Lokalprodusert øl er ikke bare positivt for mangfold og lokal identitet. Nå arbeider det flere ølbryggere på mikrobryggeriene i Trøndelag enn ved E.C. Dahls bryggeri.

De siste ti årene har mer enn ti bryggerier startet opp i Trøndelag. Det finnes nå bryggerier fra Grong i nord til Røros i sør. Felles for bryggeriene er at de utvikler sin egenart og bygger opp en lokal identitet.

Lokale bryggerier er blitt ansett som små og hobbydrevet. Nå viser det seg at kundene etterspør produktene stadig mer. De små bryggeriene bidrar positivt til verdiskaping og arbeidsplasser i distriktene. De 11 mikrobryggeriene i Trøndelag sysselsetter til sammen 36 personer. Til sammenligning vil det bare være 14 ølbryggere igjen ved det gamle flaggskipet E.C. Dahls bryggeri i Trondheim.

Det er nå klart at det blir svært liten produksjon i hallene hos E.C. Dahls. 120 ansatte ved bryggeriet mister jobben fra 1. september neste år. Bryggeriet legger ned to tredjedeler av sin ølproduksjon, og fortsetter kun å produsere øl av typen Dahls. Også brusproduksjonen blir lagt ned, og flyttet til Gjelleråsen i Oslo i 2015.

Det viser seg at de små bryggeriene ikke bare er en motreaksjon til industrien, men også et viktig supplement. Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, spår at mikrobryggeriene vil stå for ti prosent av markedet innen 2020. Mange forbrukere er blitt mer opptatt av hvor produktene kommer fra. Totalopplevelsen er en viktig del av det å handle lokal og kortreist mat og drikke.

Norske lover og regler har ikke gjort det enkelt å selge lokalprodusert øl. Det er i dag forbudt med produktinformasjon på produsentens hjemmesider. Det er heller ikke lov til å selge produkter med alkoholprosent over 4,7 fra et godkjent gårdsutsalg. Dette har regjeringen varslet at de vil se på. Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) foreslår å endre reklameforbudet for alkohol. Hun vil også utrede salg av alkoholholdig drikk direkte fra småskala-produsenter.

En oppmyking av regelverket for salg av gårdsøl er god næringspolitikk, uten å være en trussel mot det viktige målet om en fortsatt restriktiv alkoholpolitikk.