Det spiller ingen rolle lenger, Norge er videre i Eurovision Song Contest og skal opptre i finalen i Kiev lørdag.

Stort øyeblikk for JOWST

Årets norske låt, «Grab The Moment», har tekst av Jonas McDonnell og er komponert av Joakim With Steen, som går under navnet JOWST. Vokalist er Aleksander Walmann.

Sammen med Norge gikk også Bulgaria, Hviterussland, Kroatia, Ungarn, Danmark, Israel, Romania, Nederland og Østerrike videre til finalen lørdag.

– Sykeste jeg har følt

– Dette er det sykeste jeg noen gang har følt på kroppen, kommenterte Walmann via NRKs pressekontakt fra «green room» etter framføringen.

– Det gikk helt fantastisk bra. Alt stemte! sa Steen.

Masketrøbbel

På forhånd var det knyttet stor spenning til LED-masken som er en del av showet. JOWST fikk trøbbel med lyset i masken under den viktige juryprøven onsdag kveld, og det var smått nervøst ettersom dette opptaket var juryprøven. Men i kveld under semifinalen gikk det veien.

Det hører med til historien at NRK forsøkte å klage til EBU, og ba om å få en ny opptreden, uten å få mehold.

– Jeg så at kablene til maska var veldig godt markert i tydelige farger, og de var ekstra teipet. Så vi så at dette var det blitt jobbet med. De har virkelig sørget for at den skulle være i orden nå, sa Joakim With Steen etter siste generalprøve.

Det ble også krøll i starten på sendingen fra Kiev. Men vi fikk høre en kavalkade av Eurovision-historie, deriblant Alexander Rybaks Fairytale i «Ukrain style», slik du aldri før har hørt den.

Finale lørdag

Finalen sendes fra klokka 21.00 norsk tid lørdag. Fjorårsvinner og arrangør Ukraina er direkte kvalifisert sammen med «de fem store» i EBU – Storbritannia, Italia, Spania, Tyskland og Frankrike.

To klare favoritter

Italia og Portugal seiler opp som bettingselskapenes klare favoritter. Francesco Gabbani framfører «Occidentali's Karma», i selskap med en dansende gorilla.

Portugals Salvador Sobral har vært syk og ikke deltatt på prøvene i Kiev. Hans søster, som har skrevet «Amar Pelos Dois» derimot, har vært til stede.