Gå til mobilutgaven
forsiden / Nyheter

Her er «Øst-fronten»

Her er «Øst-fronten»

Ei gruppe spøkefulle studenter er i ferd med å gjenerobre «Øst-Trøndelag» og flytter ei grenserøys lenger inn i Sverige for hvert år. Her er vi ved fronten for denne gjenerobringen.
Leses nå:

Mann alvorlig skadd i MC-ulykke på Nordmøre

Valsøyfjord (NTB): En man i 60-årene er fløyet til St. Olavs hospital i Trondheim med alvorlige skader etter en utforkjøring med motorsykkel i Halsa på Nordmøre.

Irak erklærer seier mot IS i Falluja – retter blikket mot Mosul

Bagdad (NTB-AP-AFP): Falluja er befridd fra IS etter en flere uker lang militæroffensiv, opplyser den irakiske hæren. Neste slag kan stå om Mosul, mener statsminister Haider al-Abadi.

Stubb tror britene får «norsk» EU-avtale

Brussel (NTB): Storbritannia kommer etter alt å dømme til å få en avtale med EU som ligner på den Norge har, tror Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb.

Savnet sveitsisk tolvåring funnet hos tysk mann

Köln (NTB-AP): Politiet fikk frigjort en tolv år gammel sveitsisk gutt da de tidlig søndag morgen aksjonerte mot huset til 35 år gammel mann i Düsseldorf vest i Tyskland.

Ulykke på berg-og-dalbane i Skottland

Flere personer er skadd i en ulykke på en berg-og-dalbane i Motherwell i Skottland. Ulykken skjedde på fornøyelsesparken M&D.

Ulykke på berg-og-dalbane i Skottland

Motherwell (NTB): Flere personer er skadd i en ulykke på en berg-og-dalbane i Motherwell i Skottland. Ulykken skjedde på fornøyelsesparken M&D.

Leteaksjon etter turgåer i Setesdal

Evje (NTB): Politi og frivillige mannskaper deltar i letingen etter en mannlig turgåer i 20-årene i Setesdal. Han har vært borte siden lørdag.

Harde kamper i Jemen mens FN-sjef vil ha fred

Kuwait by (NTB-DPA-AFP): Over 40 mennesker er drept i Jemen etter en opptrapping i kampene mellom regjeringshæren og Houthi-opprørere. FN-sjefen gjør et nytt forsøk på å blåse liv i fredsprosessen.

Lastebil kjørte videre etter sammenstøt på Otta

Politiet i Gudbrandsdalen ønsker tips etter at en liten hvit lastebil kjørte videre etter et sammenstøt.

En person omkom i husbrann på Toten

Raufoss (NTB): En person er funnet omkommet etter en husbrann på Bøverbru i Oppland.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Trønderske studenter ved landbrukshøgskolen på Ås flytter hvert år ei grenserøys ved Sandvika i Verdal østover inn i Sverige. De vil ta tilbake Jämtland og Herjedalen; «Øst-Trøndelag». Etter anvisning av studentene med Pål Tanem fra Inderøy i spissen, fant vi i går den omstridte studentrøysa i en bjørkelund ved Skalstuvatnet langs den gamle kongeveien.

- Øst-trønderan har levd oinner det svænske åket i ailt fer lang tid. Måten vi gjer det på e å fløtt greinnsa 96 meter østover fer kvert år. Når det gjeill tale 96 så e det eit hellig tal i trøndersk tradisjon og kultur, dæffer e det naturlig fer oss å fløtt greinnsa 96 meter, forteller formann i Trøndernes Fagforening ved Ås Pål Tanem fra Inderøy.

Studentene drev spøken vel langt for noen år siden da de flyttet ei original grenserøys og ble bøtelagt av svenske myndigheter.

- Det va ein litt uheldig episode der deinn ækte greinnsrøysa vart fløtta. Resultet tå det vart eit voildsom rabalder. Det hele eindt attikvart opp me ei kraftig bot.No fløtte vi ei sjøllaga røys, å deinn e minst like fin, mener Tanem.

Helt nøyaktig hvor røysa er, lovet vi studentene at vi ikke skulle bekjentgjøre. For de er hvert år utsatt for det de kaller «sabotasje» av svensker som river grenserøysa. Men det vi kan si er at det er en fin røys, malt i gult slik originalrøysene er. Og det er lagt mye arbeid i steinbæringen fra studentenes side.
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus