Dagens media fokuserer altfor mye på utseende, spesielt hos kvinner og jenter i ungdomsalderen. I reklamer bruker de ofte midler som åretusjere bildene, så modellene blir feilfrie, og de selger bedre. Modellene har også en såkalt «perfekt» tynn kropp. Men hva gjør dette med nåtidens ungdom?

Ungdommene vil bli tynnere. Å se seg selv i speilet blir skuffende. «Jeg er altfor tjukk!». «Beina mine er for store!». «Vises magen min nå?», er setninger du ofte hører av tenåringsjenter. På grunn av dette selvbildet kan det hende de spiser altfor lite, eller stopper å spise. Dette er bare en av flere ting som media forårsaker. Selv om det er ment for å selge bedre, så er det absolutt ikke verdt det. Dette blir det alvorlige psykiske skader av, som anoreksi. Noen ungdommer skader seg selv, smerten er en straff for at de, fra deres synspunkt, ikke er gode nok.

«Jeg er så stygg, hvorfor kunne ikke jeg være penere!!», er tankene som går rundt i hodet på mesteparten av ungdommen. I speilet ser de stygge, forvridde bilder av seg selv, som ikke stemmer med hvordan de ser ut i virkeligheten. Hvorfor skal det være sånn?

Et perfekt ansikt finnes ikke, men likevel blir det skapt noen. De som jobber i reklamebyråer retusjerer vekk føflekker, ujevn hud, store porer og kviser. De fikser på plasseringer av nesen, øynene, munnen og ørene, hver minste menneskelige feil. Det er umulig å sammenligne seg med modellene som du ser på reklamer, selv om du vet at bildene er retusjerte.

Dette har vært en sak som har blitt tatt opp lenge. Men er det blitt gjort noe spesielt? Svaret er nei. Det er fortsatt den samme tynne kroppen du ser på reklamer og i magasiner. Det er fortsatt de feilfrie fjesene som er avbildet overalt på plakater.

Jeg synes at ingen skal få lov til å gå rundt og tenke at de ikke er gode nok, tynne nok, eller pene nok. Derfor bør det skjønnhetsbildet media skaper, stoppes. Det er skadelig.

Jente (12)

Vil du skrive til Snakk ut? Fyll inn skjema her, send leserinnlegget ditt på mail til snakkut@adresseavisen.no eller en SMS til 07200 med kodeord snakkut.