Bare timer etter at hun ble innsatt som varaordfører i torsdagens bystyre åpnet Hilde Opoku fra Miljøpartiet De Grønne den nye snarveien ved Kristiansten Barnehage.

Gåbyen Trondheim

Snarveiene er et av mange virkemidler Trondheim kommune gjennom Miljøpakken har utarbeidet for å få folk til å velge bort bilen.

- Dette er den tredje snarveien vi åpner i gåprosjektet, forteller Hilde Opoku.

- Rundt i byen er det planlagt 400 slike gang- og sykkelveier, og åtte til er prosjektert. Dette er noe jeg synes er viktig og bra. Trondheim er en gåby, og da er det viktig å legge til rette for de gående og syklende, legger hun til.

Barna fra Kristiansten Barnehage var de første som fikk gå gjennom den nyåpnede veien etter at talen og snorklippingen var unnagjort. De bidro også med sang for de oppmøtte, og Miljøpakken delte ut reflekser til alle som var innom den høytidelige åpningen.

LES OGSÅ; Kultursti skal lokke eldre ut

Opplyste gangstier

Den nye snarveien er en 150 meter lang gang- og sykkelsti som har blitt gruslagt og belyst. Leder for gågruppa i Miljøpakken, Siri Bø Timestad, forteller at belyste veier er viktig for mange.

- Det er viktig å legge ned en innsats i slike prosjekter og det at veien har blitt belyst gir ekstra trygghet, sier hun.

- Vi håper at veien vil gjøre at flere velger å gå til byen i stedet for å ta bilen.

Redusere utslipp

Opoku forteller at omtrent 20 000 mennesker går eller sykler inn til Midtbyen hver dag. Trondheim er en god gåby, men det er fortsatt mye å hente. 32 000 daglige bilturer i byen er kortere enn en kilometer, og hele 18 prosent av barna i byen blir kjørt til skoler og barnehager.

Trondheim kommune håper de nye snarveiene vil oppmuntre folk til å la bilen stå. Det vil skape mindre trafikk inn til sentrum, redusere utslipp av klimagasser og gjøre helsen til trønderne bedre.

- På en time i morges talte vi 100 mennesker som brukte denne veien. Hadde alle disse tatt bilen ville det skapt en kø på 700 meter, forteller Opoku.

- I tillegg til dette vet vi at mange ikke går mer enn 500 meter om dagen. Å oppmuntre folk til å gå er en god måte å få folk ut i frisk luft på.

Helt fersk

Fredag morgen hadde Opoku hatt jobben som varaordfører i omtrent 12 timer, og på spørsmål om hvordan den nye jobben har vært så langt hadde hun en ting å si:

- Jeg har så vidt rukket å sove på det!

Snorklipping: Hilde Opoku klippet snoren i den nye snarveien, med god hjelp fra Ada i Kristiansten Barnehage. Foto: Tiril Vik Nordeide
Sang: Barna i Kristiansten Barnehage sang for de som hadde møtt opp til den høytidelige åpningen. Foto: Tiril Vik Nordeide
Tredje åpning: Prosjektleder i Miljøpakken, Nina Brenne (t.v.) og leder for gågruppa i Miljøpakken, Siri Bø Tingestad var med på åpningen av den tredje snarveien. De to andre som er åpnet er Blomsterstien og Fugleslangen. Foto: Tiril Vik Nordeide