Nato-skipene besøker Trondheim denne helga, etter å ha vært til sjøs i tre uker. Flåten består av skipene FGS Elbe, ENS Sakala, LNS Skalvis, LVNS Imanta og HNOMS Måløy. Skipene er en del av Natos stående minerydderstyrke.

- Ligger til kai i Ila

På lørdag og søndag vil skipene ligge til kai ved Pir 31 i Ila, og mellom kl. 13 og 16 er de åpne for publikum som ønsker å komme ombord.

Besøket er en del av et trenings- og tilstedeværelsesopplegg Nato har. I tillegg letes det etter historiske miner.

Her ligger Nato-skipene til kai i Hammerfest. Foto: FORSVARET

Destruerte miner

Skipene har reist langs kysten fra Hammerfest og sørover, og kartlagt over 300 gjenstander i sjøen. Over 20 miner og bomber fra andre verdenskrig ble funnet. Åtte av disse ble destruert, mens posisjonen til de øvrige er videreformidlet til norske myndigheter.

Flere NATO-skip seilte inn Trondheimsfjorden torsdag kveld. Foto: Mathias Haeger

- Unik mulighet

Kommandør Johan Seljamaa er glad for at Natos stående mineryddestyrke har fått arbeidet i Norge.

- Det var en unik mulighet for å lete etter miner i nordlige farvann. Vi fant over 20 miner og bidro til sikkerheten langs Norskekysten, sier han i en pressemelding.

​​​​​​​​​​​​​Natos stående minerydderstyrke (Standing Nato Mine Counter Measures Group 1)er en sjøgående multinasjonal styrke som kan delta og bidra i en rekke ulike oppdrag nesten hvor som helst i verden.

Foto: Frank Lervik

Norge har vært en viktig bidragsyter i Natos stående minerydderstyrke siden 1984. Norge har ledet styrken i 1998–99, 2004–05, 2012 og 2014.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter.