Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Trenger enighet om godsterminal

Leder, onsdag 18. mai 2011

Trenger enighet om godsterminal

Det er helt nødvendig for Trøndelag at landsdelen blir enig om plasseringen av ny godsterminal.
Leses nå:

Massiv vinterstorm rammer USAs østkyst

New York (NTB-AFP-Reuters): New Yorks vanligvis så travle gater og stasjoner var øde og folketomme da vinterstormen Juno feide innover USAs østkyst mandag kveld.

Frp-flertall vil bryte menneskerettighetene i Krekar-saken

Oslo (NTB): Et klart flertall blant Fremskrittspartiets tillitsvalgte er villig til å bryte menneskerettighetene for å få mulla Krekar ut av landet, viser en rundspørring som Dagbladet har gjennomført.

- Saken kan åpne for mange flere krav

Meråker-grunneiere er sikre på at de vil vinne frem med jordkravet mot AS Meraker Brug.

Storm utløser forbud mot bilkjøring i New York

New Yorks guvernør Andrew Cuomo har innført forbud mot bilkjøring i 13 fylker i New York, inkludert alle fem distrikter i New York City, på grunn av snøstormen som er på vei.

Flere mesling-tilfeller i California

Los Angeles (NTB-Reuters): Seks nye tilfeller av meslinger er bekreftet i California etter at en meslingepidemi brøt ut i Disneyland i desember.

Nesten halvparten av folket støtter Pegida

Oslo (NTB): Fire av ti er enige i at muslimsk innvandring og påvirkning fra islam utgjør en trussel for det norske samfunnet. Like mange mener det motsatte, viser en måling som Ipsos MMI har utført for Dagbladet.

5.000 pendler med fly hver dag

Oslo (NTB): Rundt 5.000 personer pendler med fly tur-retur mellom hjem og arbeidsplass i Norge hver dag, ifølge rapport fra Avinor.

FN: Angrep på Mariupol var krigsforbrytelse

New York (NTB-AFP-Reuters): Rakettangrepet på den ukrainske byen Mariupol i helgen var en krigsforbrytelse fordi det med hensikt var rettet mot sivilbefolkningen, sier FNs visegeneralsekretær Jeffrey Feltman.

Fidel Castro støtter tilnærming til USA

Havana (NTB-Reuters-AFP): Fidel Castro synes å støtte broren Raúl Castros tilnærming til USA, men han sier samtidig at han aldri har stolt på naboen i nord.

Israelske soldater nekter å spionere på palestinere

Jerusalem (NTB-Reuters-AFP): Israels militære har suspendert en gruppe soldater som nekter å spionere på palestinere.

Soldat operert etter skyteepisode i Hedmark

Elverum (NTB): En soldat ble natt til tirsdag operert etter en skyteepisode på Terningmoen leir i Elverum i Hedmark mandag kveld.

Liten oppslutning om Pegida-marsjer i Danmark

København (NTB-Ritzau): Bare noen få standhaftige dansker deltok i mandagens danske Pegida-demonstrasjoner. I København var det 40, og i Aarhus tolv.

Storm utløser forbud mot bilkjøring i New York

New York (NTB-Reuters-DPA): New Yorks guvernør Andrew Cuomo har innført forbud mot bilkjøring i 13 fylker i New York, inkludert alle fem distrikter i New York City, på grunn av snøstormen som er på vei.

Politiet etterlyser savnet gutt internasjonalt

Molde (NTB): Politiet har bedt om bistand fra Kripos og etterlyser en savnet sju år gammel gutt både nasjonalt og internasjonalt etter at han forsvant fra en bowlinghall i Molde mandag etermiddag.

USA: 90 prosent av Kobani er frigjort

Washington (NTB-AFP-Reuters): Kurdiske styrker har presset IS ut og kontrollerer nå 90 prosent av Ayn al-Arab, også kjent som Kobani, bekrefter USAs sentralkommando.

Stedsvalg til beste for regionen

Relaterte artikler:
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Tiden er overmoden for at Trondheims-regionen får en ny godsterminal, eller et såkalt logistikknutepunkt. Dagens plassering på Brattøra er en svært dårlig måte å bruke de arealene på, og kapasiteten er snart sprengt. Når mer godstransport skal over fra vei til bane, trengs en effektiv terminal for å håndtere godset.Etter lang tids arbeid overleverte Jernbaneverket i forrige uke en utredning til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) der de peker på ulike alternativer for hvor et logistikknutepunkt kan plasseres. Torgård sør for Trondheim og Midtsand øst for byen scorer høyest ut fra Jernbaneverkets kriterier.På Torgård kan det bare bli snakk om en samlokalisering av tog- og biltransport. På Midtsand kan både båt, bil og bane møtes. Utredningen har også vurdert konsekvensene av å plassere et nytt logistikknutepunkt i Trolla, på Søberg, Muruvik og Hell. Disse alternativene scorer dårligere.Jernbaneverket legger sterkest vekt på økonomiske forhold. Hva som vil være best for miljøet og samfunnsutviklingen, er tillagt mindre betydning. Den lokale motstanden er det ikke tatt hensyn til i utredningen. Den er nå ute på høring, og lokale protester vil ganske sikkert strømme inn.Et logistikknutepunkt bringer et stort antall arbeidsplasser med seg. I Stjørdal og Malvik kommuner kan det bli 600 arbeidsplasser. Det gjør ikke inntrykk på Stjørdals ordfører Johan Arnt Elverum (Sp). Han er en uforsonlig motstander av å få plassert et logistikknutepunkt i sin kommune og liker dårlig at Nord-Trøndelag fylkesting ønsker et felles knutepunkt for bil, båt og bane øst for Trondheim. Politikerne i Sør-Trøndelag går inn for det samme.Svært få vil ha et slikt knutepunkt i sitt nabolag. Det ligger derfor an til en debatt med steile fronter i månedene som kommer. Den endelige avgjørelsen må tas ut fra hva som vil bli det beste for hele regionen, og det vil være en stor fordel om landsdelen klarer å komme til enighet.I høringsrunden som nå er i gang, skal man også huske at det er mulig å vektlegge ulike kriterier på en annen måte enn Jernbaneverket. Et nytt logistikknutepunkt vil få store konsekvenser i mange tiår fremover. De som til slutt skal ta avgjørelsen, bør derfor ikke legge avgjørende vekt på prislappen. Den mest fremsynte løsningen vil være et logistikknutepunkt der bil, båt og bane kan møtes.Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus

Jordkravet mot AS Meraker Brug:

- Kan åpne for flere krav

Meråker-grunneiere er sikre på at de vil vinne frem med kravet om store områder.