Gravide må unngå stress

Stress under svangerskapet kan få alvorlige konsekvenser for barnet.

Saken oppdateres.

Gravide må lære seg å ta det med ro og unngå stress de siste månedene av svangerskapet, viser ny forskning.

Konsekvensen av at mor stresser i slutten av svangerskapet kan være store. Dette betyr at gravide har en veldig god grunn til å sette seg godt til rette i godstolen og la partneren ta hånd om små og store gjøremål, uten å få dårlig samvittighet, skriver Teknisk Ukeblad.

Tyske forskere har funnet ut at en stresset mor kan forandre strukturen i fosterets hjerne. Dette gjelder spesielt de områdene i hjernen som er vesentlige for emosjonell utvikling.

Det er i løpet av de siste tre månedene at stress påvirker barnet mest. Hvis mor er stresset i denne perioden, kan barnet utvikle færre nerveforbindelser i de to hjerneområdene som kontrollerer følelser.

Alvorlige konsekvenser

- Tidlige, emosjonelle erfaringer former hjernen for resten av livet. Mottakeligheten for stress fortsetter etter fødselen, med ulike effekter på hjernen avhengig av type stress og traumer, sier Katharina Braun fra universitetet i Magdeburg i Tyskland til New Scientist, ifølge Teknisk Ukeblad.

Det er større sannsynlighet for at gutter utvikler ADHD enn jenter. Kvinner lider mest sannsynlig av depresjon. ADHD knyttes til hjernens oppmerksomhetssenter, mens depresjon linkes til sammenskrumping av hippocampus.

Ulik effekt

- Effekten er ulik hos jente- og guttebabyer. Det kan kanskje være med på å forklare hvorfor det er forskjell mellom menn og kvinners mottakelighet for emosjonelle og psykiatriske lidelser, sier Katharina Braun

Katharina Braun har sammen med kolleger fra universitetet i Jerusalem i Israel, forsket på effekten av stress hos gravide rotter. Resultatene ble presentert under årets forum for europeisk nevrovitenskap i Wien i Østerrike. Braun forsker for tiden, sammen med psykiatere, på om virkningene av stress i svangerskapet kan reverseres etter fødselen.

(Foto: RUNE PETTER NESS)

Foto: RUNE PETTER NESS

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?