Lege Kari Mogstad slår i Adressa 12.05.15 et slag for massasje og at fysioterapeuter bør massere pasientene mer. Hun skriver bl.a. at «massasje er gunstig for korsryggsmerter» og at «folk har behov for å bli tatt på».

Det stemmer at noen studier har vist at massasje sammen med trening og opplæring/veiledning kan ha positiv effekt. Årsaken til ryggplager er imidlertid sjelden massasjetrengende muskler. Når det gjelder ryggplager generelt vet vi hva som er den beste medisinen: bevegelse og aktivitet. Ryggen må brukes, beveges og belastes. Om massasje benyttes i mindre grad enn før så er det ikke slik at «flere trolig ville hatt nytte av det», som det hevdes. Tvert imot ville nok flere før hatt nytte av mindre massasje og mer av andre behandlingstiltak. Pasienter må, så langt det lar seg gjøre, ta aktivt ansvar for egen helse; ikke passiviseres gjennom passiv behandling.

Berøringens kraft og effekter, deriblant smertelindring, er godt anerkjent. Fysioterapeuter benytter mange forskjellige manuelle behandlingsmetoder når det er indisert og hensiktsmessig. Men også utholdenhetstrening er smertelindrende. Ti minutters rask gange kan være er nok. Bevegelse i seg selv kan være smertelindrende. Sosiale og psykologiske faktorer er også avgjørende for opplevelsen av smerte. De kan, avhengig av karakter, forsterke og vedlikeholde smerter, men også redusere smerter.

Vi må også huske på at mange opplever det å bli tatt på som ubehagelig, for intimt og truende. Valget om bruk av massasje eller ikke, baseres også på moralsk og etisk ansvar, i tillegg til kunnskap og samfunnsøkonomi.

Ryggplager er den muskel- og skjelettlidelsen som rammer flest og koster samfunnet mest. Ryggplager er også det som behandles oftest. Å massere de som ønsker det er ikke mandatet til fysioterapeuter som er tilknyttet den kommunale helsetjenesten. Massasje som faktor for god helse må dessuten finne seg i å stille bak i køen av andre viktige faktorer: regelmessig mosjon, sunt kosthold, tilbud om et godt helsevesen, vennskap, familie, kjærlighet, grad av kontroll i dagliglivet, god hygiene og evne til å takle stress.

I følge den nylig offentliggjorte stortingsmeldingen om fremtidens primærhelsetjeneste, styrkes fysioterapeutens rolle. Fysioterapeutens kompetanse gir grunnlag for et selvstendig ansvar for en helhetlig pasientoppfølging. Stol på at fysioterapeutene tar det ansvaret og velger riktig behandlingstiltak, med eller uten massasje!

Dagens utgave av e-adressa finner du her.