Internasjonalt har flere reagert på at flere mobilspillet Pokémon Go legger landemerker på sensitive områder. Til Washington Post uttalte blant annet kommunikasjonsdirektør Holocaustmuseumet, Andrew Hollinger, «det er ikke anstendig å spille Pokémon Go på museet, det er til minne for ofrene for nazisme».

Samme situasjon i Norge

Mobilspillet «Pokémon Go» har tatt verden med storm, og Facebook-gruppen for spillere i Trondheim har over 850 medlemmer. Spillet baserer seg på å samle, trene opp, og konkurrere med Pokémon.

For Trøndelag betyr det at fraksjonene i spillet konkurrerer om å styre landemerker som blant annet er på Lademoen kirkegård og Havstein kirkegård.

- Dette synes jeg ikke noe om. De kan holde seg unna, sier Oddveig Kristiansen (70), som har tatt turen innom Lademoen kirkegård.

Hun er en av flere som oppgir til Adresseavisen et ubehag ved at fenomenet har inntatt gravstedene.

- Respektløst, denne formen for aktivitet har ingenting her å gjøre, sier Ragnhild Andersson (69), hun ønsker seg frabedt mobilspillende ungdom på gravplassen.

Kirken: – hører ikke hjemme her

Kirkevergen i Trondheim, Kjell Inge Nordgård, forteller at de ikke har vært klar over at Pokémon Go også trekker spillere inn på kirkens områder.

- Vi liker at kirkegårdene er åpne for ro og ettertanke. Også for dem som ikke har en grav å gå til, men å samles for mobilspilling er jeg mer ukomfortabel med, sier Nordgård over telefon.

Han kjenner kun til spillet gjennom media, men forteller at den slags konkurransevirksomhet burde foregå andre steder.

- Spill og lek er i utgangspunktet ikke forenelig med hvordan man skal opptre på kirkegården. Jeg synes ikke et mobilspill i seg selv er ikke støyende, men dette har med mengden folk som samles, sier han, og legger vekt på at spillere kan virke sjenerende på sørgende.

Kirkevergen vil nå komme i kontakt med selskapet bak Pokémon Go, Niantic, for å be dem fjerne landemerker i spillet på kirkegårder. Dette er noe selskapet gir tilgang til, og oppgir at de vil etterfølge i en uttalelse til spillnettsteder Eurogamer.

- Vi skammer oss

To gutter sitter framoverbøyd på en benk på Lademoen kirkegård. Rett foran dem ligger minnesmerket til sovjetiske soldater som falt under andre verdenskrig. Ifølge Strinda historielag hviler 111 sovjetiske borgere på minnelunden.

- Jeg har ikke lyst å være frontfigur for spillet, sier en av guttene, som selv var skeptisk til å overta minnesmerket fra rød fraksjon.

- På vei inn i kirkegården sendte jeg en snapchat-melding med beskjeden «moralpolitiet, hvor er dere?», sier han unnskyldende.

Guttene i 20-årene forteller at de helst skulle sett spillselskapet fjerne det virtuelle landemerket fra spillet. Planen var at de kun skulle gå en kort tur, men når de først var i nærheten av kirkegården ble de gjort oppmerksom på at landemerket var enkelt å ta.

- Jeg føler et ubehag ved å spille i nærheten av sørgende, sier kompisen, som gir uttrykk for at dette ikke vil gjenta seg med det første.

Pokémon Go er bygget etter utviklerens tidligere spill «Ingress». Spillet tok ikke av på samme måte, men ga grunnlaget for plasseringen av landemerkene. I et intervju med amerikanske Mashable uttalte Ariel Bogle, sjef for Niantic, følgende: «Det har vært om lag 15 millioner søknader, og vi godkjente i størrelsesorden fem millioner av disse for hele verden». Den massive godkjenningen av steder kan derfor inngå i å forklare hvorfor spennende, men sensitive landemerker nå inngår i storsuksessen Pokémon Go.

Skammer seg: Pokémon Go-spillere er egentlig ikke så stolt av utflykten til Lademoen kirkegård. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen
Dukker opp: Her har Pokémonen Nidoran blitt oppdaget på Lademoen kirkegård. Spilleren skal så kaste røde og hvite Poké-baller på skapningene til de «fanges». Foto: Skjermbilde
Kirkegård: Pokémon Go-spillere kan fange de fiktive dyrene på gravplasser. Foto: Skjermbilde