Bruk RBK-millionene på å utvikle egne spillere, ikke plukk fra konkurrentene, ber Brann-supporter Petter Slaatrem Titland i dette debattinnlegget.

Rosenborg har klart en ny bragd i Europaligaen. Selv om jeg er Brann-supporter jublet jeg med mine to gode Rosenborg-venner på puben. Da de løftet taket ble jeg med på fotballgleden. Nå får Rosenborg mindre krefter til Eliteserien, tenkte jeg, bra for oss andre. Men Europa-cupspill løfter ikke bare taket på landets puber. RBK-millioner skal nå plukke spillere som de vil fra konkurrentene.

André Hansen, Birger Meling, Johan Lædre Bjørdal, Yann-Erik de Lanlay, Samuel Adegbenro, Marius Lundemo, Anders Konradsen og Matthías Vilhjálmsson var viktige i Ajax-seirene, men er alle ferdigtygget av andre. Anders Trondsen er nettopp nappet ut av midtbanen til medaljekandidat Sarpsborg.

Les også: Skammelsrud ber RBK være forsiktige med å hente stjernespillere

Lat speiding

Bodø/Glimt har alltid vært farmerlaget til Rosenborg, så spillerkjøp derfra får vi godta. Å hente utenlandske stjerner eller gamle proffer er også bra for norsk fotball. I tillegg fostrer Rosenborg noen gode spillere selv en gang iblant.

Men de vil fortsette å kjøpe de beste som i en hvilke som helst runde Fantasy eller Football Manager. Nå kommer 100 millioner inn på konto. Hvem blir den neste? Sigurdarson fra Tromsø eller Molde? Fredrik Haugen fra Brann? Ulland Andersen eller Jradi fra Godset?

Det virker som Rosenborg bare ser på målpoeng-tabellene, og kjøper toppene. Lat speiding, om ikke annet.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg har nesten gitt opp å få meg fast jobb. Er utgått på dato. Ubrukelig

Rosenborg og «the best of the rest»

Fotballsupportere elsker «a good old moan», sier Barry Glendenning i The Guardians «Football Weekly». Er det et større poeng her?

Vi kunne gjort mye spennende i Norge for å bøte på et problem som viser seg i større omfang andre steder i verden. I England er det «The Big 6» som er i en egen sportslig og finansiell liga. I forrige sesong var det 15 poeng mellom 7. og 8. plass i Premier League, men bare seks poeng mellom 8. og 17. plass!

Problemet i Norge er at Rosenborg er det eneste laget, og 2. til 16. plass er «the best of the rest». I fjor vant Rosenborg serien med 15 poeng.

Mer debatt: På mange arbeidsplasser kan ikke de ansatte snakke med hverandre. Må det skje en ulykke før vi våkner?

Fiendtlig oppkjøp

Norge kunne strammet inn reglene for finansiell fair play, reglene som har sin spede versjon internasjonalt for å sørge for en viss balanse mellom kjøp og salg. Eller hva med en toppskatt på inntekter over 50 millioner? Eller en større andel av spillersalg til klubbene som utviklet dem?

NFF er ikke kjent for å være så opptatt av rettferdig fordeling av pengene. Så jeg nøyer meg med en bønn.

Kjære Rosenborg: I næringslivet heter spillerkjøpene deres fiendtlig oppkjøp, som når Facebook kjøper opp konkurrenten WhatsApp. Bruk makten deres på å utvikle egne spillere, så kan hele Norge fortsette å heie på Rosenborg i Europa.

Hør våre kommentatorer og gjest Yngve Brox oppsummere årets valgkamp i podkasten OmAdressert

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter