Selvsagt kan brannberedskapen bli bedre, men kritikken fra direktoratet er urimelig. Lokal ledelse og kortreiste mannskaper er et fortrinn.

Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

To omfattende evalueringer etter vinterens storbranner avdekker behov for å styrke norsk brannberedskap, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). I en evaluering av vinterens branner i Lærdal, Flatanger og Frøya, pluss Gudvangatunnelen, slår direktoratet fast at svært mye kan gjøres bedre i brannberedskapen.

Vi er ikke uenig i det, men svært mye ble gjort meget bra, og det synes ikke direktoratet å har forstått. Nærhet til brannstedene, dugnadsinnsats og samarbeid langt ut over kommunegrensene, viste at beredskapen fungerte langt bedre enn det som kan forventes i lys av dagens premisser. Altså fortjener brannfolkene ros og ikke kritikk i etterkant. Men systemet de jobber innenfor kan så avgjort fornyes og forbedres.

På mange små steder er brannvesenet fortsatt antikvarisk, med utstyr som burde vært på museum. Flatanger og Frøya viste at selv med små ressurser er det mulig å stoppe en katastrofe som kunna ha blitt langt større. Den varme og tørre sommeren har gått overraskende bra. Brannen på Aure sist uke ble godt håndtert, og viste at beredskapen fungerer lokalt, med den bistanden som er til stede.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) er kritisk til små kommuner, der brannsjefene er ansatt på deltid. - Vi ser at de kommer til kort når vi snakker om ledelse og strategi. Etter disse hendelsene, sammen med skogbrannsesongen i år, har vi konkludert med at det norske brannvesenet ikke er organisert for å lede og håndtere store og kompliserte hendelser, sier Anne Rygh Pedersen, direktør i DSBs avdeling for brann og redning.

Vi utelukker ikke at direktøren er inne på vesentlige poenger. Men de må ikke tolkes som en kritikk av brannfolkene som gjorde en fenomenal innsats i Midt-Norge og på Vestlandet i vinter.

Brannberedskapen må, som vedtatt er, organiseres på nytt. En mer profesjonell struktur er på trappene. Det koster mer og kan gi mindre nærhet. Vi tror lokal kunnskap er viktig, men vi tror også det kan kombineres med ny teknologi. Dessuten kan beredskapen løftes av den nye flåten av redningshelikoptre som er på vei inn etter hvert.

Brannberedskapen har vist seg god - men kan selvsagt bli bedre.