Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Eriksen Søreide: - Må være klare kommandolinjer

(Foto: Schrøder, Tor Erik)

Foto: Schrøder, Tor Erik

Eriksen Søreide: - Må være klare kommandolinjer

Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener det bør finnes en løsning for militær hjelp i sivile katastrofer, men at det bør være et klart skille.
(Foto: Schrøder, Tor Erik)

Foto: Schrøder, Tor Erik

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget Ine Marie Eriksen Søreide (H) mener at det må kunne finnes løsninger for militær hjelp i enkelte situasjoner.

– Det klare utgangspunktet er at det skal og bør være et klart skille mellom sivile og militære kapasiteter når det gjelder sivile redningsaksjoner og humanitære kriser. Når det er sagt, må man kunne se på pragmatiske løsninger i situasjoner der det enten ikke finnes sivile kapasiteter, eller der disse vil ta svært lang tid å få på plass, sier hun til adressa.no.

Klare ansvarslinjer

Men dette mener hun bør bare hjelpe i unntakstilfeller.

– Dette vil bare gjelde i tilfeller der enkeltkapasiteter i Forsvaret har spesielle forutsetninger for å løse et bestemt oppdrag, og der sivile kapasiteter mangler eller ikke er i stand til å rykke inn raskt nok. Dersom man skal tillempe dette, må det være klare sivile kommando- og ansvarslinjer. Det er også viktig at dette ikke må medføre at man nedprioriterer å skaffe sivile kapasiteter som kan løse slike situasjoner, eller at man «bruker opp» militære kapasiteter.

Hun legger til at Heimevernet i dag har enkelte slike oppgaver, og at det er tenkelig at det i tilsvarende unntakstilfeller kan gjelder også andre kapasiteter i Forsvaret.

– Det kan i parentes bemerkes at når det gjelder akkurat Haiti, så var jo det amerikanske forsvaret de første på stedet. Dette skapte til dels mye støy og kritikk, særlig blant hjelpeorganisasjoner her hjemme.

– Må brukes bevisst

Stortingsrepresentant Peter Skovholt Gitmark (H), mener at bruk av militært personell i sivilt øyemed er en mulighet, men at det må brukes bevisst.

– Vi har senest i skogbrannene i Froland brukt militære styrker i en ren sivil innsats. Det har spart samfunnet ressurser ved at ulykken ble mindre, sier han til adressa.no.

Men han mener at innsatsen ikke bør gå på bekostning av den militære innsatsen.

– Det er en god mulighet, men det må ikke gå på bekostning av den militære tilstedeværelsen. Det er viktig at fokuset er på det militære bidraget, sier han til adressa.no.

Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen mener innspillet er interessant.

– Det er et konstruktivt og interessant forslag. Det er viktig at vi har en bred debatt om hva slags oppgaver Forsvaret skal løse, sier hun til adressa.no.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus