Etter to gull og ett sølv i OL var 24-åringen tom for både krefter og overskudd.

- I tillegg har jeg slitt fryktelig med jetlegg etter jeg kom hjem. Maktet rett og slett ikke å snu døgnet. Natt til lørdag var den første natta jeg sov noenlunde normalt gjennom natta. Jeg har følt meg sliten og i ulage. Det har vært bevisst at jeg ikke har rørt geværet. Å trene skyting når en er sløv og trøtt, har ingen verdi, sier Emil.

Koblet av med kjæresten

Derfor har det viktigste vært å koble helt av, og for å ikke bli for mye forstyrret av velmenende gratulanter ble løsningen å reise utenlands. Emil tok med seg kjæresten Kaja Eckhoff og satte kursen for Sveits. Helt uten å bli gjenkjent var han allikevel ikke.

- Vi reiste til Engelberg, og hadde noen fine dager der, men det var også andre nordmenn som var på skiferie der så helt uten å bli gjenkjent var det ikke. Vi var heller ikke så heldige med været mens vi var der. To av tre dager var grå, og da er det ikke så artig å kjøre nedoverski, sier Emil som søndag var vel tilbake på Lillehammer.

Tre uker verdenscup venter

Nå står tre intense verdenscupuker for tur med syv individuelle konkurranser på programmet. Først i Kontiolahti i Finland, så i Holmenkollen og til slutt finalen i Khanty-Mansiysk i Russland. Det blir et rotterace i kampen om det store sammenlagttrofeet. Etter OL-innsatsen ligger Emil på tredjeplass sammenlagt med 560 poeng, men foran er det lite som skiller. Russeren Evgenij Ustyugov leder med 569 poeng, mens Christoph Sumann fra Østerrike ligger på andreplass med 564 poeng. Bak ligger Simon Eder med 485 poeng og Ole Einar Bjørndalen med 475 poeng.

Satser på at flere er slitne

- Jeg skal gjøre et ærlig forsøk på å ta hjem sammenlagtseieren, men når jeg vet hvor sliten jeg har vært den siste uken så vet jeg at det kommer til å bli veldig vanskelig. Når en er både mentalt og fysisk sliten er det vanskelig å hente frem det siste. Men det er mange som er slitne nå, og jeg er innstilt på å gjøre et ærlig forsøk, sier Emil Hegle Svendsen som etter et par treningsdager på Lillehammer setter kursen for Finland onsdag.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX