Den 1. juli trer en ny røykelov i kraft i Norge. Loven inneholder en rekke oppdateringer til dagens gjeldende regelverk. Det meste er innstramminger, men to av punktene slakker litt av på gjeldene krav.

Lovvedaket kan du lese i sin helhet på Stortingets hjemmesider.

De fire viktigste forandringene er som følger:

1. Lakrispiper er ikke lenger forvist til tobakksavdelingen på Tax-free -butikken

Du er sikkert ikke den eneste som undret deg over at det står et stativ med lakrispiper ved inngangen til tobakksavdelingen på Tax-free -butikken på Værnes. Grunnen til dette er at salg av lakrispiper, sjokoladerøy og lignende produkter fram til nå har vært underlagt en lov om utstillingsforbud av slike produkter. Nå åpner den nye røykeloven for at det skal være lov å selge lakrispiper og lignende godterier til barn.  Men den nye loven kommer også med en liten pekefinger; godteri som i større grad kan forveksles med tobakksprodukter ( altså produkter der det kan finnes tvil om det dreier seg om godteri eller tobakk), kan fortsatt nektes å ligge framme.

2. Ulovlig med produsentens egen design på tobakksprodukter

Fra og med 1. juli blir alle tobakk, sigarett -og snusprodukter solgt i en såkalt «standarisert innpakning».  I klartekst så betyr det at alle produkter får den samme mosegrønne fargen på pakningene. All informasjon på pakkene skal i følge forskriftene være skrevet i en «nøktern skrift».  Også all informasjon om smak og innhold skal være utilgjengelig for kunden.

3. «Damping» blir ulovlig på offentlig sted

«Damping» er begrepet som brukes om e-sigaretter. Fram til nå har ikke denne formen for røyking vært omfattet av røykeloven. Fra og med 1. juli blir den det. Bruk av e-sigaretter blir altså om noen dager forbudt på alle steder der røyking også ikke er tillatt.

4. Det  kan bli tillatt med lovlig salg av nikotinholdig væske i Norge - i 2018...kanskje

En slik væske brukes til e-sigaretter som du har lov til å kjøpe og bruke her til lands - men er ulovlig å selge. Forvirret? Vi også, men til neste år så   k  a  n  det bli lovlig å både få kjøpt e-sigaretter og den nikotinholdige væske disse bruker. Men direktoratet sier at det ligger an til å bli i begrensede former, skriver dinside om saken.  Dette for å forhindre at barn og ungdom lokkes til den elektroniske sigaretten.

E-sigaretter har forøvrig sitt eget lovverk. Dette kan du lese HER