Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Trenger enighet om godsterminal

Leder, onsdag 18. mai 2011

Trenger enighet om godsterminal

Det er helt nødvendig for Trøndelag at landsdelen blir enig om plasseringen av ny godsterminal.

Dette er de omkomne

Politiet har frigitt navnene.

Kiev: Separatister har fått ordre om å drepe

Kiev (NTB-AFP): Russiske kommandanter som befinner seg i Øst-Ukraina, har gitt prorussiske separatister i området ordre om å skyte for å drepe, hevder ukrainske sikkerhetsmyndigheter.

Statsministeren personlig uenig med kirken

Oslo (NTB): Som statsminister respekterer Erna Solberg (H) kirkens rett til å nekte homofile kirkebryllup, men privat – og som kirkemedlem, er hun uenig.

Sunndal-ordfører: Dødsulykkene preger lokalsamfunnet

Sunndalsøra (NTB): Én av de omkomne mennene i snøskredet i Sunndalsfjella, var selv fra Sunndal. Onsdag formiddag ble alle de fire savnede skiløperne funnet omkommet.

Nytt tilbakeslag i søket etter MH370

Perth (NTB-AFP): Miniubåten Bluefin-21 måtte avbryte det andre undervannssøket før den dykket igjen for et tredje søk i jakten på det savnede Malaysia Airlines-flyet.

Jatsenjuk: – Russland eksporterer terrorisme

Kiev (NTB-Reuters-AFP): Den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk anklager Russland for å eksportere terrorisme til Ukraina.

Tekniske problemer utsatte åpning av Oslo Børs

Oslo (NTB): Mens de viktigste europeiske børsene stiger markant onsdag formiddag, måtte Oslo Børs holde stengt til klokka 11 på grunn av tekniske problemer.

- Alle føler sterkt med de etterlatte

Sunndal-ordførerens tanker går til de pårørende.

– Prorussiske grupper har inntatt rådhuset i Donetsk

Donetsk (NTB-AFP): Minst 20 væpnede prorussiske soldater tok onsdag formiddag kontrollen over rådhuset i den ukrainske byen Donetsk, opplyser en talskvinne for byrådet.

Pansrede kjøretøy med russisk flagg i østukrainske byer

Slavjansk (NTB-Reuters): Flere pansrede personellkjøretøy har kjørt inn i Slavjansk i Øst-Ukraina. Kjøretøyet som leder kolonnen, har russisk flagg.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Tiden er overmoden for at Trondheims-regionen får en ny godsterminal, eller et såkalt logistikknutepunkt. Dagens plassering på Brattøra er en svært dårlig måte å bruke de arealene på, og kapasiteten er snart sprengt. Når mer godstransport skal over fra vei til bane, trengs en effektiv terminal for å håndtere godset.Etter lang tids arbeid overleverte Jernbaneverket i forrige uke en utredning til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) der de peker på ulike alternativer for hvor et logistikknutepunkt kan plasseres. Torgård sør for Trondheim og Midtsand øst for byen scorer høyest ut fra Jernbaneverkets kriterier.På Torgård kan det bare bli snakk om en samlokalisering av tog- og biltransport. På Midtsand kan både båt, bil og bane møtes. Utredningen har også vurdert konsekvensene av å plassere et nytt logistikknutepunkt i Trolla, på Søberg, Muruvik og Hell. Disse alternativene scorer dårligere.Jernbaneverket legger sterkest vekt på økonomiske forhold. Hva som vil være best for miljøet og samfunnsutviklingen, er tillagt mindre betydning. Den lokale motstanden er det ikke tatt hensyn til i utredningen. Den er nå ute på høring, og lokale protester vil ganske sikkert strømme inn.Et logistikknutepunkt bringer et stort antall arbeidsplasser med seg. I Stjørdal og Malvik kommuner kan det bli 600 arbeidsplasser. Det gjør ikke inntrykk på Stjørdals ordfører Johan Arnt Elverum (Sp). Han er en uforsonlig motstander av å få plassert et logistikknutepunkt i sin kommune og liker dårlig at Nord-Trøndelag fylkesting ønsker et felles knutepunkt for bil, båt og bane øst for Trondheim. Politikerne i Sør-Trøndelag går inn for det samme.Svært få vil ha et slikt knutepunkt i sitt nabolag. Det ligger derfor an til en debatt med steile fronter i månedene som kommer. Den endelige avgjørelsen må tas ut fra hva som vil bli det beste for hele regionen, og det vil være en stor fordel om landsdelen klarer å komme til enighet.I høringsrunden som nå er i gang, skal man også huske at det er mulig å vektlegge ulike kriterier på en annen måte enn Jernbaneverket. Et nytt logistikknutepunkt vil få store konsekvenser i mange tiår fremover. De som til slutt skal ta avgjørelsen, bør derfor ikke legge avgjørende vekt på prislappen. Den mest fremsynte løsningen vil være et logistikknutepunkt der bil, båt og bane kan møtes.Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Skredtragedien i Sunndalsfjella

- Alle føler sterkt med de etterlatte

Sunndal-ordføreren sier det er forferdelig tungt for de som sitter igjen.