«I saken med Olsø og Staur synes mange å glemme selve grunnmuren til vårt demokrati; TILLIT!» skriver Ivar Koteng i dette debattinnlegget.

Vi har den siste uken blitt presentert for en arbeidsmetode jeg håpet ikke var mulig i Norge.

Jeg har drevet næringsvirksomhet i Trondheim i snart 40 år. I de siste 10 årene har vi drevet med regulering av tomter, for å bruke disse til andre formål enn det de ble brukt til før vi startet regulering. Den mest kjente reguleringssaken er sikkert tomta ved Ilsvika.

Regulering av områder skaper store verdien, spesielt når du får omregulert fra grønt til boligformål. Dette er det området som kommunene forvalter, som skaper mest verdier på private hender.

Les også sjefredaktør Tor Olav Mørseths kommentar: Adresseavisens «ekstreme manipulasjon»

Forventning om integritet

Vi har et fantastisk demokrati i Norge og annenhvert år gjør vi valg på personer til å representere oss. Dette kan fungere hvis vi har tillit til våre tillitsvalgte. I bunnen for dette ligger en kulturell forventning om integritet og sunt vett.

Vi har også et sikkerhetsnett i regler og lovgivning, om habilitet og korrupsjon.

Påvirkning av folk med makt har sikkert foregått bestandig. I Norge har vi fått en yrkesgruppe som har som jobb å drive påvirkning av politikere. Vi ble godt kjent med denne yrkesgruppen gjennom problemstillinger når Bjarne Håkon Hanssen gikk fra politikk til lobbyvirksomhet.

Mange synes at vi ikke har bruk for denne bransjen. Men bransjen er ikke forkledd, de opptrer som lobbyister. Da vet vi hvem vi har med å gjøre.

Les også debattinnlegget fra Bernt Østhus: Ukultur i Adressa

Grunnmuren i demokratiet

I politiske partier er det ofte en eller noen få som er fagansvarlige for et fagområde som har stor påvirkning nettopp på «sitt» område. Så også i Trondheim.

I saken med Olsø og Staur synes mange å glemme selve grunnmuren til vårt demokrati; TILLIT!

Olsø blander alle disse rollene og han har ikke forstått begrepet integritet. Olsø er tillitsvalgt i bystyret, Olsø er leder i Sør Trøndelag Arbeiderparti. Med sine vennskap og sin autoritet som tillitsvalgt, er han uten tvil en av de som har størst makt til å påvirke det resultatet han måtte ønske innenfor sitt fagområde. I dette bildet må vi ikke glemme at AP har kontroll på flertallet i Trondheim. Makten sitter IKKE der avstemningen skjer.

Kjære politikere, rydd opp i svineriet. Unngå å gjøre dette partipolitisk. Dette er altfor alvorlig til det.

Dette er avgjørende for at vi skal ha tillit til dere!

Hør våre kommentatorer og ukas gjest Ola Borten Moe snakke om den politiske situasjonen foran partienes landsmøter og tilstanden i norsk likestilling foran 8. mars

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter