Mulighet til å snu enkelte grupper av asylsøkere på grensa uten å behandle søknadene, økt adgang til å pågripe og internere asylsøkere og instruksjonsrett over Utlendingsnemnda (UNE). Det er hovedpunktene i regjeringens lovendringsforslag, som statsminister Erna Solberg (H) har bedt Stortinget hurtigbehandle neste uke.

Allerede neste fredag håper regjeringen å iverksette tiltakene.

– Vi står nå overfor en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak, uttalte Solberg, da hun sammen med justisminister Anders Anundsen (Frp) presenterte forslagene fredag.

– Panisk

Forslagene uroer flere. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) advarer særlig mot at UNE blir underlagt instruksjon. Organisasjonen er også kritisk til at regjeringen åpner for mer bruk av tvangsmidler og internering.

Advokat Arild Humlen, som i mange år har jobbet med asylrett, mener politikerne framstår paniske.

– Instruksjonsrett overfor Utlendingsnemnda er dramatisk og dyptgripende tiltak, og ikke noe politikere bør gripe til i en tilstand av halvveis panikk. Det virker lite gjennomtenkt, sier han til NTB.

Humlen sier UNE er ment å være et domstolslignende organ som skal sikre likebehandling, og ikke et instrument for myndighetene.

Også på Stortinget er det uro. Miljøpartiet De Grønne advarer mot store endringer i norsk asylpolitikk uten en reell demokratisk prosess, og SV frykter en hastebehandling som blir uforsvarlig.

Må kunne styre

Solberg avviser kritikken mot ønsket om å instruere UNE.

– Det er ingen ting i dette som vil gå utover rettssikkerheten i behandlingen av den enkelte asylsøker. Men det betyr at vi får instruksjonsrett på fakta rundt saker og på landområdevurderinger. Vi kan ikke lenger ha et utlendingssystem som bidrar til at stadig flere kommer hit og at vi ikke får behandlet sakene. I dag har vi for lange prosesser, sier hun til NTB.

– Er dette et uttrykk for en misnøye med UNEs praksis i dag?

– Nei, men vi må ha samme virkelighetsforståelse mellom UDI og UNE i disse sakene, og politikerne må ha mulighet til å styre også utlendingsfeltet. Det har jeg alltid ment, og jeg tror man ser beviset på hvorfor det er viktig nå. Det er viktig å ha styring på dette feltet, og det norsk folk forventer å få det, sier Solberg.

Avhengig av Russland

Det er særlig situasjonen ved Storskog-grensa i Finnmark, med en stadig større tilstrømming av asylsøkere som allerede har opphold i Russland, som er bakgrunn for lovendringene, ifølge Solberg.

Med de nye reglene vil de fleste av disse nå bli snudd ved grensa.

Solberg medgir at Norge er helt avhengig av at Russland samarbeider og er villig til å ta tilbake asylsøkere for å få praktisert lovendringene.

Hun sier til NTB at hun ikke vil spekulere i hvorfor Russland har latt et stort antall personer uten Schengen-visum få passere til Norge, i strid med returavtalen mellom de to landene.

– Men jeg opplever at vi har en positiv dialog med Russland om dette nå. Jeg tror Russland er opptatt av at det skal være en god grense for begge land, og det betyr at når vi krever at folk skal ha visum for å komme over grensen, så regner jeg med at russerne følger opp, sier Solberg.