Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

  •   NTB

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

Kannibalisme og studier av torskens otolitter (ørestein) er blant ingrediensene når norske og russiske forskere til uken oppsummerer 50 års samarbeide.

Svarte bokser overlevert britene

London (NTB-Reuters-DPA): Britiske havarieksperter skal granske innholdet i de såkalte svarte boksene fra ulykkesflyet i Ukraina. Det opplyste statsminister David Cameron torsdag.

USA forbyr flygninger til Israel i ett døgn

Washington (NTB-AFP): USAs luftfartsmyndighet FAA forbyr alle amerikanske flyselskaper å fly til eller fra Israel i 24 timer.

Norwegian og SAS vurderer sine flygninger til Israel

Oslo (NTB): Tre amerikanske flyselskap innstilte tirsdag sine avganger til Tel Aviv i Israel. Nå vurderer både SAS og Norwegian sine avganger.

EU-ledere varsler hardere sanksjoner mot Russland

Brussel (NTB-Reuters-AFP): EU vil innføre langt strengere sanksjoner mot Russland, dersom landet ikke samarbeider om granskingen av flykatastrofen i Ukraina.

Eldre mann døde på Øyeren i Trøgstad

Øyeren (NTB): En mann i 80-årene døde trolig av hjertestans da han var ute på innsjøen Øyeren i Trøgstad kommune i Østfold tirsdag.

Etterlatte føler seg sviktet av AUF

I et åpent brev til statsministeren skriver flere etterlatte at de føler seg sviktet av AUF og støttegruppen. Nå ber de statsministeren om å ta ansvar for Utøyas fremtid.

– Vi må fortsette å ta vare på hverandre

Under minnesmarkeringen i rådhusparken møtte pårørende opp for å høre taler og sang, og legge ned roser.

Mange drept i angrep mot opprørskontrollerte Falluja

Falluja (NTB-Reuters): Irakiske luftangrep kostet minst 19 menneskeliv, blant dem barn, i og ved Fallujah tirsdag, ifølge helsepersonell i den opprørskontrollerte byen.

Liv Ullmann tar med seg «Frøken Julie» til Toronto

Oslo (NTB): Liv Ullmann er invitert til filmfestivalen i Toronto i Canada i september.

Palestinske ledere la fram våpenhvileforslag

Kairo (NTB-Reuters): Palestinske ledere har for egyptiske myndigheter lagt fram en plan for våpenhvile etterfulgt av fem dager med forhandlinger med Israel, opplyser en representant for Fatah.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Over to dager i Tromsø møtes forskerne til et felles symposium der ny kunnskap presenteres og prøves ut overfor internasjonale kolleger før de publiseres.

– I Tromsø skal vi gå gjennom hva vi har oppnådd etter 50 års samarbeid. Vi skal både se på hvordan metodikken har utviklet seg, og resultater som er oppnådd under forskningssamarbeidet, sier forskningsleder Harald Gjøsæter ved Havforskningsinstituttet til NTB.

Dødelighet

I en rikholdig meny finner vi blant annet en gjennomgang av norsk-russisk utveksling av ottolitter, eller ørestein fra torsk. Gjennomgangen av opptil 50 år gamle papirposer med otolitter viser at torsken er yngre når den blir kjønnsmoden i dag enn den var tidligere.

Det vil også bli lagt fram forskning som viser at kannibalisme sannsynligvis er den viktigste og mest variable årsaken til fiskedød blant ett til fire år gammel torsk.

Symposiet i Tromsø markerer et samarbeid som er helt spesielt. Gjennom så å si hele den kalde krigen og med svært varierende ytre omstendigheter har det utviklet seg et nært og robust samarbeid mellom norske og russiske havforskere.

Politiske konsekvenser

– Sammenliknet med andre samarbeidsformer som har utviklet seg senere mellom Norge og Russland, er det norsk-russiske havforskningssamarbeidet unikt. Suksessen skyldes nok langt på vei at dette har vært et rent faglig samarbeid. Det er mye lettere å komme fram til en felles forståelse på faglig grunnlag. Men havforskernes samarbeid gir også politiske konsekvenser, sier forskningsleder Geir Hønneland ved Fritjof Nansens Institutt til NTB.

Faglig plattform

Han publiserte i fjor jubileumsboka i anledning av 30-års markeringen til Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon. Kommisjonen ble opprettet i 1976 som følge av opprettelsen av økonomiske soner. Hønneland har fulgt kommisjonens arbeid med å fastsette kvoter i Barentshavet fra innsiden under to ukelange sesjoner.

– Havforskningen er grunnlaget for det som skjer i kommisjonen og blir ikke tatt lett på. Det er ikke slik at man fra norsk og russisk side ser likt på ting. Forskerne har ulike tradisjoner og litt ulik tilnærming, men de har brukt lang tid på å lære hverandre å kjenne, og har kommet fram til en viss faglig plattform, sier Hønneland.

Bekymret

For 50 år siden var det en felles bekymring for utviklingen i silde- og torskebestanden i Nord-Atlanteren som brakte forskerne fra det norske Havforskningsinstituttet og det russiske Murmansk-baserte PINRO sammen. Den gang var det fritt fiske på det åpne havet. Ingen forvaltningsråd kom fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES).

– I starten bar samarbeidet preg av at forskerne satt hver for seg og utvekslet erfaringer i felles møter. Fra 1965 endret dette seg. Da ble det aller første fellestoktet for å skaffe oversikt over årets gyting i Barentshavet gjennomført. I dag er disse nullårstoktene den lengste sammenhengende toktserien innen ICES, påpeker Gjøsæter.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus

Rosenborg

Perry: - Intensjonen var å forlenge kontrakten

Per Joar Hansen er klar på at Rosenborg ønsket å forlenge med ham 23.mars. Styreleder Ivar Koteng avviser fortsatt påstanden.

Skogbrann i Aure

Siste: Slik utviklet brannen seg i løpet av 20 minutter

Ni lokale brannmenn venter på brannhelikopter som skal bistå i slukkingsarbeidet på Ertvågøya i Aure kommune.