Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Skal bytte skinner fra 1915

Skal bytte skinner fra 1915

STJØRDAL: Mer penger til Meråkerbanen betyr at de eldste skinnene på banen, fra 1915, endelig kan byttes ut.

Velgere i kø for å avgjøre Skottlands framtid

Edinburgh/Oslo (NTB-Trine Andersen og Mette Estep): Uansett ja eller nei til løsrivelse vil resultatet bli et splittet Skottland. Det bekymrer, sier norsk Storbritannia-ekspert.

Hollande: – Skottlands valg avgjørende for Europa

Paris (NTB-Reuters): Frankrikes president Francois Hollande mener en eventuell skotsk løsrivelse fra Storbritannia kan være et ledd i nedbyggingen av Europa.

Lykkes bryggekrangel i retten

Bunnpris-eier Trond Lykke krangler med hyttenabo om eiendomsretten til brygge.

Polen, Ukraina og Litauen med felles militærenhet

Warszawa (NTB-Reuters): Polen skal danne en militæravdeling sammen med Litauen og Ukraina, opplyser den polske presidentens kontor torsdag.

Bølgetopp for det britiske pundet på avstemningsdagen

London (NTB-AFP): Samme dag som Storbritannia kan «miste» Skottland, har kursen for det britiske pundet nådd sitt høyeste punkt på to år i forhold til euroen.

Siktet for brannstifting i Risør erklært tilregnelig

Risør (NTB): En kvinne i midten av 20-årene som er siktet for å ha tent på flere branner i Risør i slutten av mai, er erklært tilregnelig i gjerningsøyeblikket av rettspsykiatere.

«Vi kan vel like godt rive Nidarosdomen og, da?»

Det har kommet sterke reaksjoner på entreprenør Karl-Ove Bjørnstads forslag om å rive brygger i Fjordgata.

USA: Varmeste august siden 1880

Washington (NTB-AFP): De globale middeltemperaturene på land og havoverflater var i forrige måned de høyeste som er registrert for august måned noensinne, ifølge amerikanske myndigheter.

Norsk Storbritannia-ekspert tror på nei-flertall

Edinburgh/Oslo (NTB-Trine Andersen): Fornuften vil seire over følelsene og gi et knapt nei-flertall i Skottland, spår den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

Ber om fire års fengsel for konemishandling i Drammen

Drammen (NTB): Påtalemyndigheten ber om fire års fengsel for en mann fra Drammen som er tiltalt for å ha mishandlet sin kone i 20 år.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Regjeringen ønsker å bruke mer penger på Meråkerbanen. Det er klart etter at forslaget til endringer i statsbudsjettet ble lagt frem i går. I forslaget heter det at jernbanen skal tilføres 40 nye millioner kroner i drift- og vedlikeholdsmidler. Størsteparten av dette til Meråkerbanen.

Styrker Norske skog

Pengene skal først og fremst brukes til å oppgradere aksellast-grensen på banen, fra 18,5 tonn til 22,5 tonn. Det gir store virkninger spesielt for Norske skog, som hvert år henter store mengder tømmer. I fjor hentet papirfabrikken hele 200 000 tonn tømmer på banen.

- Vi er veldig glade for dette. Det vil gjøre det mye lettere for oss. I Sverige har det i mange år vært høyere aksellast enn her. Vi har derfor måttet laste om tømmer på Storlien, sier informasjonssjef Per Anders Folladal hos Norske Skog i Skogn.

Han anslår at besparelsen for Norske Skog alene vil ligge på mellom to og tre millioner kroner årlig.

- Det styrker vår situasjon. Logistikk og transportkostnader er noe av det som er viktigst for oss, sier Folladal.

Sammen med ordfører Johan Arnt Elverum i Stjørdal (Sp), Bjørn Aasvold (Sp) fra Meråker, jernbaneverkets leder for regional utvikling, Vigdis Espnes Landheim, og banesjef Knut Haugen, var han i går på Hell stasjon da politisk rådgiver Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet, presenterte deler av den nye regjerningens statsbudsjettforslag.

- Venstre signaliserte at de ville tilføre penger til banen, men de pengene har ikke vi funnet noe sted. Det eneste som fantes i statsbudsjettet de presenterte, var et signal om at det burde brukes penger på banen, sier Lahnstein.

- Drev brannslokking

Totalt ble det i fjor transportert 375 000 tonn god på Meråkerbanen. Den nest største enkeltkunden, etter Norske skog, var Elkem som fraktet 130 000 tonn til og fra sitt anlegg i Kopperå i Meråker. Selv om deler av dette nå vil forsvinne, tilsier et overslag at så mye som 100 000 tonn av varetransporten på E14 nå kan bli overført til jernbanen. Folladal viser også til at dette kan være et viktig skritt på veien mot en langt større containerhavn på Skogn.

De siste årene er banen lappet på med små midler. De eldste skinnene er fortsatt fra 1915, og deler av utbedringene som er foretatt, er gjort med sviller som er byttet ut andre steder, blant annet på Nordlandsbanen.

- Vi har gått på sparebluss i mange år. Nå skal vi skifte skinner og bytte dårlige sviller, sier banesjef Knut Haugen.

Arbeidet med å ruste opp banen vil starte i mai neste år. Det vil fortsette i 2007. Da vil den nye aksellastbegrensningen være på plass. Da vil også trafikken gå fortere. Ny minstehastighet på de dårligste partiene, blir da 60 km/t. I dag er den nede i 20-30 km/t.

Penger skal få bort flaskehalsene på Meråkerbanen. Politisk rådgiver Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet (t.v.), presenterte i går regjeringens Meråkerbane-satsing. Til høyre: ordfører i Stjørdal, Johan Arnt Elverum.
Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus