- Her er det potensial for at både unge og gamle skal kunne blomstre, sa leder for Kattemkjellern og daglig leder for ung kultur Heimdal, Geir Mikael Reijners etter at varaordfører Hilde Opoku hadde klippet båndet til det nye verkstedet.

"Gjørdetselv-verksted"

Prosjektet tar sikte på at unge og gamle i større grad skal se på hverandre som ressurser gjennom sosialt samvær, aktiviteter og opplæring.

"Gjørdetselv-verkstedet" er innredet av Frivilligsentralen på Kattem med støtte fra Trondheim kommune og Sparebank 1 i frivilligsentralens lokaler. Her er det satt opp verktøy, symaskiner og annet hobbymateriell som brukere av frivilligsentralen kan benytte for å fikse saker og ting, eller produsere og reprodusere klær.

Samarbeidet med ungdomsklubben Kattemkjellern gir de unge muligheten til å prøve seg på noe annet enn det de gjør til vanlig. I tillegg vil noe av "gjørdetselv-verkstedet" foregå i Kattemkjellerns lokaler. Det vil bringe de eldre inn i miljøet til ungdommen, og fokuset skal være på miljøet gjennom gjenbruk, oppussing og reparering av ulike artikler og materialer.

Uten fordommer

Planen med samarbeidet er altså at de unge skal dra nytte av erfaringene til de gamle, og omvendt.

- De unge har mange interesser som de kan trenge de gamles kompetanse til, sa Reijners.

- Jeg kjenner en gjeng som en interessert i cosplay. Det går ut på at man kler seg ut i kostymer for å ligne tegneseriefigurer eller rollefigurer fra filmer og TV-serier. De kan trenge hjelp fra de eldre til å sy kostymer, mens de eldre har kanskje behov for opplæring i data eller iPad som de unge har kompetanse i. På denne måten gir vi alle de involverte muligheten til å se på hverandre som en ressurs. Tendensen til nå har kanskje heller vært at de unge har fordommer mot de gamle og vica versa.

Håper på mye folk

Daglig leder for frivilligsentralen, Gunn Kristin Nilsen, kunne fortelle at de har mange ideer for hvordan verkstedet kan brukes fremover. Planen er også at dette er et prosjekt som kan strekke seg til andre bydeler i Trondheim.

- I verkstedkroken vil det komme en som skal hjelpe til med innramming av bilder, sa hun.

- I tillegg kommer verkstedet til å være åpent hele tiden vi er her, og to ganger i uka blir det altså veiledning. Det vil også bli holdt temakvelder og kurs. Vi har mange ideer, og mange muligheter.

- Nå håper vi bare på at det kommer mange mennesker på kveldene våre, både nye og gamle, la hun til.

- Jeg har allerede hørt om en dame med innvandrerbakgrunn som er flink til å sy. Det er ikke venninnene hennes, så nå skal de komme hit så hun kan lære de det.

Alle er positive

Det er tydelig at både brukere og de frivillige ved sentralen er positive til det nye initiativet. Under åpningen spurte en eldre dame hvordan de har tenkt å markedsføre prosjektet for å flest mulig mennesker til å komme, og to av de frivillige har bare gode ord å komme med.

- Dette er veldig spennende, sa Vinka Del Carmen.

- Jeg håper det kommer flere innvandrere, siden jeg selv er fra Chile, også håper jeg det kommer flere unge, legger hun til.

Hun får støtte fra Linda Hauan som også er frivillig.

- Vi har veldig trua på dette prosjektet. Det er viktig å få med de unge for å kunne videreføre jobben vi gjør, samtidig som at dette er positivt for de fleste, sier hun.

- Alle de eldre brukerne jeg har snakket med er også positive til å få ungdommen på besøk, så dette tror jeg blir veldig bra, avslutter hun.

Frivillige: Linda Hauan (t.v) og Vinka Del Carmen gleder seg til verkstedprosjektet er satt i gang og frivilligsentralen fylles opp med unge og gamle. Foto: Tiril Vik Nordeide