Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

 •   NTB

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

Kannibalisme og studier av torskens otolitter (ørestein) er blant ingrediensene når norske og russiske forskere til uken oppsummerer 50 års samarbeide.
Leses nå:

Minst to drept, over 20 såret i angrep på høyskole i Kenya

Garissa (NTB-DPA-Reuters): Minst 29 mennesker er såret, fire av dem kritisk, i angrepet mot høyskolen i den kenyanske byen Garissa nær grensen til Somalia, opplyser myndighetene. To er drept.

Rekkehusleilighet totalskadd i brann i Sarpsborg

Sarpsborg (NTB): En leilighet i et rekkehus i Sarpsborg ble totalskadd i en brann torsdag morgen. En beboer kom seg ut, men politiet er usikre på om det var flere i leiligheten.

Minst to drept, over 20 såret i angrep på høyskole i Kenya

Minst 29 mennesker er såret, fire av dem kritisk, i angrepet mot høyskolen i den kenyanske byen Garissa nær grensen til Somalia, opplyser myndighetene. To er drept.

Fem soldater drept på Sinaihalvøya

Kairo (NTB-Reuters-AFP): Væpnede menn angrep dem egyptiske hæren og drepte minst fem soldater i Sinai-ørkenen torsdag, opplyser militærkilder.

Søvnløs natt for Kerry og Zarif

Lausanne (NTB-Reuters-AFP): Irans utenriksminister Javad Zarif og hans amerikanske kollega John Kerry forhandlet ansikt til ansikt gjennom natten i håp om å dra i havn en atomavtale på overtid.

Korrupsjonssiktet senator hevder sin uskyld

Washington (NTB-Reuters): Senator Robert Menendez, som representerer Demokratene i delstaten New Jersey, er siktet for korrupsjon. Han hevder han er uskyldig.

Pågrepet for drapsforsøk i Östersund

Hogg etter person med skarp gjenstand.

54 døde da russisk tråler sank i Stillehavet

Minst 54 mennesker mistet livet da en russisk tråler sank utenfor Kamtsjatka-halvøya i Stillehavet sent onsdag kveld, melder nyhetsbyrået Tass.

KrF vegrer seg for å hente asylbarn hjem

Bergen (NTB): KrF mener det haster å få en forskrift for de lengeværende asylbarna på plass, men sier det ikke er til barnas beste å hente dem som allerede er blitt sendt ut.

California må redusere vannforbruk med 25 prosent

Phillips (NTB-Reuters): California-guvernør Jerry Brown innfører restriksjoner på vannforbruk i USAs mest folkerike delstat.

Veronica Orderud vil bli fengselsprest

Oslo (NTB-Linus Røvik Hauge): Veronica Orderud studerte teologi mens hun satt fengslet for trippeldrapet på Orderud gård. Nå ønsker hun å bli fengselsprest.

– Over 30 jihadistgrupper støtter IS

Paris (NTB-AFP): Mer enn 20 jihadistgrupper har formelt lovet lojalitet overfor opprørsgruppen IS, mens 10 andre grupper har uttrykt sin støtte med IS, ifølge IntelCenter, et amerikansk senter som overvåker aktivitet i blant annet jihadmiljøer.

Leger får kritikk for ikke å ha oppdaget kreft

Bergen (NTB): To overleger får kritikk av fylkeslegen i Hordaland for ikke å ha oppdaget kreft hos en ung kvinne som to ganger møtte opp ved akuttmottaket ved Stord sykehus.

54 døde da russisk tråler sank

Moskva (NTB-Reuters-DPA-AFP): Minst 54 mennesker mistet livet da en russisk tråler sank utenfor Kamtsjatka-halvøya i Stillehavet sent onsdag kveld, melder nyhetsbyrået Tass.

Lønnsøkning for McDonald's-ansatte i USA

New York (NTB-AFP): 90.000 McDonald's-ansatte i USA får lønnsforhøyelse, opplyser hamburgerkjeden.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Over to dager i Tromsø møtes forskerne til et felles symposium der ny kunnskap presenteres og prøves ut overfor internasjonale kolleger før de publiseres.

– I Tromsø skal vi gå gjennom hva vi har oppnådd etter 50 års samarbeid. Vi skal både se på hvordan metodikken har utviklet seg, og resultater som er oppnådd under forskningssamarbeidet, sier forskningsleder Harald Gjøsæter ved Havforskningsinstituttet til NTB.

Dødelighet

I en rikholdig meny finner vi blant annet en gjennomgang av norsk-russisk utveksling av ottolitter, eller ørestein fra torsk. Gjennomgangen av opptil 50 år gamle papirposer med otolitter viser at torsken er yngre når den blir kjønnsmoden i dag enn den var tidligere.

Det vil også bli lagt fram forskning som viser at kannibalisme sannsynligvis er den viktigste og mest variable årsaken til fiskedød blant ett til fire år gammel torsk.

Symposiet i Tromsø markerer et samarbeid som er helt spesielt. Gjennom så å si hele den kalde krigen og med svært varierende ytre omstendigheter har det utviklet seg et nært og robust samarbeid mellom norske og russiske havforskere.

Politiske konsekvenser

– Sammenliknet med andre samarbeidsformer som har utviklet seg senere mellom Norge og Russland, er det norsk-russiske havforskningssamarbeidet unikt. Suksessen skyldes nok langt på vei at dette har vært et rent faglig samarbeid. Det er mye lettere å komme fram til en felles forståelse på faglig grunnlag. Men havforskernes samarbeid gir også politiske konsekvenser, sier forskningsleder Geir Hønneland ved Fritjof Nansens Institutt til NTB.

Faglig plattform

Han publiserte i fjor jubileumsboka i anledning av 30-års markeringen til Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon. Kommisjonen ble opprettet i 1976 som følge av opprettelsen av økonomiske soner. Hønneland har fulgt kommisjonens arbeid med å fastsette kvoter i Barentshavet fra innsiden under to ukelange sesjoner.

– Havforskningen er grunnlaget for det som skjer i kommisjonen og blir ikke tatt lett på. Det er ikke slik at man fra norsk og russisk side ser likt på ting. Forskerne har ulike tradisjoner og litt ulik tilnærming, men de har brukt lang tid på å lære hverandre å kjenne, og har kommet fram til en viss faglig plattform, sier Hønneland.

Bekymret

For 50 år siden var det en felles bekymring for utviklingen i silde- og torskebestanden i Nord-Atlanteren som brakte forskerne fra det norske Havforskningsinstituttet og det russiske Murmansk-baserte PINRO sammen. Den gang var det fritt fiske på det åpne havet. Ingen forvaltningsråd kom fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES).

– I starten bar samarbeidet preg av at forskerne satt hver for seg og utvekslet erfaringer i felles møter. Fra 1965 endret dette seg. Da ble det aller første fellestoktet for å skaffe oversikt over årets gyting i Barentshavet gjennomført. I dag er disse nullårstoktene den lengste sammenhengende toktserien innen ICES, påpeker Gjøsæter.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus