«Jeg har hjertet i halsen hver eneste gang ungene mine er på treningstur», skriver sykkelmamma Ragnhild Norderhus i dette debattinnlegget.

Så har det altså skjedd igjen! En syklist ble skadet i trafikken. Vitne hevder at bilfører bråbremset foran syklisten, som måtte slenge seg i asfalten.

Jeg er mor til to som driver med landeveissykling. Nesten uten unntak opplever de farlige situasjoner når de er ute og trener.

De blir forbikjørt ved motgående trafikk, der mindre erfarne syklister ville ha blitt blåst av veien av lufttrykket. De blir sneiet, bråbremset foran, nedspylt av vindusspylervæske, tutet på.

Like ille

Her er yrkessjåfører like ille som privatbilister.

Og jeg undrer meg jo på hva det er som rører seg, når en lastebilsjåfør uten motgående trafikk, gang på gang forsøker å presse en ung kvinnelig syklist ut av veien…?

Eller etter forbikjøring legger seg ut på veiskulderen, slik at småstein suser rundt ørene på syklisten..?

LES OGSÅ (PLUSS): Bakkeløp er bra for de late

Drevet av emosjoner

Trafikkforsker Dagfinn Moe beskriver syklister som drevet av emosjoner, men det gjelder jammen også bilister.

Felles for disse situasjonene er at dersom bilkjørerne hadde fulgt vegtrafikklovens § 3 som sier at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret», så hadde det ikke vært noe problem.

Ja, – men så sier noen: Syklistene kan holde seg på gangveier og sykkelstier.

Rett til veibanen

Nei, landeveissyklistene kan ikke det. Farten deres er uforenlig med å oppholde seg der. Og syklister, det være seg landeveis- eller jobbsyklister, har like stor rett til å bruke veibanen som bilister. Men de må selvfølgelig følge trafikkreglene.

Jeg har mange år vært med og syklet i Spania og Italia. Det blir ofte påstått at søreuropeere er mer aggressive enn nordmenn i trafikken. Mulig det, men de har i alle fall respekt for og tar hensyn til syklister.

Det blir hevdet at dette henger sammen med strenge sanksjoner fra politiet. Jeg tenker at politiet har en viktig oppgave her, med å få stoppet farlig kjøring av både bilister og syklister.

Det vil sannsynligvis ryktes fort dersom politiet bøtelegger uvettig kjøring.

Hjertet i halsen

Samtidig må man jobbe med folks holdninger. Her kan man jo håpe på at Trondheim kommune, som har stor interesse av at folk sykler til jobb, sammen med politiet, Trygg Trafikk, Syklistenes Landsforening/lokale sykkelklubber og media kan utarbeide og gjennomføre langsiktige holdningskampanjer.

Jeg har hjertet i halsen hver eneste gang ungene mine er på treningstur – på veiene rundt Trondheim, oppover til Klæbu eller rundt Byneset.

Selv om ungene mine er voksne, så har jeg faktisk ingen å miste.

Vi har heller ikke råd til å miste en eneste jobbsyklist (eller bli kvestet for den del), verken som pårørende eller samfunn.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Hør våre kommentatorer på podkast:

Ragnhild Norderhus er bekymret sykkelmamma.