Det er ingen grunn til at det skal være en frivillig sak å proppe i seg så mye ribbe og annen julemat at folk blir tjukke og feite av det.

Ribbe. Lekkert, godt og farlig fristende. - Å selge og distribuere julemat bør kunne straffes med fengsel, skriver innleggsforfatteren. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

Da er det jul snart, og vi skal samles rundt middagsbordet. Som da jeg var liten. Det startet med kålrabistappe. Den ble inngangsporten for meg, inn i julematen. Den gode runde smaken, som passer perfekt dersom man ikke er så erfaren med den salte og fete – den virkelig harde – julematen. Den første gangen jeg prøvde ribbe. Gud, hvor godt det var. Siden har jeg bare lengtet tilbake til den euforiske følelsen da jeg smakte det for første gang. Men det har en bakside.

Overvekt og fedme er direkte knyttet til livsstilssykdommer og medfører ekstremt store folkehelseproblemer. Legges Verdens Helseorganisasjons definisjon til grunn er halvparten av nordmenn mellom 40–45 år overvektige, ifølge Folkehelseinstituttet. Overvekten kommer uten at du merker det. Den ene gangen du spiste mye ble til en til, så til en til, og til slutt klarte du deg ikke uten julematen. En av to overspiser i julen.

I tillegg til dette er forbruket av rødt kjøtt i verden altfor høyt – og medfører nesten like store utslippsskader som bilen. Med andre ord – når jeg, som de fleste andre, spiser rødt kjøtt til jul, er vi deltakere i en langsom ødeleggelse av verden. Julen representerer vår overflod – som igjen medfører at så mange sliter med overvekt. At flere og flere unge blir overvektige er særdeles urovekkende. Vi trenger en holdningsendring.

Disse problemene er så store og så utbredte at jeg foreslår at vi tar sterkere virkemidler i bruk: Vi forbyr julemat. Det vil være et viktig politisk signal, som vil skape holdningsendringen vi trenger til overvekt. Nå vil kanskje noen mene at dette er litt drastisk. At vi ikke kan forby noe som leder til overvekt. At folk må få ta de valgene de selv vil, og kose seg rundt julebordet. At så lenge vi mennesker ikke skader andre så bør vi få velge selv hvordan vi lever. Men overvekt koster samfunnet. Svært mye. I Norge er ikke analyser gjort, men det er det i Sverige. Prislappen på overvekten er seks milliarder kroner hvert år, ifølge svenske myndigheter.

Man kan ikke selv noe for at man ender opp som overvektig. I stor grad handler det om utenforskap. At man etter julemiddagen savner nærheten til dem rundt seg. Den sosiale sikkerheten den gir. Nettopp derfor holder det ikke å hjelpe dem ut av overvekten, vi må lukke døren helt – og forby julematen. Hvordan skal et forbud håndheves? De som sitter rundt julebordet kan vel ikke kastes i fengsel? Nei, det er ikke det jeg foreslår, alternative soningsformer må kunne brukes. Men å selge og distribuere julemat bør kunne straffes med fengsel. Jeg erkjenner at dette også kan komme til å ramme de som har for store mengder julemat hjemme hos seg, for politiet kan tross alt ikke vite om de vil komme til å distribuere dette eller ikke.

Forskning på eventuelle positive effekter av julemat til medisinsk bruk, som for eksempel lutfisk eller rakfisk, bør også påbegynnes. Men selv om dette skjer, så vil nok enkelte fly under radaren til politiet. Vi kan ikke overvåke alle. Vi kan for eksempel ikke passe på at noen har ribba inni boblejakken. Noen vil få problemer. Bakmennene vil trolig forsøke å starte et svartebørsmarked. Dette utsetter julematentusiaster for enda større fare og gjør at de kan falle utenfor og må ty til andre midler for å få tak i julemat.

Her må selvfølgelig hjelp til. Noen klarer seg virkelig ikke uten julematen. De som gjennom mange tiår har hatt denne fine tradisjonen med familien. De som kommer til å savne de gode gamle dagene da barna satt rundt treet mens de voksne spiste den siste biten av ribba. Disse menneskene må vi selvfølgelig hjelpe. Som et første steg må vi få etablert julematassistert behandling, der erfarne kokker kan lage en sunnere, renere, kortreist og selvfølgelig økologisk versjon av julematen til disse personene.

Noen uheldige konsekvenser vil dette få, men samfunnet som helhet vil tjene veldig på det. Vi må tenke på barna. Å være ung eller voksen handler også om å gjøre dårlige valg, og da må staten være der og passe på. Vi må forby julemat.

tarjeros@gmail.com