Gå til mobilutgaven
forsiden / Nyheter

Her er «Øst-fronten»

Her er «Øst-fronten»

Ei gruppe spøkefulle studenter er i ferd med å gjenerobre «Øst-Trøndelag» og flytter ei grenserøys lenger inn i Sverige for hvert år. Her er vi ved fronten for denne gjenerobringen.
Leses nå:

Flere støtter forslaget om nøytrale tobakkspakker

Oslo (NTB): Rundt halvparten av de spurte støtter forslaget om å innføre nøytrale tobakkspakker, viser en ny undersøkelse.

16 drept i Taliban-angrep mot busser i Afghanistan

Kunduz (NTB-AFP): Taliban-opprørere stanset mandag flere busser i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan, tvang passasjerene ut, drepte minst 16 og tok mange andre til fange, opplyser talsmenn for myndighetene.

NTB direkterapporterer om Monika-saken

NTB direkterapporterer fra Monika-saken, som fortsetter i Nordhordland tingrett klokka 9.00. Direkterapporteringen er i gang.

Hamas henrettet tre dødsdømte

Gaza by (NTB-AFP): Hamas har henrettet tre dødsdømte menn på Gazastripen, til protester fra president Mahmoud Abbas og omverdenen.

Bil med motorstopp skapte problemer i morgentrafikken

Væretunnelen på E6 ble stengt i begge retninger på grunn av bilberging tirsdag morgen.

Holder mener Snowden reiste nødvendig debatt

Washington (NTB): USAs tidligere justisminister Eric Holder mener den amerikanske avhopperen Edward Snowden gjorde offentligheten en tjeneste ved å avsløre topphemmelige dokumenter, men fastholder at han bør stilles for retten.

Listhaug advarer mot ny flyktningkrise i Europa

Så mange som 800.000 flyktninger og immigranter venter på å ta seg over fra Libya til Europa, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Solberg: Omstilling og inkludering er de store prosjektene

Oslo (NTB): Norge vil ha to store nasjonale prosjekter framover, sier statsminister Erna Solberg (H). Det ene er omstilling, mens det andre er inkludering.

Listhaug advarer mot ny flyktningkrise i Europa

Catania (NTB): Så mange som 800.000 flyktninger og immigranter venter på å ta seg over fra Libya til Europa, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

CNN: Kenya har dysset ned massakre i Somalia

Nairobi (NTB): Kenya skal ha mistet over 140 soldater da ytterliggående islamister fra al-Shabaab angrep en militærbase i nabolandet Somalia tidligere i år. I Kenya har massakren knapt blitt kommentert, melder CNN.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt
Trønderske studenter ved landbrukshøgskolen på Ås flytter hvert år ei grenserøys ved Sandvika i Verdal østover inn i Sverige. De vil ta tilbake Jämtland og Herjedalen; «Øst-Trøndelag». Etter anvisning av studentene med Pål Tanem fra Inderøy i spissen, fant vi i går den omstridte studentrøysa i en bjørkelund ved Skalstuvatnet langs den gamle kongeveien.

- Øst-trønderan har levd oinner det svænske åket i ailt fer lang tid. Måten vi gjer det på e å fløtt greinnsa 96 meter østover fer kvert år. Når det gjeill tale 96 så e det eit hellig tal i trøndersk tradisjon og kultur, dæffer e det naturlig fer oss å fløtt greinnsa 96 meter, forteller formann i Trøndernes Fagforening ved Ås Pål Tanem fra Inderøy.

Studentene drev spøken vel langt for noen år siden da de flyttet ei original grenserøys og ble bøtelagt av svenske myndigheter.

- Det va ein litt uheldig episode der deinn ækte greinnsrøysa vart fløtta. Resultet tå det vart eit voildsom rabalder. Det hele eindt attikvart opp me ei kraftig bot.No fløtte vi ei sjøllaga røys, å deinn e minst like fin, mener Tanem.

Helt nøyaktig hvor røysa er, lovet vi studentene at vi ikke skulle bekjentgjøre. For de er hvert år utsatt for det de kaller «sabotasje» av svensker som river grenserøysa. Men det vi kan si er at det er en fin røys, malt i gult slik originalrøysene er. Og det er lagt mye arbeid i steinbæringen fra studentenes side.
Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus