Filmfolket bak den kritikerroste og kinoaktuelle «Thelma» har bestemt seg for å trekke filmen fra en eventuell vurdering for Amandapris neste år.

Det skjer i protest mot at det i kategorien for Beste Kinofilm legges stor vekt på at filmen må ha «publikumsappell» for å kunne vinne.

- Smerter oss

- Dette strider mot praksis ellers i verden, heter det i pressemeldingen fra produksjonsselskapet Motlys. Der påpekes det at det i ytterste konsekvens kan bety at en film som vinner både Gullpalmen i Cannes og Oscar for beste fremmedspråklige film «vil kunne bli diskvalifisert fra å vinne Amanda fordi den ikke har «publikumsappell» – les: Ikke mange nok besøk på norske kinoer».

- «Thelma» har åpenbart publikumsappell, så vi gjør ikke dette for egen del, tvert imot smerter det oss fordi vi føler «Thelma» vil kvalifisere til flere priser. Men vi kan ikke lenger finne oss i at Amandaprisen opererer på en helt annen måte enn alle andre nasjonale filmpriser i verden, sier filmens produsent Thomas Robsahm i en uttalelse.

Radikalt skritt

Robsahm hevder at «flere andre framtredende filmskapere vurderer å gjøre det samme om ikke noe blir gjort», og peker på hvordan flere i bransjen har reagert på kravet.

- Men Amandakomiteen har valgt å forsvare den, og har ikke på noen måte vist at de har tatt kritikken til etterretning. Det er derfor teamet bak Thelma nå går til det radikale skritt å trekke filmen fra vurdering til neste års priser, sier Robsahm, som har vært produsent for flere av regissør Joachim Triers filmer.