Det er ikke lenger noen tvil om at klimaendringene er menneskeskapt. Men gjør det noe med oss?

Foto: Larsen, Håkon Mosvold, NTB scanpix

Det er seks år siden FNs klimapanel (IPCC) la frem sin forrige rapport om klimautviklingen. Det førte til stor oppmerksomhet og Klimapanelet fikk Nobels Fredspris. Etter det har utslippene av CO2 og andre klimagasser fortsatt å øke, og arbeidet med en bred, internasjonal klimaavtale har kollapset. Fredag morgen ble Klimapanelet enig om et oppdatert naturvitenskapelig grunnlag for verdens beslutninger.

Den nye rapporten vil ligge til grunn for forsøkene på å etablere en global klimaavtale med virkning fra 2020. Hvis det skulle lykkes, vil det uansett være på overtid. Temperaturøkningen har kommet så langt at IPCC mener kloden bare tåler 20 år til med utslipp på dagens nivå hvis det skal være mulig å begrense økningen til to grader. Det er derfor fullstendig urealistisk å begrense temperaturstigningen til det som har vært akseptert som en økning menneskeheten kan tåle uten at konsekvensene blir dramatiske.

IPPC slår fast at hvis utslippene av klimagasser fortsetter som i dag, vil klodens gjennomsnittstemperatur øke med fire grader før utgangen av dette århundret. Konsekvensene av det vil bli meget dramatiske. Utsiktene til at isbjørner i nær fremtid kanskje bare vil leve i dyrehager, er likevel en påminnelse om det ansvaret som hviler på oss som lever i dag. Valgene som tas nå, vil ha betydning for hvordan mennesker og natur vil ha det i århundrer fremover. Klimarapporten er dyster lesning, men den viser også at vi fortsatt kan påvirke utviklingen. Det vil være en stor forskjell om temperaturen stiger tre eller fire grader.

I tiden som kommer vil det igjen bli reist spørsmål om temperaturøkningene virkelig er menneskeskapt. Klimaskeptikere vil også hevde at utviklingen fremover ikke er så dyster som Klimapanelet hevder. Den nyeste IPCC-rapporten er et av de mest omfattende vitenskapelige arbeidene som er gjennomført noen gang og er den beste kunnskapen som finnes.

Selvsagt bør beslutninger både for enkeltpersoner og hos politikere baseres på denne kunnskapen.