Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Nobels fredspris til Liu Xiaobo

Nobels fredspris til Liu Xiaobo

Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som soner en 11 år lang fengselsstraff i Kina, tildeles årets fredspris.
Leses nå:

Mannlig par deltok i VM i konebæring

Sonkajärvi (NTB-FNB-TT): For første gang deltok et par bestående av menn i verdensmesterskapet i konebæring i Sonkajärvi i Finland.

Omfattende bombeangrep mot IS i Syria

Washington (NTB-AFP): Den USA-ledede militærkoalisjonen har gjennomført 16 luftangrep mot Islamsk Stat (IS) i ekstremistgruppens høyborg Raqqa i Syria.

Clinton til verbalt angrep mot Iran og Kina

Glen (NTB-Reuters-Ritzau): Hillary Clinton spilte tungt på sin utenrikspolitiske erfaring da hun talte til velgere i New Hampshire lørdag. Kina, Iran og Vladimir Putin var blant dem som fikk unngjelde.

Mann kritisk skadd i sykkelulykke på Jæren

Ålgård (NTB): En mann er innlagt på Stavanger Universitetssjukehus med kritiske skader etter en sykkelulykke i Fiskebekkveien på Ålgård i Gjesdal kommune på Jæren lørdag kveld.

Britene får minnesmerke etter Tunisia-massakren

London (NTB-AFP): Det vil bli opprettet et permanent minnesmerke i Storbritannia for de 30 britene som mistet livet under strandmassakren i Tunisia, opplyser statsminister David Cameron.

Ny pølsespisekonge på USAs nasjonaldag

Washington (NTB-DPA): 23-åringen Matt Stonie slukte 62 varme pølser i brød under den tradisjonelle pølsespisekonkurransen i New York 4. juli. Dermed vippet han Joey «Kjeften» Chestnut ned fra tronen han har holdt i ni år.

Brannmannskapene har kontroll i Horten

Horten (NTB): Et treetasjes murbygg i Nedre Bjerggate i sentrum av Horten begynte å brenne lørdag kveld. Bygningen har fått store skader, men det er ikke meldt om savnede eller skadde.

Champagne inn på UNESCOs verdensarvliste

Bonn (NTB-AFP): Champagnes historiske vingårder og vinkjellere, der verdens mest kjente musserende viner produseres og lagres, ble lørdag innlemmet i UNESCOs verdensarvliste.

To pågrepet og siktet for trusler med luftgevær

Bø (NTB): Politiet Telemark pågrep lørdag kveld to menn som viftet med luftgevær. Flere følte seg truet av mennene. Store politistyrker rykket ut til Bø i Telemark etter melding om en væpnet person.

Flere barn skadd da minitog veltet i Telemark

Akkerhaugen (NTB): Flere barn ble skadd da et minitog veltet på en campingplass i Sauherad i Telemark. En tiåring som ble fløyet med luftambulanse til Ullevål i Oslo etter ulykken slapp fra det med lettere skader.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Tidligere vinnere
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Liu Xiaobo, som ble dømt til 11 års fengsel for å ha vært hovedpersonen bak det demokratiske manifestet «Charter 08», tildeles Nobels fredspris for 2010, kunngjør komiteens leder Torbjørn Jagland.

- Liu Xiaobo har i to tiår vært en sterk talsmann for at grunnleggende menneskerettigheter, også skal gjelde Kina, sa Jagland under kunngjøringen.

LES OGSÅ: Kina: - Prisen kan skade forholdet mellom Norge og Kina

- Med status følger ansvar

Liu får fredsprisen for sitt bidrag til menneskerettigheter og fred.

– I de siste ti år har Kina hatt en økonomisk framgang som det knapt finnes maken til i historien. Landets økonomi har løftet millioner ut av fattigdom, og muligheten for politisk deltakelse har økt. Med Kinas nye status må det følge økt ansvar, sa Thorbjørn Jagland i begrunnelsen.

– Kina bryter flere internasjonale avtaler landet har undertegnet, sa han videre.

LES OGSÅ: Støre: - Ber ikke Kina om unnskyldning

LES OGSÅ: Amnesty: Prisen vil inspirere andre

Liu Xiaobo er utvilsomt en av Kinas fremste opposisjonelle. Han ble en sentral figur i demokratibevegelsen i Kina våren 1989, som kulminerte med at kinesiske myndigheter sendte soldater og stridsvogner mot demonstrantene. Et ukjent antall, trolig flere hundre, ble drept.

Arrestert flere ganger

Den nå 54 år gamle aktivisten er utdannet ved flere kinesiske universiteter, inkludert Beijing Normaluniversitet, der han tok sin doktorgrad i litteratur i 1988. Han har også vært tilknyttet universiteter i utlandet, blant annet Universitetet i Oslo og Colombia University og University of Hawaii i USA.

Allerede i januar 1991 ble han funnet skyldig i å ha drevet «kontrarevolusjonær propaganda», og i 1996 ble han beordret til tre års omskolering gjennom straffarbeid. Det er en av de straffemetoder Kina benytter og en straff som kan ilegges uten dom. Liu ble anklaget for «ordensforstyrrelser» og for å ha kritisert kommunistpartiet.

I 2007 ble han også arrestert og avhørt en kort periode.

LES OGSÅ: - Liu er en helt

Støttes av flere land

Politiet hadde tydeligvis fulgt arbeidet med Charter 08 nøye. 8. desember 2008, to dager før dokumentet skulle offentliggjøres, ble Liu og Zhang Zuhua, en annen underskriver av dokumentet, arrestert. Vel et år senere falt dommen etter én dags rettsbehandling.

En rekke land, politikere, internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere har kritisert dommen og krevd at Liu må settes fri. Blant dem som demonstrerte utenfor Kinas ambassade i Praha var Václav Havel, Tsjekkias tidligere president og sentral person bak Charta 77, demokratioppropet som Charter 08 hadde som modell.

Nominert av mange

Liu Xiaobo ble nominert til Nobels fredspris av en rekke framtredende personer, utenlands og i Norge, blant andre Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwartzenberg, Desmond Tutu, Gregorij Javlinskij og Jan Tore Sanner.

I henhold til Alfred Nobels testamente ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900, med en forvaltningskapital på drøyt 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over 2,2 milliarder kroner.

Liu mottar en sjekk på 10 millioner svenske kroner.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus

Svenske medier nådeløse mot Åge Hareide etter nytt tap:

«Nattsvart»

- Enten blir det cappuccino i Venezia, eller tigging med kaffekopp på Nordre

To bilentusiaster satser alt de har på å arrangere Trondheims største bilutstilling.