Bues portrett av trompetisten Ronny Farsund fra Stjørdal Messingensemble ble nylig kåret til «årets bilde» i Laugskonkurransen 2016 som arrangeres av Trøndelag fotograflaug.

- Det som slo meg da jeg traff Ronny var at han hadde et veldig uttrykksfullt ansikt. Spesielt foran kameraet, forteller fotografen fra Stjørdal.

Derfor ønsket han å tenke enkelt, slik at ansiktet ble fremhevet.

- Samtidig skulle det vise litt hva han gjør, spiller trompet. Jeg gikk tett på, og det var ikke nødvendig å ta med hele trompeten. Det ville tatt for mye oppmerksomhet, sier Bue og legger til at han vil dele æren for prisen med Farsund.

Her kan du se Adresseavisens beste bilder fra august.

- Høyere krav til profesjonelle

Bue har jobbet som profesjonell fotograf i 16 år, og er blant annet blitt kåret til «årets fotograf 2006» av Norges Fotografforbund. På spørsmålet om han ser på amatørfotografer som konkurrenter svarer han «både ja og nei».

- Jeg tror mengden av bilder har gjort at «Ola Nordmann» er blitt enda bedre på å forstå bilder. Folk tar mer bilder selv, og det stiller høyere krav til de profesjonelle.

Selv om det er mulig å ta svært gode bilder med mobiltelefoner, understreker Bue at kvaliteten aldri vil kunne konkurrere med profesjonelle bilder.

- Mobiltelefonbildene fungerer superbra i formatet det skal vises og innenfor det mediet. Men den tekniske kvaliteten duger ikke til mer enn det. Som profesjonell skal du hele tiden gjøre bevisste valg, for eksempel å velge objektiv og lys.

Bue understreker at mange som driver med fotografering på hobbybasis kan ha et godt bildesyn, men at mer penger og tid vil heve kvaliteten.

- Skaff en signatur

Et godt tips til å skille seg ut i mengden, er ifølge Bue å finne et eget uttrykk.

- Det er vanskelig å trenge gjennom, og du må skaffe deg en signatur. Det er som musikk, med en gang Bob Dylan begynner å synge så hører du at det er han, sier Bue.

For å bli god må du altså gi avkall på noe og du kan ikke bli best på alt, mener fotografen. Hans råd er å fokusere på det du liker, enten det er dyr, natur eller familie. Deretter må du ta mange, mange bilder for å bli god.

- Hvordan vil du beskrive ditt eget uttrykk?

- En del vil si at jeg har litt glimt i øyet. Jeg bryter litt med vanlige normer, og tar litt utradisjonelle portretter. Det er lekent, og kan variere fra enkelt til komplisert.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.