Mulla Krekar (59) ble pågrepet onsdag kveld sammen med 16 andre personer, i en koordinert aksjon over hele Europa. Italienske politi mener Krekar leder en internettbasert organisasjon kalt «Rawti Shax» med angivelig tilknytning til Den islamske staten (IS).

Les også: Mulig angrep mot norske politikere

Ifølge siktelsen var nettverket i gang med å rekruttere «mange» fremmedkrigere, samt planlegge flere terrorangrep. Dette skal ha inkludert angrep rettet mot norske parlamentarikere, den britiske ambassaden i Oslo, samt et angrep for å få Krekar ut av fengslet som involverte en selvmordsbombe.

- Dette høres veldig underlig ut. Han har jo sittet i fengsel i Norge i lange perioder. Samtidig har han i mange år vært aktiv på internett, med blogger og uttalelser. Jeg kan godt tenkte meg at noen av det han har skrevet på nettet, er blitt plukket opp av radikale islamister, sier NTNU-professor Torbjørn Knutsen.

- Hva tenker du om påstanden om IS-tilknytning?

- Det høres også merkelig ut. Begrepet «tilknyttet» er dessuten veldig problematisk. Disse islamistene går inn og ut av organisasjoner. Jeg vil ble veldig overrasket dersom Krekar formelt er tilknyttet ISIL, sier Knutsen.

Professoren mener det er usannsynlig at Krekar har hatt noen lederrolle.

- Jeg tviler sterkt på det. Jeg vil tro overvåkningspolitiet har god kontroll på hva han sender fra fengsel, sier Knutsen.

Tre pågrepne i Norge

Sjefen for det italienske antiterrorpolitiet, Giuseppe Governale, beskrev operasjonen som den viktigste i sitt slag i Europa de siste 20 årene på en pressekonferanse torsdag. Blant de pågrepne er 16 kurdere og én person fra Kosovo, melder nyhetsbyrået AFP. Seks av dem er pågrepet i Italia, fire i Storbritannia, tre i Norge og fire i Finland og Sveits.

I tillegg til Krekar er en 38 år gammel norskkurder bosatt i Fredrikstad og en 42 år gammel irakisk borger bosatt i Drammen pågrepet og siktet i saken.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, sier Krekar aldri har hatt norsk, europeisk eller internasjonal agenda, men at mullaen ønsker å drive politikk i Kurdistan.

– Jeg registrerer disse anklagene med en sunn skepsis, sier Meling.

Les også: Mulla Krekar tiltalt for trusler i NRK-intervju

Avviser konkrete trusler

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avviser at det er snakk om konkrete trusler mot norske borgere.

– Kanskje nøyaktighetsgraden på den italienske pressekonferansen ikke var så nøyaktig, uttalte justisminister Anders Anundsen til TV 2 torsdag kveld.

De tre siktede i Norge fremstilles for varetektsfengsling fredag, og italienske myndigheter har varslet at de vil be om at de blir utlevert til Italia.

Blant norske stortingspolitikerne ble det torsdag imidlertid uttrykt tverrpolitisk glede over muligheten for at mulla Krekar kan utleveres til Italia. Krekar ble varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet i 2003, men har ikke kunnet bli returnert til Irak av frykt for at han vil bli utsatt for tortur og henrettelse der.

– Krekar har gjort mer skade for muslimer i Norge enn noen annen. Alle vil feire hvis han nå kan sendes ut, uttalte blant annet SVs Karin Andersen til NTB.