Ikke ta fra oss mobilen - ta dere tid til oss

Jeg sitter der på rommet mitt, lyset er slukket og klokken er over 22.00.

Telefonen lyser opp ansiktet mitt. Jeg poserer for de siste bildene på Snapchat før jeg legger meg.

Akkurat før jeg slår av varslingene på telefonen får jeg en snap av «han». Det spenner seg i magen. Jeg åpner den.

Et bilde av ham i bar overkropp og spørsmålet om han kan få det samme tilbake.

Spenningen i magen knyter seg hardere sammen. Hva gjør jeg nå?

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: «Jeg blir først flau over at jeg, som pappa, ikke visste hvilket press jenta mi blir utsatt for»

En vanlig kveld

Eksempelet over er en helt vanlig kveld i hverdagen for mange unge jenter, inkludert meg.

Foreldre, lærere og voksne sier de blir overrasket over hvor mye press det er på ungdom for å sende nakenbilder. For meg er det sjokkerende at de ikke vet det.

Kjære foreldre rundt oss, vi er unge og nysgjerrige. Dere ga oss en metalldings som dere selv ikke kan bruke engang.

Vet dere hva Jodel, Snapchat, Instagram, Kik og Ask er? Fordi disse applikasjonene bruker barna deres og de bruker de sannsynligvis feil.

Ungdom er i en utrolig hormonell fase av livet, og det vet dere. Alt er surr, og alle følelser er ganget med tusen. Tanker om tillit, sex og nakenhet begynner å dukke opp, og vi har tilgang på all mulig informasjon og bilder på internett.

Vi har også tilgang til hverandre på nett. Når alt dette kommer samtidig er det vanskelig å skille ting fra hverandre.

LES OGSÅ (PLUSS): Elev slo alarm om nakenbilder

Ikke ta mobilen

Ikke ta fra oss mobilen, det er ikke den som er problemet. Nakenhet finnes uansett. Vi er ungdom uansett. Nysgjerrigheten forsvinner ikke med metalldingsen.

Du kan ikke forandre ungdom, men du kan forandre måten ungdom ser ting på.

Deres oppgave som foreldre er å lære oss å være en trygg og ansvarsfull person. Ikke ta det for gitt og tro at vi er englebarn, fordi vi har flere områder vi må lære hvordan vi skal oppføre oss på. Vi er ikke fra samme generasjon.

Hjelp sønnen din og datteren din til å forstå at internett er et utrolig risikabelt sted å dele private ting på. Internett er den minst private plassen vi har i dag.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: Hva tror dere andre med innvandrerbakgrunn føler nå?

Sett dere ned

Sett dere ned, ta dere tid til oss. Ikke prøv å belære oss om nettvett og fortell oss alt vi ikke skal gjøre. Ha en samtale med oss om det.

Det er forståelig at dere foreldre prøver å ta kontroll over bruken av mobil og nett, men dere er nødt til å gi oss litt tillit for at vi skal respektere hva dere sier. Hvis alt er et stort nei og ikke, vil forholdet mellom ungdommen og foreldrene svekkes.

Samfunnet rundt oss er seksuelt. Vitsene i skoletimen handler om sex, kropp og nakenhet. Måten vi kler oss på, reklamene på TV, Instagram-profilene og bloggene om lettkledde og veltrente damer og menn.

Vi vokser opp midt i dette. Ja, vi unge sender nakenbilder til hverandre. For det virker jo som det aksepteres rundt oss.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast: