Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Skal bytte skinner fra 1915

Skal bytte skinner fra 1915

STJØRDAL: Mer penger til Meråkerbanen betyr at de eldste skinnene på banen, fra 1915, endelig kan byttes ut.
Leses nå:

Kosmonaut og astronaut på historisk romferd

Baikonur (NTB-AFP): Et russisk romfartøy ble fredag sendt av gårde på en historisk ferd til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Om bord er to russere og en amerikaner.

Rekkehus i brann i Bremanger – fem til sykehus

Svelgen (NTB): Det brenner i tre rekkehusleiligheter i Svelgen i Bremanger. Hittil er fem personer sendt til sykehus med røykskader.

Al Arabiya: Saudi-Arabia sender ambassadør til Sverige

Kairo (NTB-Reuters-TT): Saudi-Arabia sender sin ambassadør tilbake til Sverige, ifølge TV-kanalen Al Arabiya. Det kan tyde på bedring i den diplomatiske striden mellom de to landene.

– Biskop kjente til medlemsregistrering

Oslo (NTB): Interne dokumenter fra Oslo katolske bispedømme (OKB) viser ifølge Vårt Land at biskop Bernt Eidsvig visste om medlemsregistersaken i mars 2012, flere måneder tidligere enn det OKB har oppgitt i sin egen rapport om saken.

Forbrukerombudet slo ned på Rema-reklame

Rema 1000 reklamerte ulovlig på Oslo-busser, mener Forbrukerombudet. – Vi er billigst og ønsker å si det, sier Rema-direktør.

Jemens ekspresident ber om våpenhvile

Sana (NTB-AFP): Jemens forhenværende president Ali Abdullah Saleh ber om at voldsbølgen i landet må opphøre. Nå håper han partene i konflikten vil gjenoppta fredssamtaler i regi av FN.

Frp-politiker vil ta opp snøkaoset med samferdselsministeren

– Det kan ikke være slik at hele Norge stopper opp på grunn av snøfall.

Lufthansa gir etterlatte økonomisk hjelp

Berlin (NTB-Reuter-AFP): Det tyske flyselskapet Lufthansa tilbyr seg å betale opptil 50.000 euro med en gang til de pårørende etter Germanwings-katastrofen.

Mann dømt for voldtekt av ekssamboer

Bodø (NTB): En mann i slutten av 30-årene er i Hålogaland lagmannsrett dømt til åtte års fengsel for psykisk mishandling og voldtekt av sin tidligere samboer, samt vold mot et av sine barn.

- Dette var rett og slett sjokkerende

Terje (60) kom hjem ett døgn senere en planlagt.

Spesialgruppe vil hjelpe trønderske IS-farere

Verdal og Levanger har satt både helse og kommuneadministrasjon i beredskap i tilfelle trøndere vender hjem fra terrorgruppen IS.

Frp-politiker vil ta opp snøkaoset med samferdselsministeren

Tromsø (NTB): – Det kan ikke være slik at hele Norge stopper opp på grunn av snøfall, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp), som vil ta opp saken med samferdselsministeren.

Fem skadet i trafikkulykke

En mann i 20-årene fra Innherred er sendt med luftambulanse til St. Olavs Hospital.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Regjeringen ønsker å bruke mer penger på Meråkerbanen. Det er klart etter at forslaget til endringer i statsbudsjettet ble lagt frem i går. I forslaget heter det at jernbanen skal tilføres 40 nye millioner kroner i drift- og vedlikeholdsmidler. Størsteparten av dette til Meråkerbanen.

Styrker Norske skog

Pengene skal først og fremst brukes til å oppgradere aksellast-grensen på banen, fra 18,5 tonn til 22,5 tonn. Det gir store virkninger spesielt for Norske skog, som hvert år henter store mengder tømmer. I fjor hentet papirfabrikken hele 200 000 tonn tømmer på banen.

- Vi er veldig glade for dette. Det vil gjøre det mye lettere for oss. I Sverige har det i mange år vært høyere aksellast enn her. Vi har derfor måttet laste om tømmer på Storlien, sier informasjonssjef Per Anders Folladal hos Norske Skog i Skogn.

Han anslår at besparelsen for Norske Skog alene vil ligge på mellom to og tre millioner kroner årlig.

- Det styrker vår situasjon. Logistikk og transportkostnader er noe av det som er viktigst for oss, sier Folladal.

Sammen med ordfører Johan Arnt Elverum i Stjørdal (Sp), Bjørn Aasvold (Sp) fra Meråker, jernbaneverkets leder for regional utvikling, Vigdis Espnes Landheim, og banesjef Knut Haugen, var han i går på Hell stasjon da politisk rådgiver Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet, presenterte deler av den nye regjerningens statsbudsjettforslag.

- Venstre signaliserte at de ville tilføre penger til banen, men de pengene har ikke vi funnet noe sted. Det eneste som fantes i statsbudsjettet de presenterte, var et signal om at det burde brukes penger på banen, sier Lahnstein.

- Drev brannslokking

Totalt ble det i fjor transportert 375 000 tonn god på Meråkerbanen. Den nest største enkeltkunden, etter Norske skog, var Elkem som fraktet 130 000 tonn til og fra sitt anlegg i Kopperå i Meråker. Selv om deler av dette nå vil forsvinne, tilsier et overslag at så mye som 100 000 tonn av varetransporten på E14 nå kan bli overført til jernbanen. Folladal viser også til at dette kan være et viktig skritt på veien mot en langt større containerhavn på Skogn.

De siste årene er banen lappet på med små midler. De eldste skinnene er fortsatt fra 1915, og deler av utbedringene som er foretatt, er gjort med sviller som er byttet ut andre steder, blant annet på Nordlandsbanen.

- Vi har gått på sparebluss i mange år. Nå skal vi skifte skinner og bytte dårlige sviller, sier banesjef Knut Haugen.

Arbeidet med å ruste opp banen vil starte i mai neste år. Det vil fortsette i 2007. Da vil den nye aksellastbegrensningen være på plass. Da vil også trafikken gå fortere. Ny minstehastighet på de dårligste partiene, blir da 60 km/t. I dag er den nede i 20-30 km/t.

Penger skal få bort flaskehalsene på Meråkerbanen. Politisk rådgiver Erik Lahnstein fra Samferdselsdepartementet (t.v.), presenterte i går regjeringens Meråkerbane-satsing. Til høyre: ordfører i Stjørdal, Johan Arnt Elverum.
Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus

Prinsen av Egypt gikk også på grunn på Hemnskjela

Hør historien om luksusbåten «Naz Perwer» som forliste på samme sted som et lasteskip gikk på grunn i helga.