Faren for at SV kan bli utradert skaper bekymring i Ap og LO. Men Ap-toppene ønsker ingen redningsaksjon.

Faller SV under sperregrensen ved valget mandag, er venstresiden alvorlig svekket i rikspolitikken og den rødgrønne koalisjonen slutt. Sannsynligheten for at SV taper valget er ganske stor. Den rødgrønne alliansen er trolig over uansett, dersom de borgerlig vinner. Men havner SV under sperregrensen, er enhver tvil feid av banen.

Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen gikk i går ut med en sterk appell til kjernevelgerne om å holde fast på sitt parti. Hun er ikke den første som ber tidligere SV-velgere være lojale. Og hun advarer dem mot å tro at sperregrensen ikke er en reell trussel. - Vi er nøkkelen til et nytt rødgrønt flertall, sier Halvorsen. Det er en god beskrivelse av virkeligheten, selv om det rødgrønne flertallet har vært fraværende siden valget i 2009.

Som nøkkel til et nytt rødgrønt flertall er SV det svakeste ledd. Arbeiderpartiet drar lasset, og det går tregt fremover. Senterpartiet tenker mest på seg selv, mens det i Ap- og LO-kretser er en taktisk sympatibølge for SV. Etter at både LO-lederen og lederen av Fagforbundet har vært på banen, er oppfordringene om å stemme taktisk på SV blitt så sterke at partisekretær Raymond Johansen i går fant tiden inne for å si stopp.

Uten SVs iver etter endelig å komme i regjering i 2005, hadde det trolig aldri blitt noen rødgrønn koalisjon. Men Ap har likevel ikke til hensikt å gi sine venner drahjelp inn mot valget. Det taler sitt tydelig språk. For SV har i åtte år stort sett vært en brysom nødvendighet for Ap, som har vært mest opptatt av å ha flertall. Det er makten som rår.

SV-toppenes appeller til gamle velgere er som å rope i skogen uten å få svar. Velgerlojaliteten er lav, gjennomtrekken er stor og velgerne har problemer med å se forskjell på SV og Ap. Ved valget i 2001 hadde SV rekordoppslutning på 12,5 prosent. I VG i går var oppslutningen nøyaktig den samme som ved lokalvalget for to år siden - altså 4,1 prosent. Velgerne har advart.

Det blir et skjebnevalg for venstresiden, eller rettere sagt, den tidligere venstresiden. I dag er SV knapt en blek kopi av Ap-makten, og den ter seg på vei mot et sannsynlig valgnederlag.