Når det gjelder innvandring, er det i Sveits som i Norge: Skepsisen er størst der erfaringen er minst.

Resultatet av en sveitsisk folkeavstemning har skapt rystelser i hele Europa. 50,3 prosent av velgerne sa søndag ja til at arbeidsinnvandring fra EU må avgrenses ved en kvoteordning. Avstemningsresultatet innebærer at Sveits sier nei til fri arbeidsinnvandring fra EU. Det blir spekulert i at avstemningen kan bli overprøvd i en ny folkeavstemning, når sveitserne forstår hva de har vedtatt. Hvis avstemningen skal settes ut i livet, vil det skape store problemer, først og fremst for Sveits selv.

I likhet med Norge og de fleste andre land, gjør globaliseringen seg gjeldende også i alpelandet. Sveits er avhengig av arbeidsinnvandring på mange områder. Avstemningsresultatet viser at skepsisen mot arbeidsinnvandring er størst i områder der det er færrest utlendinger, mens forslaget fikk minst oppslutning der det er flest arbeidsinnvandrere. Dette er en trend som gjelder i flere land. Også i Norge viser opinionsmålinger at skepsisen er størst der andelen innvandrere er lavest.

Det er to grunner til at det er slik. Den ene årsaken er den tradisjonelle skepsisen til det fremmede. Det som slår motsatt vei, er når innvandrere slår rot i et lokalsamfunn og viser hva de kan, hva de gjør og hvem de er. Da snur oppfatningen til at det ikke lenger er snakk om en innvandrer, men et menneske med ansikt og et navn, som ikke er det minste truende, men som gjør nytte for seg.

Her i landet er det mange som ser at arbeidsinnvandrere ikke bare gjør nytte for seg, men at de er helt nødvendige for verdiskaping, vekst og sysselsetting. Fisk- og oppdrettseventyret langs kysten hadde ikke vært mulig uten at arbeidsinnvandrere har gjort oppgaver som det ikke finnes nordmenn nok til å gjøre, eller som nordmenn ikke vil utføre.

Den økonomiske krisen har økt fremmedfrykten i mange land. «Innvandrere må ikke komme hit og ta våre jobber og velferdsgoder.» EU-skeptiske og fremmedfiendtlige partier i flere land jubler over avstemningsresultatet i Sveits.

Resultatet i Sveits er mer tankevekkende enn skremmende, og det styrker ikke argumentene for hyppigere bruk av folkeavstemninger.