Det er en hendelse fra desember 2021 som viser hvordan Trondheim kommune har tenkt på helsearbeiderne sine. Mens ansatte på St. Olavs hospital fikk et gavekort de kunne bruke i Midtbyen til jul, fikk helsearbeiderne en «one size» janus-lue som egentlig var kjøpt inn som reserveutstyr til operasjoner. Dette ble delt ut til velferdsenglene i kommunen fordi de var uegnet for formålet. Til det skrev Solveig Trolie som var hovedtillitsvalgt: «Vi tenker vel, de fleste av oss: Takk skal du fa... meg ha!»

Emil Raaen skrev i sitt leserinnlegg i Midtnorsk debatt 17. mars at målet hans er å skape gode arbeidsplasser for ansatte. I innlegget sitt nevner han ikke sykefravær, ikke trivsel, og lite om hvordan kommunen som arbeidsgiver skal skape gode arbeidsplasser. Det er det gode grunner til. Etter tjue år med arbeiderpartistyre er sykefraværet høyt, ansatte føler seg ikke verdsatt, og av de fire sykehjemmene med høyest trivsel i kommunen er tre av dem drevet av ideelle.

Det forteller oss at Trondheim kommune som arbeidsgiver har gjort en for dårlig jobb. Dette er ikke helsedirektøren sin feil, det er ikke bestyrerne sin feil, det er ikke de ansatte sin feil og det er ikke de eldre sin feil. Det skyldes mangel på ledelse fra kommunens absolutte styringsparti gjennom tjue år.

Dette danner bakteppet for oss i Høyre når vi skal utvikle fremtidens velferdsløsninger i byen vår. Denne uken legger partiet vårt frem programforslaget for de neste fire årene i Trondheim. I motsetning til hva Arbeiderpartiet vil ha dere til å tro, så innebærer ikke vår politikk noen storstilt privatisering av helsetjenestene. Ingen som er ansatte i kommunale sykehjem skal tvinges over i privat virksomhet. På tydelig norsk betyr det at ingen eksisterende kommunale sykehjem skal gjøres om til private sykehjem den neste fireårsperioden. Jeg garanterer også at ingen private eller ideelle aktører skal rekommunaliseres.

Målene våre er større enn debatten om offentlig eller privat. Målet vårt er å skape en trygg alderdom, trygge arbeidsplasser der ansatte og eldre trives sammen der de jobber og bor. Løfte nummer én er å styrke grunnbemanningen innenfor eldreomsorgen. Vi tror at årsaker til fravær er sammensatt, men følelsen av at man ikke strekker til, og at man ikke rekker over alt er en medvirkende årsak til at mange mistrives på jobb. Det handler om trygghet på natt, i helg og i hverdagen. Vi ønsker å bygge flere seniorboliger slik at flere kan møte alderdommen i tilrettelagte boliger der man er herre eller frue i eget hus. Vi vil etablere en demenslandsby i Trondheim, som er et meget vellykket tiltak som er prøvd ut utenfor landets grenser og i Bærum kommune.

I tillegg vet vi at god mat skaper god trivsel. Rundt seks av ti beboere på kommunale institusjoner er enten underernærte eller har vært i risikoen for å bli det i løpet av det siste året. Blant de ti største byene er det bare arbeiderpartistyrte Oslo som kommer verre ut. Løfte nummer to er å snu den trenden. Gjennom politiske prioriteringer og oppfølging skal vi sørge for at alle som får vår omsorg spiser godt og opplever smakfulle, gode og næringsrike måltider. Takken for et langt liv skal ikke være å bli stuet bort. Vi skal sette de eldre i sentrum.

Private aktører kan være et viktig supplement til offentlige tjenester; mange som ønsker å bo hjemme trenger hjelp med mye som ikke er helserelatert. Det kan handle om hjelp til å handle, ta vasken før jul, skifte på senga, gå ut med søpla eller noen som har tid til en god kaffekopp og en prat. Slike tjenester leverer private allerede i dag.

I dagens Trondheim er det et klasseskille mellom dem som har råd til å betale for slike tjenester, og de som ikke har det. Det synes vi er trist. Vi vet folk bor lenger hjemme, føler trygghet og trives når man får den typen hjelp. Hvis man kan utsette behovet for sykehjemsplass på en måte som er skånsom og skaper trivsel, vil det gi samfunnet vårt en gevinst både sosialt og økonomisk.

 Verdien av det sosiale ser vi tydelig for beboerne i bo- og aktivitetstilbudet for innbyggerne med psykisk funksjonsnedsettelse. Avisene i byen har skrevet mange artikler om hvordan beboerne har blitt forsømt gjennom de siste tjue årene. De mest sårbare innbyggerne i kommunen vår kjenner ikke på den tryggheten Emil Raaen beskriver. Løfte nummer tre er at dette snur med Høyre. Vi skal sikre at tjenesten er godt nok finansiert og at beboerne får oppleve opplevelser istedenfor oppbevaring.

Nye tider krever nye tanker. I Trondheim har vi de siste fem valgene debattert konkurranseutsetting. Det vi ikke har debattert, er hvordan eldrebølgen skal møtes. For det blir flere av oss, og for at man skal lykkes med å legge til rette for et aldersvennlig samfunn, så må man tørre å se på hvordan kommunen som tjenesteyter og arbeidsgiver opererer.

Vårt fremste løfte på alle felt er ledelse. Høyre tilbyr nær ledelse.  Nær ledelse betyr kort oppsummert at ansatte føler at de får nær oppfølging av sin nærmeste leder, og at deres nærmeste leder får nær oppfølging av sin. At det er kort vei fra utfordringer som diskuteres rundt lunsjbordet, til at de diskuteres i bystyresalen på rådhuset.

Enten det er lunsjbordet blant beboere på et av kommunens tilbud, rundt lunsjbordet til pårørende, eller rundt lunsjbordet blant de ansatte. Vi lover å være lyttende, nysgjerrige og nyskapende. Vi skal ta ansvar, og jobbe knallhardt hver dag for at de tjenestene vi skaper sammen er til stede i livene våre når vi trenger dem. Etter tjue år med arbeiderpartistyre er det på tide å prøve noe nytt. Høstens valg er et veivalg, jeg håper at du er enig med meg.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe