Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Nobels fredspris til Liu Xiaobo

Nobels fredspris til Liu Xiaobo

Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som soner en 11 år lang fengselsstraff i Kina, tildeles årets fredspris.

– Separatister har skutt ned ukrainsk kampfly

Kiev (NTB-Reuters): Prorussiske separatister har skutt ned et ukrainsk kampfly av typen SU-25 i Luhansk-regionen øst i Ukraina, sier en militærtalsmann.

Fire nordmenn i trafikkulykke i Sverige

Åre (NTB): Fire av de sju personene som var involvert i en trafikkulykke i Åre i Sverige onsdag, ble skadd. Minst én av de skadde er norsk.

Håper på gjedde-svar om to uker

Da starter den siste gjeddejakta for sommeren i Snåsavassdraget.

Hamas advarer utenlandske flyselskap mot å fly til Tel Aviv

Gaza by (NTB-AFP): Hamas advarer utenlandske flyselskap mot å fly til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv i Israel fra torsdag morgen, sier en talsmann.

Bamsen Bjørnis reddet dagen da Isach ble påkjørt av lastebil

Etter en tur på stranda i Stjørdal ble fireåringen påkjørt av en lastebil. Da var det godt at brannvesenet rykket ut med Bjørnis.

To barn fløyet til sykehus etter trafikkulykke ved Modum

Modum (NTB): To gutter på åtte og ti år er fløyet til sykehus med luftambulanse etter en trafikkulykke ved Modum i Buskerud.

Over 40 drept sammenstøt i Donetsk-regionen

Kiev (NTB-AFP-Reuters): 43 personer er drept i harde kamper mellom regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Donetsk-regionen i Ukraina siden tirsdag, ifølge lokale myndigheter.

Oslo kommune tildelt kriminalitetsforebyggende pris

Oslo (NTB): SaLTo-satsingen til Oslo kommune ble onsdag tildelt Regjeringens kriminalitetsforebyggende pris 2014.

USA: IS-video av amerikansk journalist er ekte

Washington (NTB-Reuters): Amerikanske myndigheter har konkludert med at videoen fra ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) som viser drapet på en amerikansk journalist, er ekte.

Færre personer flytter til Norge

Oslo (NTB): Antall personer som flyttet til Norge i andre kvartal, var det laveste siden 2007.

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

(Foto: SCANPIX)

Foto: SCANPIX

Tidligere vinnere
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Liu Xiaobo, som ble dømt til 11 års fengsel for å ha vært hovedpersonen bak det demokratiske manifestet «Charter 08», tildeles Nobels fredspris for 2010, kunngjør komiteens leder Torbjørn Jagland.

- Liu Xiaobo har i to tiår vært en sterk talsmann for at grunnleggende menneskerettigheter, også skal gjelde Kina, sa Jagland under kunngjøringen.

LES OGSÅ: Kina: - Prisen kan skade forholdet mellom Norge og Kina

- Med status følger ansvar

Liu får fredsprisen for sitt bidrag til menneskerettigheter og fred.

– I de siste ti år har Kina hatt en økonomisk framgang som det knapt finnes maken til i historien. Landets økonomi har løftet millioner ut av fattigdom, og muligheten for politisk deltakelse har økt. Med Kinas nye status må det følge økt ansvar, sa Thorbjørn Jagland i begrunnelsen.

– Kina bryter flere internasjonale avtaler landet har undertegnet, sa han videre.

LES OGSÅ: Støre: - Ber ikke Kina om unnskyldning

LES OGSÅ: Amnesty: Prisen vil inspirere andre

Liu Xiaobo er utvilsomt en av Kinas fremste opposisjonelle. Han ble en sentral figur i demokratibevegelsen i Kina våren 1989, som kulminerte med at kinesiske myndigheter sendte soldater og stridsvogner mot demonstrantene. Et ukjent antall, trolig flere hundre, ble drept.

Arrestert flere ganger

Den nå 54 år gamle aktivisten er utdannet ved flere kinesiske universiteter, inkludert Beijing Normaluniversitet, der han tok sin doktorgrad i litteratur i 1988. Han har også vært tilknyttet universiteter i utlandet, blant annet Universitetet i Oslo og Colombia University og University of Hawaii i USA.

Allerede i januar 1991 ble han funnet skyldig i å ha drevet «kontrarevolusjonær propaganda», og i 1996 ble han beordret til tre års omskolering gjennom straffarbeid. Det er en av de straffemetoder Kina benytter og en straff som kan ilegges uten dom. Liu ble anklaget for «ordensforstyrrelser» og for å ha kritisert kommunistpartiet.

I 2007 ble han også arrestert og avhørt en kort periode.

LES OGSÅ: - Liu er en helt

Støttes av flere land

Politiet hadde tydeligvis fulgt arbeidet med Charter 08 nøye. 8. desember 2008, to dager før dokumentet skulle offentliggjøres, ble Liu og Zhang Zuhua, en annen underskriver av dokumentet, arrestert. Vel et år senere falt dommen etter én dags rettsbehandling.

En rekke land, politikere, internasjonale organisasjoner og menneskerettighetsforkjempere har kritisert dommen og krevd at Liu må settes fri. Blant dem som demonstrerte utenfor Kinas ambassade i Praha var Václav Havel, Tsjekkias tidligere president og sentral person bak Charta 77, demokratioppropet som Charter 08 hadde som modell.

Nominert av mange

Liu Xiaobo ble nominert til Nobels fredspris av en rekke framtredende personer, utenlands og i Norge, blant andre Václav Havel, Dalai Lama, André Glucksmann, Vartan Gregorian, Mike Moore, Karel Schwartzenberg, Desmond Tutu, Gregorij Javlinskij og Jan Tore Sanner.

I henhold til Alfred Nobels testamente ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900, med en forvaltningskapital på drøyt 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over 2,2 milliarder kroner.

Liu mottar en sjekk på 10 millioner svenske kroner.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus