Det er uholdbart å instruere ansatte til ikke å snakke med journalister.

Ytringsfriheten i arbeidslivet er stadig under press. Det siste eksemplet finner vi i forbindelse med innføringen av Helseplattformen i Verdal. Der ble de ansatte presentert for en veileder som sa at de ikke skulle slippe inn journalister eller svare på spørsmål fra dem, ifølge avisa Innherred.

Interne regler og krav om lojalitet til arbeidsgiver gjør at mange arbeidstakere kvier seg for å snakke fritt om forhold på arbeidsplassen. Det slo Ytringsfrihetskommisjonen fast i fjor. Samtidig har flere saker den siste tida vist hvor viktig det er at noen tør å si ifra. Sykepleierne ved Nærøysund bo- og behandlingssenter som sto fram i NRK-programmet Brennpunkt, bidro til å gjøre dårlige forhold i eldreomsorgen kjent for offentligheten.

Også ved innføringen av Helseplattformen har de ansattes varsling om feil og mangler vært viktig for å forstå hvilke utfordringer journalløsningen fra amerikanske Epic skaper for helsearbeidere og pasienter. Et åpent og fritt ordskifte har bidratt til at problemer blir oppdaget og forsøkt løst. Det har også skapt politisk debatt, noe som har vært nødvendig: Helseplattformen er svært kostbar og påvirker alle innbyggerne i Midt-Norge.

I Verdal har kommunen langt på vei beklaget det som skjedde. «Det har aldri vært en praksis i Verdal kommune at ansatte ikke kan uttale seg», sa kommunalsjef for velferd, Anne Kari Haugdal, til Innherred for halvannen uke siden. På dette tidspunktet lå fortsatt den aktuelle veilederen ute på en Teams-kanal for ansatte. Men ifølge kommunalsjefen gjaldt veilederen bare den første helga etter innføringen av Helseplattformen i februar, da det var viktig å «beskytte og verne de ansatte».

At verdiene til Verdal kommune er «åpen og modig», fremstår her som et paradoks. Vi håper at kommunen lærer av saken slik at ikke noe lignende gjentar seg i framtida. Arbeidstakere har selvfølgelig ytringsfrihet. Det er viktig at både ansatte og arbeidsgivere er klar over det.