Er museets ønske om en inngjerdet sameleir viktigere enn at skogen er et kjærkomment rekreasjonsområde? spør Tore Maske i dette debattinnlegget.

Trøndelag Folkemuseum fikk i 2007 og 2015 overdratt 80 dekar fra Trondheim kommune, med den klare forutsetning at eiendommen ikke kunne gjerdes inn. Skogen skulle være til allmenn bruk, slik Formannskapet i Trondheim hadde vedtatt allerede i 1914.

Noen av naboene til Dyrborgskogen var i et møte med Trondheim kommune da Eierskapsenheten hadde ansvaret for saken. Vi ble forsikret, flere ganger, om at området ikke kan gjerdes inn, at klausulen kom til å bli stående.

Da vi var i møte med kommunen i 2015, ble overdragelsen av eiendommen til museet hevdet å være en ren formalitet, og vi ble forsikret om at de gamle heftelsene ville bli videreført.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: En rullatordames søte hevn over sykkelbølle ved Lade kirke

Inngjerding

Vi har nylig blitt kjent med at Trøndelag Folkemuseum har forslått endring av stier og inngjerding av deler av Dyrborgskogen.

Saken ligger nå hos byplankontoret for vurdering om endringene krever omregulering, eller om den kan behandles som en dispensasjonssak av byggesakskontoret.

Kommunen kan da ikke gå med på en slik inngjerding?

En parallell ville være å halvere Småbergan som også ligger midt i Trondheim. Da ville halve byen ha reagert, som det nå gjøres på Sverresborg av alle som har sin daglige gange og ferdsel i dette unike friområdet, også midt i byen.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGGET: «Vi har nok å gjøre, faktisk har vi altfor mye, for vi skal jo være så perfekte hele tiden»

Vokst opp på Dyrborg gård

Jeg har vokst opp på Dyrborg gård, spilt fotball på «Fartsletta», svermet i unge dager, og nå når jeg ikke akkurat er ung lenger, går jeg mine daglige turer.

Det har jeg gjort i 40 år og vært så heldig å få møte barnehagebarn og skoleunger.

Dyrborgskogen brukes i dag bl.a. til orienteringsområde for skolene i området.

LES OGSÅ (PLUSS): Elever snakker direkte med ordføreren

Ber om svar

Vi vil be Trondheim kommune om å svare på følgende spørsmål:

Hvorfor ble Dyrborgskogen overdratt til Trøndelag Folkemuseum?

Er politikerne i Trondheim klar over hva som foregår, at det mest ettertraktede området i vårt nærområde står i fare for å bli avstengt for allmennheten, og etterlate bare en veiskråning igjen til fri ferdsel?

Er museets ønske om en inngjerdet sameleir viktigere enn at skogen er et kjærkomment rekreasjonsområde for svært mange i en stadig voksende by?

Gjelder ikke klausulene om at området ikke kan gjerdes inn lenger?

LES OGSÅ (PLUSS): Museet vil stenge snarveien

Ta ansvar

Hvorfor er det ikke offentlighet rundt disse planene? Det er mange av beboerne i nærområdet som ikke kjenner til museets planer.

Er det til slutt en sak som skal «ordnes» mellom byråkrater? Hvor er politikerne? Skal de bare «strø sand» på en ferdig presentert innstilling når denne er klar, og etterpå «toe sine hender?»

Kommunen har ansvar for å ta vare på grøntområder og sikre at befolkningen har tilgang til dem. Av alle de grønne friområdene som fantes på 1950-tallet, finnes det i dag bare mellom 20 og 30 prosent igjen (kilde: SSB.no/Miljødirektoratet).

Vi vil oppfordre Trondheim kommune til å ta sitt ansvar på alvor og ivareta de eksisterende grønne lunger i lokalmiljøet, og i dette tilfellet perlen midt i Trondheim, Dyrborgskogen!

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast: