Forrige uke fikk bare 17 personer påvist influensa etter en laboratorieprøve.

- Antall med influensa er nok høyere, men vi er ikke kommet til det årlige utbruddet ennå, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen til Aftenposten.no.

Ifølge Folkehelseinstituttet er influensaaktiviteten i Skandinavia og resten av Europa er fortsatt lav. Men FHI anbefaler fremdeles mennesker i risikogruppen å ta vaksine mot årets seong,- for de vet den kommer.

- Ja, det er ikke en eneste vintersesong uten influensa, sier smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen.

- Hva slags influensa blir vi smittet av i vinter?

- Det er fremdeles usikkert hva slags influensastamme som kommer i år.

900 dør av influensa

Nær en million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa. Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse og forverring av kroniske grunnsykdommer. FHI anslår at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen. Influensavaksinen kan redde mange av disse.

Fem til ti prosent blir syke årlig

Men vanligvis blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en vintersesong. Influensa gir feber og smerter i hele kroppen, og i tillegg luftveissymptomer.

Influensautbruddene kan enkelte år gi epidemier med mange alvorlig syke eller døde og er derfor under nøye overvåking. I tillegg forekommer ekstraordinært store epidemier, influensapandemier, med noen tiårs mellomrom.

Hva er sesonginfluensa?

Hvert år i perioden desember til april rammes befolkningen på den nordlige halvkule av influensaepidemier. Dette kalles sesonginfluensa. To typer av influensavirus, type A og B, er årsak til disse epidemiene. Influensavirus type A deles videre inn i subtyper. Fra år til år utvikler hvert av influensavirusene nye varianter som gjør vår immunitet mot de gamle variantene avleggs.

Influensasyke overvåkes

Nytt i år er at hver eneste en som kommer til legen med influensa blir registrert i et kartdiagram i overvåkingssystemet Sykdomspulsen. Dette er et nytt helseovervåkingssystem for smittsomme sykdommer. Systemet skal overvåke og fange opp utbrudd.

- På den måten kan beredskapen styrkes. Foreløpig testes systemet ut for influensa, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet

Slik fungerer Sykdomspulsen

Overvåkingen i Sykdomspulsen gjøres ved å analysere data fra alle landets fastleger og legevakter. Hver gang en person går til lege, sender legen inn diagnosen (for eksempel "R80 Influensa") og et tilhørende refusjonskrav til en database i Helsedirektoratet. Databasen leverer data til Folkehelseinstituttet.

Tallene vil reflektere hvor mange som får diagnosen influensa basert på legens kliniske skjønn. Diagnosen vil ikke nødvendigvis være bekreftet med laboratorieundersøkelse. I tillegg til de som søker lege, vil det også være mange som har influensa uten å gå til lege

- Dette er derfor er system som skal fange opp signaler om at en større eller mindre epidemi er under utvikling i et fylke. Slik kan helsevesenet og publikum vite om det sirkulerer influensasmitte i området der de bor. Systemet viser ikke nøyaktig antall personer som er syke, siden det er mange som ikke går til lege når de er syke, sier overlege Siri H. Hauge ved Folkehelseinstituttet på fhis hjemmeside.

Les mer: Spanskesyken drepte titalls millioner - nå har forskerne trolig funnet årsaken

Les mer: Hver femte ble smittet av svineinfluensa i 2009

Les mer: Her får du svar på det du lurer på om årets influensa