Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

  •   NTB

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

Kannibalisme og studier av torskens otolitter (ørestein) er blant ingrediensene når norske og russiske forskere til uken oppsummerer 50 års samarbeide.

200 russiske lastebiler krysset Ukrainas grense

Moskva (NTB-AFP-Ritzau): Russland har nok en gang latt en stor lastebilkolonne krysse grensen til Ukraina, denne gangen med nødhjelp til opprørsbastionen Donetsk, ifølge russiske medier.

Fremstilles for fengsling etter voldsepisode i Oslo

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): 17-åringen som er siktet for drapsforsøk på sin far og bror etter en voldsepisode på Bekkelaget i Oslo fredag, framstilles for varetektsfengsling lørdag.

Mållaget bekymret for om prinsessen lærer nynorsk

Noregs Mållag er redd for at prinsesse Ingrid Alexandra ikke kommer til å lære nynorsk på Oslo International School. Både skolen og Slottet forsikrer at det kommer hun til å gjøre.

Mållaget bekymret for om prinsessen lærer nynorsk

Oslo (NTB): Noregs Mållag er redd for at prinsesse Ingrid Alexandra ikke kommer til å lære nynorsk på Oslo International School. Både skolen og Slottet forsikrer at det kommer hun til å gjøre.

Massiv kurdisk flukt under IS-offensiv nord i Syria

Beirut (NTB-AFP-Reuters): 45.000 kurdiske flyktninger skal ha krysset grensen til Tyrkia siden fredag som følge av harde kamper mellom opprørere i Den islamske staten (IS) og kurdiske styrker nord i Syria.

Oppfordrer folk til å stemme på årets jente

Birgit Skarstein og juryen i Jenteprisen skal kåre Årets jente i Norge.

Helsedirektoratet øker satsingen på psykologer

Oslo (NTB): Helsedirektoratet utlyser 40 millioner kroner i rekrutteringstilskudd til kommunene på nytt for å øke rekrutteringen av psykologer i de kommunale- helse og omsorgstjenestene.

Tyrkia gleder seg over løslatelse av IS-gisler

Istanbul (NTB-Reuters-AFP): Det ble ikke betalt løsepenger, og det var heller ingen kamper i forbindelse med at 49 tyrkere ble løslatt etter å ha vært holdt fanget av IS-opprørere i tre måneder, hevder en tyrkisk TV-kanal.

Seks personer anholdt etter slåsskamp i Oslo

Oslo (NTB): Tre personer ble skadd etter en slåsskamp på Vålerenga vertshus i Oslo natt til lørdag. Seks personer er pågrepet.

G20 vil ikke stenge Russland ute

Cairns (NTB-DPA): G20 vil ikke stenge Russland ute fra det gode selskap, men satser i stedet på å ha russerne med på diskusjonen om hvordan det kan skapes global vekst.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Over to dager i Tromsø møtes forskerne til et felles symposium der ny kunnskap presenteres og prøves ut overfor internasjonale kolleger før de publiseres.

– I Tromsø skal vi gå gjennom hva vi har oppnådd etter 50 års samarbeid. Vi skal både se på hvordan metodikken har utviklet seg, og resultater som er oppnådd under forskningssamarbeidet, sier forskningsleder Harald Gjøsæter ved Havforskningsinstituttet til NTB.

Dødelighet

I en rikholdig meny finner vi blant annet en gjennomgang av norsk-russisk utveksling av ottolitter, eller ørestein fra torsk. Gjennomgangen av opptil 50 år gamle papirposer med otolitter viser at torsken er yngre når den blir kjønnsmoden i dag enn den var tidligere.

Det vil også bli lagt fram forskning som viser at kannibalisme sannsynligvis er den viktigste og mest variable årsaken til fiskedød blant ett til fire år gammel torsk.

Symposiet i Tromsø markerer et samarbeid som er helt spesielt. Gjennom så å si hele den kalde krigen og med svært varierende ytre omstendigheter har det utviklet seg et nært og robust samarbeid mellom norske og russiske havforskere.

Politiske konsekvenser

– Sammenliknet med andre samarbeidsformer som har utviklet seg senere mellom Norge og Russland, er det norsk-russiske havforskningssamarbeidet unikt. Suksessen skyldes nok langt på vei at dette har vært et rent faglig samarbeid. Det er mye lettere å komme fram til en felles forståelse på faglig grunnlag. Men havforskernes samarbeid gir også politiske konsekvenser, sier forskningsleder Geir Hønneland ved Fritjof Nansens Institutt til NTB.

Faglig plattform

Han publiserte i fjor jubileumsboka i anledning av 30-års markeringen til Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon. Kommisjonen ble opprettet i 1976 som følge av opprettelsen av økonomiske soner. Hønneland har fulgt kommisjonens arbeid med å fastsette kvoter i Barentshavet fra innsiden under to ukelange sesjoner.

– Havforskningen er grunnlaget for det som skjer i kommisjonen og blir ikke tatt lett på. Det er ikke slik at man fra norsk og russisk side ser likt på ting. Forskerne har ulike tradisjoner og litt ulik tilnærming, men de har brukt lang tid på å lære hverandre å kjenne, og har kommet fram til en viss faglig plattform, sier Hønneland.

Bekymret

For 50 år siden var det en felles bekymring for utviklingen i silde- og torskebestanden i Nord-Atlanteren som brakte forskerne fra det norske Havforskningsinstituttet og det russiske Murmansk-baserte PINRO sammen. Den gang var det fritt fiske på det åpne havet. Ingen forvaltningsråd kom fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES).

– I starten bar samarbeidet preg av at forskerne satt hver for seg og utvekslet erfaringer i felles møter. Fra 1965 endret dette seg. Da ble det aller første fellestoktet for å skaffe oversikt over årets gyting i Barentshavet gjennomført. I dag er disse nullårstoktene den lengste sammenhengende toktserien innen ICES, påpeker Gjøsæter.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Trondheim blir arena for to mesterskap

- Det blir stor stas for meg, sier supertalentet Sander Sagosen.

Alt kan bli dyrere med mobilbetaling

Men tryggere enn å betale over mobilregninga.