– Hodepinepasienter mister ofte oversikten over sin sykdom. Når de har migrene, er de veldig syke. Men når de ikke har anfall, så føler de seg friske. Med denne appen kan pasientene registrere hodepinen idet den oppstår, og de kan legge inn egen bruk av migrenemedisiner og vanlig smertestillende, sier hodepineekspert Erling Tronvik ved Institutt for nevromedisin, NTNU, til gemini.no.

Tungvint med papirdagbok

Som postdoktor ved NTNU og lege ved St. Olavs Hospital forsker Tronvik på hodepine i tillegg til at han behandler hodepinepasienter i klinikken. Erling Tronvik og hans kolleger fikk ideen til appen da de opplevde at det var vanskelig å finne et godt egnet verktøy for å kartlegge sykdomsbildet hos hodepinepasienter over tid.

– Frem til nå har vi brukt migrenedagbøker i papir, men erfaringen vår er at dette blir for tungvint for mange pasienter. Man har ikke alltid boken for hånden og derfor er det lett å glemme å registrere anfallene. Mobilen har man derimot med seg hele tiden, og det krever bare et par tastetrykk, sier Tronvik.

Appen sammenstiller dessuten dataene som blir registrert og gir en grafisk fremstilling av hvordan hodepinen endrer seg over tid.

Les også: Nytt håp for migrenepasienter

Riktigere medisinering

Etter oppstart med forebyggende migrenemedisin er det veldig viktig å vurdere hvordan medisinen virker på hodepinen. Hodepineappen kan bidra til at legen setter pasienten på riktig medisin og hindre at pasienten blir stående på medisin som ikke gjør noen nytte.

– Feil bruk av smertestillende kan også gi medisinutløst hodepine som kan gi en forverring av plagene. Ved å følge endringene i hodepine over tid og samtidig registrere medisinbruken kan vi lettere avdekke om hodepinen skyldes overforbruk av medikamenter, forklarer Tronvik.

Sikrer kvalitet

NTNU Technology Transfer AS (TTO) har hjulpet hodepineekspertene med å utvikle ideen.

– Her ser vi en flott mulighet for å utnytte smarttelefonteknologi på en måte som er til nytte i helsevesenet, sier prosjektleder Jørgen Nordahl ved TTO.

– Det at initiativet springer direkte ut fra fagmiljøene som driver med forskning og pasientbehandling ved NTNU og St. Olavs Hospital gjør appen unik, og det sikrer også kvaliteten, legger han til.

Vil utvikle appen videre

I første omgang lanseres appen for pasienter i Norge, men hodepineeksperter fra andre land har også vist stor interesse for appen.

– Vi håper å få mulighet til å utvikle appen videre, blant annet oversette den til flere språk og utvikle en tilleggsfunksjon som kan brukes av legen til å stille riktig hodepinediagnose, sier Erling Tronvik.

Les også: Offergaven

Les flere saker på gemini.no

Hodepineekspert Erling Tronvik håper å kunne utvikle en tilleggsfunksjon som kan brukes av legen til å stille riktig hodepinediagnose. Foto: Rune Petter Ness