Bare åtte stemmer manglet på at Kirkemøtet skulle si ja til å vie likekjønnede par. Homostriden vil fortsette i kirken.

Etter en intens og spennende debatt sa et knapt flertall i Kirkemøtet i går nei til kirkelig vielse av likekjønnede par. Det vil heller ikke bli utarbeidet en egen forbønnsliturgi for homofile par som allerede er viet borgerlig. Alle forslag om å liberalisere kirkens praksis overfor homofile par ble stemt ned i kirkens «storting».

Selv om kirkens øverste organ er delt omtrent på midten, vedtok Kirkemøtet også at dette ikke er nok til å si at kirken er splittet. Kirkens folk mener det er mulig å leve videre med to ulike syn på ekteskapet. Det store mindretallet som mener at tiden er inne for et utvidet syn på ekteskapet, viser at kirken er i bevegelse. For homofile er vedtakene i går en stor skuffelse og føles som et tilbakeslag. Men de bør ikke tro at kampen for likeverdig behandling i kirken er tapt for alltid.

Vedtakene betyr at homofile og lesbiske som ønsker å gifte seg, fortsatt ikke kan feire sitt samliv med kirkelig bryllup. Fra 2007 har de kunnet gå til prester som etter sitt eget «pastotale skjønn og ansvar» har villet gå i forbønn for paret etter at de først er borgerlig gift. Det blir nå opp til biskopene å finne ut om denne praksisen kan fortsette. De vil lage en veiledning til prestene for å sikre at det blir ens praksis i alle bispedømmene.

En kirke som kaller seg raus, åpen og inkluderende, burde kunne finne en åpning for vielse av alle, uansett seksuell legning, som ønsker å leve i et forpliktende ekteskap. Det er interessant at et flertall av biskopene står for dette synet. Flertallet på grasrota mener at ekteskapet er forbeholdt forpliktende forhold mellom en kvinne og en mann.

Kirken har allerede gått en lang vei fra den i sin tid kjempet for opphevelsen av forbudet mot homofil praksis i 1972. Flertallet er ennå ikke moden for å behandle homofile par som likeverdige med heterofile. Uventet mange stemte for forslaget om å vie likekjønnede. Det viser at kirken er underveis.