Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden / Nyheter

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

  •   NTB

Otolitter, kannibalisme og samarbeid

Kannibalisme og studier av torskens otolitter (ørestein) er blant ingrediensene når norske og russiske forskere til uken oppsummerer 50 års samarbeide.

Politiet famler etter motiv for skoleskyting i USA

Politiet jobber fortsatt med kartlegge hvorfor en 14 år gammel gutt fredag åpnet ild på en skole i delstaten Washington i USA. Men ifølge medelever og ansatte kan kjærlighetssorg ha vært utløsende.

Inviterer utenlandske bloggere til Trøndelag som får alt gratis

Trøndelag reiseliv spanderer fly, hotell og opplevelser på kjente reisebloggere.

Person funnet død i Steinkjer – fem innbrakt

Steinkjer/Oslo (NTB-Alexander Vestrum): En person er funnet død i en leilighet i Steinkjer natt til søndag. Fem personer er innbrakt i saken.

Amerikanske og britiske styrker ut av Afghanistan

Kabul (NTB-Reuters): De siste enhetene i USAs marineinfanteri og Storbritannias kampstyrker avsluttet offisielt oppdraget i Afghanistan søndag.

– Elleve barn drept i syriske luftangrep ved Homs

Beirut: (NTB-AFP): Det syriske regimets luftangrep mot to opprørskontrollerte områder nær byen Homs lørdag, drepte minst 25 sivile, blant dem elleve barn, ifølge en syrisk aktivistgruppe.

Snart én million frø i globalt frøhvelv på Svalbard

Longyearbyen (NTB): Den siste tiden er det lagt inn 10.000 nye frøprøver i permafrosten på Svalbard. Dommedagshvelvet inneholder nå 830.000 frøprøver fra hele verden.

Sittende president valgvinner i Botswana

Gaborone (NTB-AFP-Reuters): Botswanas sittende president Ian Khama er gjenvalgt, opplyser landets høyesterett.

Nye ebolatester godkjent for bruk i USA

Det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet (FDA) har på rekordtid godkjent to nye tester for å påvise ebola.

Helsearbeider kritiserer amerikanske ebolaregler

New York (NTB-Reuters): Den første personen som fikk merke nye amerikanske karanteneregler for helsearbeidere som har vært i ebolarammede land, retter knallhard kritikk mot ordningen.

Mann funnet død i Steinkjer

Fem personer innbrakt av politiet. Krimteknikere jobbet på stedet.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Over to dager i Tromsø møtes forskerne til et felles symposium der ny kunnskap presenteres og prøves ut overfor internasjonale kolleger før de publiseres.

– I Tromsø skal vi gå gjennom hva vi har oppnådd etter 50 års samarbeid. Vi skal både se på hvordan metodikken har utviklet seg, og resultater som er oppnådd under forskningssamarbeidet, sier forskningsleder Harald Gjøsæter ved Havforskningsinstituttet til NTB.

Dødelighet

I en rikholdig meny finner vi blant annet en gjennomgang av norsk-russisk utveksling av ottolitter, eller ørestein fra torsk. Gjennomgangen av opptil 50 år gamle papirposer med otolitter viser at torsken er yngre når den blir kjønnsmoden i dag enn den var tidligere.

Det vil også bli lagt fram forskning som viser at kannibalisme sannsynligvis er den viktigste og mest variable årsaken til fiskedød blant ett til fire år gammel torsk.

Symposiet i Tromsø markerer et samarbeid som er helt spesielt. Gjennom så å si hele den kalde krigen og med svært varierende ytre omstendigheter har det utviklet seg et nært og robust samarbeid mellom norske og russiske havforskere.

Politiske konsekvenser

– Sammenliknet med andre samarbeidsformer som har utviklet seg senere mellom Norge og Russland, er det norsk-russiske havforskningssamarbeidet unikt. Suksessen skyldes nok langt på vei at dette har vært et rent faglig samarbeid. Det er mye lettere å komme fram til en felles forståelse på faglig grunnlag. Men havforskernes samarbeid gir også politiske konsekvenser, sier forskningsleder Geir Hønneland ved Fritjof Nansens Institutt til NTB.

Faglig plattform

Han publiserte i fjor jubileumsboka i anledning av 30-års markeringen til Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon. Kommisjonen ble opprettet i 1976 som følge av opprettelsen av økonomiske soner. Hønneland har fulgt kommisjonens arbeid med å fastsette kvoter i Barentshavet fra innsiden under to ukelange sesjoner.

– Havforskningen er grunnlaget for det som skjer i kommisjonen og blir ikke tatt lett på. Det er ikke slik at man fra norsk og russisk side ser likt på ting. Forskerne har ulike tradisjoner og litt ulik tilnærming, men de har brukt lang tid på å lære hverandre å kjenne, og har kommet fram til en viss faglig plattform, sier Hønneland.

Bekymret

For 50 år siden var det en felles bekymring for utviklingen i silde- og torskebestanden i Nord-Atlanteren som brakte forskerne fra det norske Havforskningsinstituttet og det russiske Murmansk-baserte PINRO sammen. Den gang var det fritt fiske på det åpne havet. Ingen forvaltningsråd kom fra Det internasjonale råd for havforskning (ICES).

– I starten bar samarbeidet preg av at forskerne satt hver for seg og utvekslet erfaringer i felles møter. Fra 1965 endret dette seg. Da ble det aller første fellestoktet for å skaffe oversikt over årets gyting i Barentshavet gjennomført. I dag er disse nullårstoktene den lengste sammenhengende toktserien innen ICES, påpeker Gjøsæter.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus