Politikere fra forskjellige leire har ikke klart å finne løsninger for vitalisering av Kjøpmannsgata.

I dag ligger Kjøpmannsgata som en byens bakgate. Mørkt, svart kaldt og utrivelig. Før brannen var Kjøpmannsgata nede ved bryggene og det var hus/gårder også i dagens fylling/voll. Vollen var gjerne i eie av samme person som eide bygård og brygge. Erkekonservative bygningsvernere klarer ikke vri blikket fra bryggene og se området under ett.

Politikere fra forskjellige leire har ikke klart å finne løsninger for vitalisering av Kjøpmannsgata. Men her finnes gode løsninger, men først må området sees i sammenheng. Med en pulserende Kjøpmannsgata klarer vi ikke rett utvikling. Argumenter mot endring fra enkelte at trærne er som en branngate. Det vet vi jo bl.a. fra brannene på Sør-Vestlandet er bare tull. Trærne burde av brannhensyn vært fjernet. En annen var at folk skulle benytte skråningen til å flytte varer fra bryggene ved flom og brann. Også det er en uvesentlig argumentasjon da fyllinga tidligere var bebygd og ved brann var det vel heller viktig å springe for å berge liv. Mitt og mange med meg mener at fyllinga/vollen må fjernes og her må igjen gjøres plass for hus. Kanskje små smale brygger. Den nye veien går helt bort til dagens transportvei (Kjøpmannsgata Øvre/navnløsgate) og her avsluttes den med steinmur i gammel stil som fra 1800. Mange går så langt at de ønsker denne trafikkerte vei i tunnel under dagens vei.

Noen ønsker også at Skipakrok graves opp og benyttes som marint museum og musealt magasin. Uansett er det viktig at våre politikere i posisjon og opposisjon ikke forstyrres av konservative fredere og at det sees muligheter som finnes ved en brei Kjøpmannsgata. En sykkel- og gangvei og mellom Solsiden og sentrum. En vitalisert brei gate med kulisser som konkurrerer med både, Riga, Tallinn, Bergen mfl byer. En gate med restauranter, kafeer, spesialbutikker, turistgate med suvenirbutikker, museum og spesial museum, Literaturkafe, plass for ute- og inneteater, markeder (utvikling av dagens marked) boliger etc.

For utgravinger bør staten ved Kulturdepartementet se på dette som et riksansvar, og utgravinger som skjer over år vil også gi økte turisttall. Interessant også å se gammel historie bli avdekt og konservert. Et slikt stort arkeologisk prosjekt vil også gi oss mulighet til å sikre elvebredden mot utrasing – betalt av staten. Så mine ønsker for en levende by og levende utvikling er å se på området rundt bryggene for å vitalisere bydelen. En klart vinn-vinn-situasjon.