«På trettitallet ble jøder som ønsket å komme til Norge sendt tilbake til for eksempel Tyskland med beskjed om at det ikke var farlig for jøder i Europa. I etterpåklokskapens lys vet vi hvor feil dette var» skriver Rita Abrahamsen.

Vi hadde Amerika som en litt løs overskrift på årets jødiske kulturfestival i Trondheim.

I Amerika har det jødiske kulturuttrykket hatt en jevnere utvikling enn her i Europa. Grunnen er ganske opplagt. Det var ikke noe annen verdenskrig på amerikansk jord, ei heller noe Holocaust.

I Europa ble den jødiske kulturen nesten avlivet og her i Norge var det allerede før andre verdenskrig få bærere av den jødiske kulturen. Og det skulle gå mange år etter andre verdenskrig før noen begynte å snuse på for eksempel klezmer musikken.

I Amerika derimot har den jødiske kulturen hatt en mye større innflytelse på storsamfunnet. Og flere jiddische ord og uttrykk er i dag en naturlig del av det amerikanske språket. Det har også vært stor jødisk påvirkning i amerikansk film og på musikalen.

Les også om hvorfor Håvard Rem mener den jødisk kulturfestivalen er viktigere enn på lenge

Kom som flyktninger

Jødene kom til Amerika som flyktninger. Mye av samme årsak som jødene kom til Norge. Dårlige kår, grunnet forfølgelse og ikke minst nød. På samme måte som en million nordmenn også utvandret, som det så fint heter, men de var faktisk flyktninger. Det var nød i Norge og de som kunne, flyktet fra den.

I dag bor det flere etterkommere av nordmenn i Amerika enn det er nordmenn i Norge. De flyktet for å få et bedre liv og ifølge Sverre Mørkhagens bok «Farvel Norge» var utvandringsstrømmen fra Norge 3.5 gang større enn gjennomsnittet for hele Europa. Og de sendte store summer hjem til Gamlelandet.

Det er noe vi kjenner igjen fra dagens flyktninger i Norge. Det er kanskje verdt å tenke litt på det. Det har vært nød her også. I dag er et liv i Europa drømmen for mange.

Les også: 19 forskjellige personer skulle hjelpe Ruben gjennom skoledagen

Mine beseforeldre flyktet

Mine besteforeldre på begge sider kom som flyktninger fra Øst-Europa til Trondheim. De var muligens på vei til Amerika, men pengene strakk ikke lenger enn til Trondheim. De flyktet fra forfølgelse, trakassering og nød. De håpet på et bedre liv. De ønsket å få leve i fred. Nylig leste jeg en artikkel om en syrisk familie som hadde kommet til Trondheim hvor familiefaren uttalte: «Lykken er en helt vanlig hverdag».

I 1942 måtte både mine besteforeldre og mine foreldre flykte fra Trondheim. Grunnet forfølgelse. Fordi de var jøder. De flyktet for å berge livet. En strabasiøs ferd. Grunnen til at mine forfedre flyktet har flere likhetstegn med det mange flyktninger oppgir i dag. De er truet på livet, forfulgt. Mens andre har samme grunn som en million nordmenn som flyktet til Amerika: fattigdom og nød.

Det er ingen som setter seg i små gummibåter med små barn for å krysse store havområder for fornøyelsens skyld. Og risikerer både sitt eget og sine barns liv. Når man går til det skrittet tror jeg at man er desperat.

Du bør lese Therese Thyholt Henriksens tekst om hvordan hun har opplevd å være med i tv-serien «Ut av skapet»

Sendt til Tyskland

Vi har store utfordringer i Europa. Jeg sier ikke at vi skal være naive, men vi bør vise medmenneskelighet.

Vi har opplevd det.

På trettitallet ble jøder som ønsket å komme til Norge sendt tilbake til for eksempel Tyskland med beskjed om at det ikke var farlig for jøder i Europa. I etterpåklokskapens lys vet vi hvor feil dette var.

Men da mine besteforeldre banket på Norges dør i nødens stund, fikk de komme inn. De fikk muligheten til å leve anstendige liv i fred. Inntil de en dag igjen måtte flykte fra Norge.

Men de kom tilbake – kanskje fordi de i bunn og grunn syntes at det var fint i Norge. De følte seg som norske og gjorde alt for at barna skulle bli norske.

Og vi har fått bli norske – norske jøder. Vi har vunnet i det store lotteriet og jeg skjønner godt at det er mange som ønsker en bit av den gevinsten. Og vi bør være villige til å dele. Finne løsninger som gir oss mulighet til å være medmennesker.

(Vi har fått tillatelse til å gjengi dette innlegget, som er utdrag av åpningstalen ved årets jødiske kulturfestival i Trondheim)

Hør våre kommentatorer snakke om nye meningsmålinger for Trøndelag, fraværesregler i skolen og norsk films Oscar-sjanser

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.