Tildelingen av Nobels fredspris er ikke bare en anerkjennelse av EUs fredsskapende rolle, det innebærer også en forpliktelse.

Prisutdelingen i går markerte unionens historiske rolle, hvordan tidligere diktaturer og gamle fiender er knyttet sammen for å hindre nye kriger. Men den økonomiske krisen som rammer omtrent alle europeiske land hardt - unntatt Norge - er likevel et hovedtema der EUs toppledere møtes.

Å skape optimisme, ny vekst og nye jobber overskygger alle andre utfordringer for EU. Både medlemslandene og selve unionen er i krise. Torsdag denne uken skal landenes stats- og regjeringssjefer igjen møtes for å ta et lite steg videre i retning mer overnasjonalitet. Ett av de store spørsmålene er etableringen av den planlagte bankunionen. Tilsyn med medlemslandenes banker skal flyttes opp på EU-nivå. Poenget er å bryte den onde sirkelen mellom bankene og den nasjonale gjelden. Bankunionen er en av flere byggestener som skal gjøre medlemslandene mer robuste mot fremtidige kriser.

Det paradoksale er at de som kritiserer EU for å gjøre for lite som oftest er de samme som de som vil at EU skal krympes i makt, innflytelse og overnasjonalitet. Men krisen viser at overnasjonalitet og mellomstatlig økonomisk solidaritet er eneste farbare vei videre.

Krisen skaper sosial uro og fyrer opp under ekstremisme i flere land. Dette er en farlig utvikling som kan true demokratiske verdier og menneskerettigheter. Sterke internasjonale institusjoner og økonomiske bånd landene imellom kan bidra til å demme opp mot slike bevegelser.

Som nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, også understreket i går, er EU langt fra perfekt. Mye har gått galt i håndteringen av krisen. Splittelsen mellom de rikeste og de fattigste landene er blitt større. Folk flest må betale en meget høy pris i de mest skakkjørte landene.

Det ligger en tung forpliktelse på EU og EU-landenes ledere for å bringe Europa ut av uføret. Det må skje gjennom mer internasjonal solidaritet. Ikke ved gjenoppbygging av nasjonale grenser og mer nasjonalisme.

Her hjemme kan vi kritisere EU og være imot norsk medlemskap. EU er likevel Europas viktigste institusjon for å bevare freden og å skape velstand over hele kontinentet.