Gå til mobilutgaven
forsiden / Nyheter

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

 •   NTB

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

Kannibalisme og studier av torskens otolitter (ørestein) er blant ingrediensene når norske og russiske forskere til uken oppsummerer 50 års samarbeide.
Leses nå:

Lotte (8) og Gråpus (3) døde etter å ha blitt forgiftet i Røros

- Vi gjorde det vi kunne, dessverre holdt det ikke, sier dyrlegen.

Pilegrimsferd deler Iran og Saudi-Arabia

Riyadh (NTB-AFP-Ritzau): En iransk delegasjon har forlatt Saudi-Arabia uten å få i stand en avtale om at iranerne kan delta i den årlige pilegrimsreisen hajj til Mekka.

Politiet etterforsker voldtekt av 13-åring i Haugesund

Haugesund/Oslo (NTB-Johan Falnes): Fire menn er siktet for seksuelle overgrep mot to 13 år gamle jenter i Haugesund. Den ene jenta skal ha blitt voldtatt.

Flåtten om forhandlingene: – Mye gjenstår

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Partene i budsjettforhandlingene på Stortinget møttes igjen søndag kveld. Mye gjenstår før vi er i mål, sier Høyres forhandler Svein Flåtten.

Kjørte i 94 km/t i 60-sone - UP beslagla førerkortet

Laserkontroll i Lensvika og Rennebu i kveld.

Fire nyfødte barn smittet av tarmbakterie – 14 isolert

Stavanger (NTB): I alt 14 nyfødte barn er isolert etter smitteutbruddet av tarmbakterier ved Stavanger universitetssjukehus.

Ledighetstiltak sentralt i budsjettinnspurt

Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Tiltak mot økt ledighet dominerer budsjettsamtalene. Partene er enige om et tresifret millionbeløp ekstra til tiltak mot arbeidsledighet på sørvestlandet, melder flere medier.

Kvinne alvorlig skadd etter sykkelulykke i Sveio

Auklandshamn (NTB): En kvinne i 40-årene er alvorlig skadd etter en sykkelvelt i Auklandshamn i Sveio kommune i Hordaland. Årsaken var sauer i veibanen.

SOHR: Tusenvis på flukt fra IS-offensiv nord i Syria

Beirut (NTB-AFP): Tusenvis av sivile har flyktet fra en IS-offensiv mot andre opprørere nord i Syria, ifølge en eksilgruppe.

Rykket ut til gressbrann på Hitra

En ødelagt isolator over et trafoskap startet brannen, melder politiet via Twitter.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Over to dager i Tromsø møtes forskerne til et felles symposium der ny kunnskap presenteres og prøves ut overfor internasjonale kolleger før de publiseres.

– I Tromsø skal vi gå gjennom hva vi har oppnådd etter 50 års samarbeid. Vi skal både se på hvordan metodikken har utviklet seg, og resultater som er oppnådd under forskningssamarbeidet, sier forskningsleder Harald Gjøsæter ved Havforskningsinstituttet til NTB.

Dødelighet

I en rikholdig meny finner vi blant annet en gjennomgang av norsk-russisk utveksling av ottolitter, eller ørestein fra torsk. Gjennomgangen av opptil 50 år gamle papirposer med otolitter viser at torsken er yngre når den blir kjønnsmoden i dag enn den var tidligere.

Det vil også bli lagt fram forskning som viser at kannibalisme sannsynligvis er den viktigste og mest variable årsaken til fiskedød blant ett til fire år gammel torsk.

Symposiet i Tromsø markerer et samarbeid som er helt spesielt. Gjennom så å si hele den kalde krigen og med svært varierende ytre omstendigheter har det utviklet seg et nært og robust samarbeid mellom norske og russiske havforskere.

Politiske konsekvenser

– Sammenliknet med andre samarbeidsformer som har utviklet seg senere mellom Norge og Russland, er det norsk-russiske havforskningssamarbeidet unikt. Suksessen skyldes nok langt på vei at dette har vært et rent faglig samarbeid. Det er mye lettere å komme fram til en felles forståelse på faglig grunnlag. Men havforskernes samarbeid gir også politiske konsekvenser, sier forskningsleder Geir Hønneland ved Fritjof Nansens Institutt til NTB.

Faglig plattform

Han publiserte i fjor jubileumsboka i anledning av 30-års markeringen til Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon. Kommisjonen ble opprettet i 1976 som følge av opprettelsen av økonomiske soner. Hønneland har fulgt kommisjonens arbeid med å fastsette kvoter i Barentshavet fra innsiden under to ukelange sesjoner.

– Havforskningen er grunnlaget for det som skjer i kommisjonen og blir ikke tatt lett på. Det er ikke slik at man fra norsk og russisk side ser likt på ting. Forskerne har ulike tradisjoner og litt ulik tilnærming, men de har brukt lang tid på å lære hverandre å kjenne, og har kommet fram til en viss faglig plattform, sier Hønneland.

Bekymret

For 50 år siden var det en felles bekymring for utviklingen i silde- og torskebestanden i Nord-Atlanteren som brakte forskerne fra det norske Havforskningsinstituttet og det russiske Murmansk-baserte PINRO sammen. Den gang var det fritt fiske på det åpne havet. Ingen forvaltningsråd kom fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES).

– I starten bar samarbeidet preg av at forskerne satt hver for seg og utvekslet erfaringer i felles møter. Fra 1965 endret dette seg. Da ble det aller første fellestoktet for å skaffe oversikt over årets gyting i Barentshavet gjennomført. I dag er disse nullårstoktene den lengste sammenhengende toktserien innen ICES, påpeker Gjøsæter.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus