskutere.

Tennene er en del av kroppen.

 

Vis kommentarer

- Vi skal sladde ansiktene

Nederlenderen Boris skal filme trondheimsgatene i tre uker.

Filmet Trøndelag fra stratosfæren

Sendte kamera med heliumballong 33 kilometer opp i lufta.