Markedet har bidratt til klimakutt der verdens politikere har sviktet.

Ina Fassbender, Reuters

Doha i Qatar er fra neste uke arena for nok et internasjonalt klimamøte i regi av FN. Regjeringsmedlemmer og eksperter skal prøve å bli enige om en ny versjon av verdens eneste forpliktende avtale om reduksjoner av klimautslipp. Den såkalte Kyoto-avtalen utløper til årsskiftet. Landene som er forpliktet av Kyoto-avtalen står for bare 12–14 prosent av de globale utslippene. En forlengelse vil være helt utilstrekkelig for å holde temperaturstigningen innenfor det bredt aksepterte målet om at den globale temperaturøkningen skal begrenses til to grader. I øyeblikket er det lite sannsynlig at selv denne avtalen vil bli fornyet.

En av få konkrete konklusjoner fra det forrige klimatoppmøtet, i Durban i Sør-Afrika for ett år siden, var et mål om en bred, internasjonal klimaavtale i 2015. Det ser mørkt ut også for en slik avtale.

Politikerne svikter sitt ansvar, men markedsmekanismer sørger for betydelige kutt i klimagasser i USA. Da oljeprisene gikk markert opp for noen år siden, ble det mer attraktivt å lete etter såkalt ukonvensjonell olje og gass. Resultatet er at USA om noen år vil bli selvforsynt med olje og gass. Allerede har store mengder billig skifergass ført til at USA har redusert utslippene av CO2, fordi gass gir halvparten så store utslipp som kull. Denne positive utviklingen har også negative sider. Gass er vesentlig dyrere i Europa enn i USA. Derfor øker Europa forbruket av kull fordi det er blitt billigere enn gass.

Det internasjonale energibyrået (IEA) gir hvert år ut en rapport som har fått status som en viktig premissleverandør for klima- og energidebatter. I den siste utgaven av rapporten World Energy Outlook, gjentar IEA fjorårets bekymring om at det ser mørkt ut for togradersmålet. Ekspertene i IEA skriver at selv om verdens ledere gjennomfører de klimatiltak de har lovet, vil den globale gjennomsnittstemperaturen likevel øke med 3,6 grader. Ny FN-rapport om klima vil komme i 2014.

Situasjonen er derfor svært bekymringsfull, til tross for en positiv utvikling i USA. Men økt bevissthet om klima gir også grunn for en viss optimisme. Ifølge IEA er det nå mange steder økt interesse for mer effektiv energibruk.

Energieffektivisering kan gi verden noen år ekstra på å snu utviklingen, men vil ikke løse klimaproblemene.