Vindkraftmotstanderne er i mot vindkraft da den ødelegger deres naturopplevelse, mens 71 prosent i Norge er for vindkraft.

Vindkraft er den billigste nye fornybare energikilden i Norge, ifølge innleggsforfatteren. Foto: Frank May/NTB Scanpix, NTB scanpix

Klimaendringene ødelegger naturen. Norges beste bidrag til den globale klimadugnad er vindkraft. Det er uredelig av vindkraftmotstanderne å hevde at siden vindkraft koster mer enn kullkraft, gasskraft eller nedskrevet vannkraft, bør vi ikke bygge vindkraft.

Hvem i FN, EU og norske styresmakter sier at vi kun skal bygge vindkraft om det er billigst? Vi skal bygge den billigste nye fornybare energikilden, og i Norge er det uten tvil vindkraft. Klimaendringene gir størst konsekvenser i varme land, og vi i Norge er kjent for solidaritet. Men også i Norge merker vi konsekvensene av den dramatiske økningen av CO2 i atmosfæren. Sjøfuglbestanden bokstavelig talt stuper, det blir varmere, våtere og villere. Havstigningen er kanskje den største trusselen på sikt. Syv meter vil berøre mennesker som bor langs kysten men ikke rotter, mus og rev og andre dyr. Vindkraftmotstanderne er i mot vindkraft da den ødelegger deres naturopplevelse, mens 71 prosent i Norge er for vindkraft.

Det er nok av kunnskapsbasert informasjon, som tograder.no og Stern Review (disse bør Googles). Økonomen Sir Nicholas Stern ledet det første arbeidet om økonomien i skadene fra klimautviklingen. Rapporten på Økonomien i Klimaendringene er på 700 sider. Den beskriver et scenario om følgene av den globale oppvarmingenhttps://no.wikipedia.org/wiki/Global_oppvarming. Sterns rapport hevder at kostnaden for en fem graders middeltemperaturøkning fram til år 2100, blir mellom 5 og 20 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet. Derimot hevder rapporten at det «bare» vil koste én prosent av verdens samlede bruttonasjonalprodukt fram til år 2050 å bremse utslippene av drivhusgasser om det gjøres i god tid. Den sier bl.a at de fattige landene vil rammes hardest av klimaendringene, mens det er industrilandene som er årsaken.

Vi må erkjenne at klimadugnaden koster.