Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Trenger enighet om godsterminal

Leder, onsdag 18. mai 2011

Trenger enighet om godsterminal

Det er helt nødvendig for Trøndelag at landsdelen blir enig om plasseringen av ny godsterminal.

Forhandler om frigivelse av bortførte FN-soldater

Suva (NTB-AFP): Fijis statsminister sier forhandlinger er i gang om å få frigitt 43 fijianske FN-soldater som er tatt til fange på Golanhøydene.

Ukraina: Opprørsleder sier ja til humanitær korridor

Moskva (NTB-Reuters): Den prorussiske opprørslederen Aleksandr Zakhartsjenko går med på opprette en humanitær korridor for ukrainske soldater som er omringet av separatistene.

18-åring siktet for overgrep mot jente på skoleveien

Bergen (NTB): En 18-åring er pågrepet etter at ei seks år gammel jente skal ha blitt utsatt for et overgrep på skoleveien i Bergen i forrige uke.

Vulkanutbrudd på Papua Ny-Guinea forstyrrer flytrafikken

Sydney (NTB-AFP): Et vulkanutbrudd på Papua Ny-Guinea slynger lava og aske opp i luften. Innbyggere i områdene rundt er evakuert, og flytrafikken over området blir omdirigert.

Enebolig totalskadd i brann i Steinkjer

Mor med tre barn var ute da det brøt ut brann i kjelleren på huset.

20 arbeidere innesperret i gruve i Nicaragua

Managua (NTB-AFP): Minst fire gruvearbeidere har mistet livet og 20 andre er innesperret etter at en gruvegang raste sammen i Nicaragua.

Nytt vulkanutbrudd på Island

Reykjavik (NTB-Reuters): Islandske myndigheter har hevet beredskapen til høyeste nivå etter et nytt utbrudd like nord for Bardabunga-vulkanen. Der er imidlertid ikke kommet noen askesky.

Nabo klaget på høy musikk - ble knivstukket

Ble fraktet med ambulanse etter knivepisoden i Ålesund.

FN: Over 3 millioner syrere har flyktet fra hjemlandet

Genève (NTB-AFP): Over 3 millioner syrere har flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet, ifølge en ny rapport fra FN. I tillegg er 6,5 millioner på flukt internt i Syria.

Stedsvalg til beste for regionen

Relaterte artikler:
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Tiden er overmoden for at Trondheims-regionen får en ny godsterminal, eller et såkalt logistikknutepunkt. Dagens plassering på Brattøra er en svært dårlig måte å bruke de arealene på, og kapasiteten er snart sprengt. Når mer godstransport skal over fra vei til bane, trengs en effektiv terminal for å håndtere godset.Etter lang tids arbeid overleverte Jernbaneverket i forrige uke en utredning til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) der de peker på ulike alternativer for hvor et logistikknutepunkt kan plasseres. Torgård sør for Trondheim og Midtsand øst for byen scorer høyest ut fra Jernbaneverkets kriterier.På Torgård kan det bare bli snakk om en samlokalisering av tog- og biltransport. På Midtsand kan både båt, bil og bane møtes. Utredningen har også vurdert konsekvensene av å plassere et nytt logistikknutepunkt i Trolla, på Søberg, Muruvik og Hell. Disse alternativene scorer dårligere.Jernbaneverket legger sterkest vekt på økonomiske forhold. Hva som vil være best for miljøet og samfunnsutviklingen, er tillagt mindre betydning. Den lokale motstanden er det ikke tatt hensyn til i utredningen. Den er nå ute på høring, og lokale protester vil ganske sikkert strømme inn.Et logistikknutepunkt bringer et stort antall arbeidsplasser med seg. I Stjørdal og Malvik kommuner kan det bli 600 arbeidsplasser. Det gjør ikke inntrykk på Stjørdals ordfører Johan Arnt Elverum (Sp). Han er en uforsonlig motstander av å få plassert et logistikknutepunkt i sin kommune og liker dårlig at Nord-Trøndelag fylkesting ønsker et felles knutepunkt for bil, båt og bane øst for Trondheim. Politikerne i Sør-Trøndelag går inn for det samme.Svært få vil ha et slikt knutepunkt i sitt nabolag. Det ligger derfor an til en debatt med steile fronter i månedene som kommer. Den endelige avgjørelsen må tas ut fra hva som vil bli det beste for hele regionen, og det vil være en stor fordel om landsdelen klarer å komme til enighet.I høringsrunden som nå er i gang, skal man også huske at det er mulig å vektlegge ulike kriterier på en annen måte enn Jernbaneverket. Et nytt logistikknutepunkt vil få store konsekvenser i mange tiår fremover. De som til slutt skal ta avgjørelsen, bør derfor ikke legge avgjørende vekt på prislappen. Den mest fremsynte løsningen vil være et logistikknutepunkt der bil, båt og bane kan møtes.Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus