Færre hull hos 5-åringene

Aldri før har tannhelsen hos femåringene i Trøndelag vært bedre.

Saken oppdateres.

- Dette er veldig oppløftende, sier Inger Melø (bildet), fylkestannlege i Sør-Trøndelag.

Statistikk fra tannklinikkene i Sør-Trøndelag viser at 77 prosent av femåringene som i fjor var inne til kontroll, hadde feilfrie tenner. Andelen med null hull har gått kraftig til værs de siste årene: For bare fire år siden var andelen med feilfrie tenner nede i 60 prosent. Også i Nord-Trøndelag er det gledelig mange uten tannskader. 70 prosent av femåringene har null hull.

Fluor

- Det har vært mye fokus på både folkehelse, kosthold og tannhelse de siste årene. Dette kan være en viktig årsak. Vi opplever nå at mange drar sammen i riktig retning. Både helsestasjoner og tannklinikker er opptatt av at barna skal ha et godt kosthold og god tannpleie, sier Melø.

Hun tror småbarnsforeldre er blitt mer bevisste slik at det nå er bedre tannhygiene og sunnere kosthold enn tidligere. Bruken av fluor kan også forklare noe av bedringen.

- Tidligere ble alle barn anbefalt å ta fluortabletter. Så endret dette seg til at alle skulle pusse tennene med fluortannkrem. Dette førte til mye usikkerhet rundt fluor, både blant foreldre og helsepersonell. Mange sluttet helt å bruke fluor, sier Melø.

I dag er anbefalingen at alle skal pusse tennene med fluortannkrem, både morgen og kveld, og i tillegg skal de som blir anbefalt det, bruke fluortabletter.

Bildet er imidlertid ikke plettfritt: En liten gruppe av femåringene har store tannproblemer.

- Vi ser at også blant femåringene er det noen som har veldig dårlig tenner og trenger mye behandling av melketennene, påpeker fylkestannlegen i Sør-Trøndelag.

Ungdommene bekymrer

Fylkestannlegene fører statistikk for tannhelsen både for femåringene, tolvåringene og 18-åringene. Blant tolvåringene og 18-åringene har flertallet karies i tennene, men statistikken viser at antallet skadde tenner går ned. Tanntilstanden for tolvåringene var bedre for en del år tilbake, men for 18-åringene er tilstanden nå bedre enn tidligere.

- I Nord-Trøndelag har 18-åringene aldri hatt bedre tenner, sier fylkestannlege Kari Strand fornøyd.

Melø er imidlertid ikke helt fornøyd med ungdommene.

- Vi ser at mange får hull i tennene i perioden mellom tolv og 18 år. Her har vi et klart forbedringspotensial. Derfor gjennomfører vi nå et vannprosjekt i forhold til ungdomsskoler, videregående skoler og idrettsmiljø. Vi ønsker å redusere brusdrikkingen til fordel for vann, sier Inger Melø.

{ndash} Gledelig utvikling, mener fylkestannlege i Sør-Trøndelag, Inger Melø.
§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?