Fremskrittspartiets holdninger i klimapolitikken har gått ut på dato.

Denne uken bestemte FrPs stortingsgruppe å si nei til at Norge skal ratifisere Kyoto II-avtalen. Partiets syn på klimapolitikk har god klangbunn hos klimaskeptikere. Oppmerksomheten om klimapolitikk gikk ned etter flere år med mislykkede klimaforhandlinger. Det er likevel ingenting som motbeviser de entydige vitenskapelige funnene av at klimaet endrer seg og at årsaken er menneskeskapt påvirkning.

Menneskeheten har de siste 150 år tatt opp fra jorden og brent fossilt brennstoff som naturen har brukt millioner av år på å omdanne fra biologisk materiale. Resultatet er at mengden CO2 i atmosfæren nå er langt høyere enn det som er mulig å registrere fra de siste 800000 årene. Økningen i CO2-konsentrasjon har vært særlig høy de siste 50 årene. FNs klimapanel har tidligere sagt at mengden CO2 i atmosfæren ikke må overstige en konsentrasjon på 400 ppm dersom det skal være mulig å begrense den gjennomsnittlige temperaturøkningen til to grader. På Svalbard ble det allerede i fjor registrert verdier på 400 ppm. De samme tallene bekreftes nå av klimaforskere andre steder i verden.

Togradersmålet er i ferd med å glippe. Temperaturen vil øke mer enn det. Klima og vær er to ulike ting. Flommen her hjemme for noen uker siden, og den som nå herjer i Sentral-Europa, er sannsynligvis utslag av at klimaet endrer seg. Sammenhengen lar seg ikke vitenskapelig bevise. Men konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren er et ugjendrivelig bevis for at menneskelig aktivitet påvirker klodens klima.

Og når menneskeheten er i stand til å slippe ut så store mengder CO2 at det påvirker klimaet, kan vi også bremse det som er en skummel utvikling. Da er ikke nei til Kyoto II veien å gå. Selv med sine svakheter, er Kyoto-sporet fortsatt verdens eneste forpliktende klimaavtale. Norge spiller allerede på to hester i klimaløpet, som stor produsent av de problematiske hydrokarbonene på én side, og som miljøforkjemper på den andre.

Men det hadde vært mildest talt underlig hvis Norge skulle stille seg utenfor det som påviselig er det eneste gode selskap akkurat nå.