Alle bør få vite hva man får i seg.

Vet du hva det er i maten du kjøper på butikken? Og om du kan stole 100 prosent på at når det står oksekjøtt på ferdigmatpakken, er det virkelig oksekjøtt det inneholder? Det visste ikke folk for ca. et år siden, da det ble klart at noen av Findus sine produkter inneholdt hestekjøtt. Fortsatt er det mye vi kjøper, som vi ikke vet hva inneholder, f.eks. oppdrettslaks.

I 2013 ble det klart at over 16 millioner ferdigmatporsjoner ble kjøpt i løpet av et år. Nesten daglig er det et eller annet i media som sier: «Dette bør du holde deg unna», «vet du hva dette inneholder» eller «spis dette». Hvordan kan vi vite hva maten inneholder?

For noen dager siden skrev aviser at kjøpt grovbrød ikke er så sunt som det sies, at grovhetsskalaen kan lure kundene og at brødet er bakt på fint mel, men tilsatt kli. Hvorfor ikke bare selge vanlig rugbrød? Det burde vært en menneskerett som sa at alle burde ha rett til å få vite hva det er de får i seg.

Noen vil si at det er bare å la være å kjøpe ferdigmat, men de fleste orker ikke å begynne å bake et rugbrød klokken sju om morgenen, selv om det ville vært den sunneste løsningen. Eller om man har gått tom for syltetøy, er det få som går ut og plukker bær og moser sitt eget. Derfor drar man og kjøper syltetøy, der over halvparten av pålegget inneholder sukker. Hvorfor kan ikke de som lager det bare droppe det meste av sukkeret og alle de usunne og unødvendige midlene, og lage et vanlig syltetøy? Da behøver man ikke å være usikker på om den lille skriften på etiketten lyver eller ikke, og folk kan kjøpe bedre mat. Selv om maten da kan bli dyrere, tror jeg mange betaler litt ekstra for sunn og «ren» mat, enn det å kjøpe billig og usunn mat.

Det som er viktig er i alle fall å være litt obs på hva det er man kjøper, men matfabrikkene bør skjerpe seg!

Frida (13)

Vil du skrive til Snakk ut? Send innlegg på mail til snakkut@adresseavisen.no eller på SMS med kodeord snakkut til 07200.